Dieta

Published on 18 czerwca, 2013 | by admininistrator

0

Naleśniki według Scotta Jurka

Sezon na truskawki rozpoczęty… Słodkie i soczyste owoce można z powodzeniem wykorzystać przy robieniu naleśników, czy jak kto woli placuszków wieloziarnistych wg Scotta Jurka. Przepis znajdziecie w jego książce „Jedz i biegaj” (zobacz też batony energetyczne Scotta tutaj).

Racuszki wyszły pyszne… ale najważniejsze przy ich wykonaniu jest zachowanie proporcji, zwłaszcza, kiedy robi się wegańską wersję naleśników, bez użycia jajek oraz ich zastępców. Mąka owsiana ma to do siebie, że ładnie skleja ciasto, dzięki czemu nie rozpada się ono na kawałki. Osobiście uważam, że z powodzeniem można połączyć tylko np. 3 lub 4 typy mąk, jeśli nie dysponujemy mąką jęczmienną lub jaglaną.

Długo w internecie poszukiwałam wiadomości na temat chia, czyli szałwii hiszpańskiej, którą Jurek poleca. Wśród informacji, które zebrałam wynika, że można z powodzeniem zastąpić chia naszym polskim siemieniem lnianym…które jest znacznie tańsze i jak dla mnie smaczniejsze, zwłaszcza po lekkim przyprażeniu go na suchej patelni. Być może Jurek nie zna polskich przysmaków, które goszczą na stołach wegan przecież bardzo często. Ja sama używam go w ciastach, żeby pomóc im się „zespolić”.

Przepis zatem możecie modyfikować do woli…mąki pomieszać takie, jakie macie w kuchni, siemię lniane zamiast chia, dowolny słód zamiast syropu z agawy. Ja racuszki podawałam z musem bananowym i syropem z agawy, posypane gorzką czekoladą. Pyszności. Dziękuję Jurek za inspiracje! Wyszły pięknie puszyste, bardzo sycące. I choć w planach mieliśmy naleśniki,wegańskie racuchy to pyszny pomysł na obiad dla dzieci i dla dorosłych.

Naleśniki truskawkowe z ośmiu ziaren

  • 1 szklanki mąka pszenna razowa
  • 1 szklanki mąka orkiszowa
  • 1 szklanki mąki żytnej
  • 1 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanki mąki jęczmiennej
  • 1 szklanki mąki z prosa
  • łyżeczka mleka kokosowego
  • 2 szklanki mleka ryżowego
  • 1 szklanki zmielonych ziaren szałwii hiszpańskiej
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego
  • ekstrakt z wanilii  opcjonalnie
  • truskawki  pokrojone 1i1/2 szklanki
  • 1/4 szklanki mąki owsianej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wsyp wszystkie rodzaje mąki, ziarna, proszek do pieczenia i sól do miski. Dodaj mleko, oliwę, syrop i wanilię i dobrze wymieszaj. Dodaj truskawki. Wlej olej na patelnię i rozgrzewaj go trzy do pięciu minut na średnim lub małym ogniu – olej będzie gotowy, kiedy wlana do niego kropla wody zacznie skwierczeć. Wlej na patelnię połowę do trzech czwartych szklanki ciasta. Smaż, aż spód naleśnika się zrumieni, a na wierzchu pojawią się bąble, wtedy przewróć naleśnik na drugą stronę. Naleśniki podawaj polane syropem bądź ulubionym sosem owocowym.

(fragment za „Jedz i biegaj” Scott Jurek, wyd. Galaktyka)

Tekst i foto: Ania Kędzierska


TRENINGI PERSONALNE

SPRAWDŹ JAK W PRAKTYCE POŁĄCZYĆ SPORT I WEGANIZM. Naucz się trenować w oparciu o ciężar własnego ciała, bez potrzeby wydawania pieniędzy na karnety do klubów fitness. Dzięki Vegan Workout masz też unikatową możliwość treningu z odważnikami kettlebells metodą StrongFirst pod okiem certyfikowanego instruktora. Prowadzimy również grupowe zajęcia w ramach Akademii Kettlebells Warszawa.

Dowiedz się więcej o treningach personalnych kilkając tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to Top ↑

Shares