„Wiedziałem, że dieta roślinna to będzie dla mnie najlepszy wybór”
Jak połączyć zawodowy sport z dietą roślinną? Sprawdźcie na przykładzie Marca – Oliviera Brouilletta – zawodnika Kanadyjskiej Ligi Futbolu, który ostatnie kilka lat miał okazję trenować i rozwijać się na diecie wegańskiej. Marc po mimo upływu lat nadal jest aktywnym i świetnie radzącym sobie zawodnikiem!
Myślę, że moim największym sukcesem jest nie tylko gra na poziomie zawodowym, ale też długa kariera. To już mój 9 rok kiedy zajmuje się profesjonalnie futbolem. Średnia kariera trwa około 3 lat.
Skąd zainteresowanie dietą bez mięsną?
Moja żona przez kilka lat była wegetarianką, a kilka miesięcy wcześniej przeszła na weganizm. Pokazała mi trzy filmy – Forks Over Knife, Earthlings i Cowspiracy. Po ich obejrzeniu od razu poczułem potrzebę wyszukania większej ilości informacji. Szczególnie w kontekście potencjalnych korzyści diety roślinnej w sporcie.
Kiedy zbierałem coraz więcej informacji i badań na temat diety roślinnej, wiedziałem, że to będzie dla mnie najlepszy wybór. Zredukowane stany zapalne, szybszy czas regeneracji, wzrost energii – wszystko czego potrzebuje sportowiec.
Jak wygląda w praktyce łączenie treningów z dieta wegańską?
Zwykle po zakończeniu sezonu, pierwsze kilka tygodni spędzam na regeneracji i przygotowaniu organizmu do stresu, który będzie go czekał podczas przygotowań do kolejnego sezonu. Od stycznia do maja zwykle podnoszę ciężary cztery razy w tygodniu podczas około 2 godzinnych sesji treningowych. Do tego trzy sesje podczas, których pracuję nad szybkością.
Podczas sezonu ilość jednostek treningowych spada do 2-3 w tygodniu. Największy nacisk zostaje położony na dietę.
Podstawą mojego menu są bowle. Łatwo je złożyć i spakować do torby. Zwykle składają się z brązowego ryżu albo komosy ryżowej, do tego ciecierzyca, czarna fasola i mnóstwo warzyw. Jestem też wielkim fanem koktajli więc zawsze trzymam w lodówce szpinak, jarmuż i jagody. (…) Podczas wyjazdów ratowały mnie aplikacje w rodzaju Happy Cow. Zauważyłem też, że nawet jeżeli restauracje nie są w pełni roślinne to i tak większość knajp oferuje coraz większy wybór potraw odpowiednich dla wegetarian czy wegan.
Marc to nie jedyny zawodnik futbolu, który eksperymentuje z dietą roślinną. Ostatnio pisaliśmy o całej drużynie Tennessee Titans, która przeszła na roślinną stronę mocy!
Źródło: http://www.greatveganathletes.com/marc-olivier-brouillette-vegan-american-footballer