Weganizm: porady praktyczne cz.4
Prezentujemy czwartą cześć naszego wpisu, w której zebraliśmy kolejną porcję ciekawostek i informacji na temat diety roślinnej. Mamy nadzieję, że nasz cykl notek nie tylko zachęci was do spróbowania weganizmu, ale też pomoże w komponowaniu posiłków i rozwieje ewentualne wątpliwości na temat niedoborów.
- Jeżeli kupujesz orzechy brazylijskie i traktujesz je jako swoje główne źródło selenu szukaj tych pochodzących z Wenezueli lub Kolumbii. Te pochodzące z innych krajów (np. Boliwii lub Brazylii) mogą mieć znacznie mniejszą ilość tego składnika.
- Boisz się, że orzechy ziemne zawierają niebezpieczne aflatoksyny? Raport na ten temat wydał między innymi Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. W przebadanych, kilkunastu tysiącach próbek, skażenie aflatoksynami zaobserwowano w nie więcej niż 7%. Współczesne problemy związane z wysoką zawartością toksyn i wirusów skoncentrowane są wokół żywności odzwierzęcej (ptasia grypa, choroba wściekłych krów itp.), a nie orzechów.
- Syrop z agawy nie (!) jest zdrową alternatywą dla oczyszczonego cukru. Wbrew temu co przedstawiają nam producenci – syrop z agawy, jako płynna forma wyizolowanej fruktozy, może sprzyjać powstawaniu insuliooporności.
- Przygotowując sobie koktajle na bazie bananów używaj zmrożonych wcześniej owoców. Wystarczy obrane banany zostawić na kilka godzin w zamrażalniku, a następnie zmiksować z dodatkiem mleka roślinnego, odrobiny kakao i masłem orzechowym. Poczujesz jakbyś jadł płynne lody!
- Jeżeli szukasz przepisu na wysokoproteinowy koktajl, a chcesz unikać dodawania do posiłków odżywki białkowej, możesz użyć naturalnego tofu. Zmiksowane z owocami i mlekiem ryżowym będzie praktycznie nie wyczuwalne w smaku.
- Europejski Urzęd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) obala powszechnie obowiązujący mit – nie (!) istnieje związek pomiędzy spożywaniem kolagenu a zdrowiem stawów.
- Ilość lektyn w roślinach strączkowych, spada niemal do zera podczas gotowania danego produktu (fasola/groch/itp.).
- Garść pestek dyni zawiera 4,2 mg żelaza (dzienne zapotrzebowanie waha się pomiędzy 15-18 mg).
- Witamina B12 z suplementu przyswaja się tylko w niewielkim stopniu, dlatego na diecie roślinnej warto stawiać na suplementy z większą dawką B12 (ponad 400% dziennego zapotrzebowania w tabletce).
- Kupując ziarna sezamu, zwracaj uwagę na to, czy produkt jest łuskany. Niełuskane ziarna zawierają kilkukrotnie więcej żelaza i wapnia niż produkt oczyszczony. Informacja będzie podana na etykiecie.