Weganizm: porady praktyczne cz.2
Kolejna garść ciekawostek i porad praktycznych na temat diety roślinnej. Pierwszą część wpisu znajdziecie tutaj.
Mamy nadzieję, że poniższe informacje nie tylko zachęcą was do spróbowania weganizmu ale i ułatwią komponowanie posiłków.
- Jeżeli chcesz wykorzystać kwasy omega-3 zawarte w siemieniu lnianym, przed podaniem zmiel go w młynku do kawy. Nie kupuj wcześniej zmielonych ziaren!
- Jednym z najbogatszych źródeł wapnia na świecie są ziarna maku (ponad 1100 mg na 100 g produktu). Przyswajalność wapnia w maku jest zbliżona do przyswajalności wapnia z mleka krowiego (około 30%).
- Zamiast cukru włącz do swojej diety suszone owoce. Zmiksuj daktyle z odrobiną mleka roślinnego i kakao – otrzymasz pyszną i zdrową nutellę!
- Jednym z najbogatszych źródeł leucyny, w produktach roślinnych, jest czerwona soczewica.
- Dodatek witaminy C w posiłku pomaga rozkładać fityninany zawarte w zbożach. Przykład – owsianka podana z pokrojonymi kawałkami pomarańczy/kiwi. Dzięki temu lepiej przyswoimy zawarte w owsie składniki mineralne (np. żelazo).
- 100 g świeżego szpinaku zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę K i A. I to ponad trzykrotnie!
- Węglowodany na noc nie tuczą! Tuczy nadmiar kalorii. Niezależnie od tego kiedy dokładnie zjadamy dany posiłek.
- Jeżeli chcesz zachować smak jajka w potrawach, ale decydujesz się na dietę roślinną, wypróbuj przyprawę, która do złudzenia imituje smak jajek – czarną sól.
- W USA stosowanie niskotłuszczowej diety roślinnej jest refundowane w ramach leczenia osób dotkniętych chorobami serca. Coraz liczniejsze szpitale w Stanach decydują się wprowadzić powyższą opcję jako alternatywę wobec inwazyjnych operacji i statyn. Decyzję podjął Departament Zdrowia USA w oparciu o ponad 20 letnie badania dr. Ornisha.
- Przyswajalność białka sojowego wynosi 91%.
8 Responses to Weganizm: porady praktyczne cz.2