Dieta
Published on 7 grudnia, 2015 | by admininistrator
0Weganizm: porady praktyczne cz.3
Publikujemy trzecią część naszego poradnika. Kolejna garść porad, która mamy nadzieję, ułatwi Wam przejście na dietę roślinną. Weganizm jest prosty. Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach.
- Jeżeli chcesz sprawdzić wartość odżywczą konkretnych produktów, warto skorzystać ze strony nutritiondata.self. Nie tylko pokazuje zawartość witamin i minerałów, ale przedstawia także aminogram danego produktu w formie graficznej.
- Wegetarianie mają o 50% niższe ryzyko cukrzycy niż osoby na diecie tradycyjnej.
- Najbogatszym źródłem witaminy K jest natka pietruszki.
- Spirulina NIE zawiera aktywnej witaminy B12, jedynie jej analogi.
- Wszystkie rośliny strączkowe, zboża i orzechy zawierają komplet aminokwasów egzogennych. Nie zawsze jednak w odpowiednich proporcjach. Dlatego do uzyskania pełnowartościowego białka warto do swojej diety włączyć różne produkty roślinne.
- Jeżeli nie jesteś aktywny fizycznie na ma potrzeby uzyskiwania kompletu aminokwasów w odpowiednich proporcjach w jednym posiłku. Ważne aby w ciągu całego dnia spożywać różnorodne produkty roślinne bogate w białko (strączki, orzechy, zboża, niektóre warzywa). Jeżeli jednak trenujesz, staraj się dostarczać sobie pełnowartościowego białka w każdym posiłku. Możesz to robić łącząc w jednym posiłku różne produkty roślinne. Możesz też skorzystać z soj i jej przetworów lub komosy ryżowej.
- Konsumpcja 100 kalorii wołowiny wywołuje większy wyrzut insuliny niż porcja 100 kalorii z białego makaronu
- Jak zastąpić jajka w wypiekach? Zajrzyj do tego poradnika.
- Przyswajalność białka z roślin strączkowych i owoców wynosi ponad 70%.