Dieta

Published on Listopad 6th, 2012 | by admininistrator

6

Weganizm dla początkujących

Część z Was na pewno słyszała o filmie ?Forks over Knives?. Dokument powstał w oparciu o raport z wieloletnich badań dietetycznych zainicjowanych przez uznanego biochemika T. Collina Campbella. Wyniki i szczegółowy opis badania znajdziecie w ?The China Study?, wydanej w naszym kraju pod tytułem ?Nowoczesne zasady odżywiania?.

Polecamy ją wszystkim, zarówno osobom na diecie tradycyjnej jak i tym, którzy eksperymentują z dietami wegetariańskimi.

Badania przeprowadzone przez Campbella przyniosły bardzo silne i przekonujące dowody na rzecz profilaktycznych i leczniczych właściwości diety roślinnej.

Dlaczego to właśnie niskotłuszczowa, pełnoziarnista dieta roślinna wydaje się być najlepszą bronią w walce przeciw współczesnym chorobom cywilizacyjnym? Zachęcamy do sięgnięcia po ?The China Study? i obejrzenia ?Fokrs over Knives?. Film wciąż jeszcze nie jest dostępny w Europie ale można go zamówić za pośrednictwem strony www.forksoverknives.com. Zachęcamy do obejrzenia traileru w języku angielskim.

Zainteresowanie jakie wywołał zarówno film jak i badania Campbella zaowocowały kolejną książką – ?Widelec zamiast noża? wydaną niedawno przez Wydawnictwo Galaktyka. Po lekturze ?Nowoczesnych zasad odżywiania? i obejrzeniu filmu wydaje się, że wszystko na temat diety roślinnej zostało już powiedziane. O czym więc jest najnowsza książka napisana pod redakcją Gene’a Stone’a?

Pierwsza jej cześć podsumowuje naszą współczesną wiedzę na temat pro zdrowotnych właściwości diety roślinnej. Dlaczego powinniśmy wybierać rośliny, a odrzucić produkty odzwierzęce, w tym mięso i nabiał i dlaczego nasza dieta ma tak niebagatelny wpływ na środowisko i życie innych zwierząt? O tym przeczytacie na pierwszych kilkudziesięciu stronach ?Widelca zamiast noża?. Najcenniejsze są jednak wskazówki praktyczne. Można być weganinem jedząc na okrągło frytki i popijając je coca ? colą. Nie o to nam jednak chodzi. Większość osób zadaje sobie więc w kółko to samo pytanie: co jeść? Czego unikać, a na co zwracać uwagę? Autorzy starają się przybliżyć temat konserwantów w żywności, odpowiadają na pytania związane z pojęciem nisko przetworzonej żywności, wspominają o suplementacji witaminy B12. To jednak nie koniec. Czytelnik może również zapoznać się z opiniami lekarzy i specjalistów, a także poznać osoby, którym dieta roślinna pomogła w walce z chorobami serca czy otyłością.

Wszystko to skoncentrowane na pierwszych 50 stronach. Co dalej? Kolejną część książki stanowią przepisy. Zupy, sosy, dania obiadowe, desery ? wszystko w wersji niskotłuszczowej, bez użycia mleka, jaj czy mięsa. Nie mieliśmy jeszcze okazji ich przetestować ale wyglądają bardzo zachęcająco. Całość wydana jest bardzo elegancko i robi pozytywne wrażenie. Niektórym doskwierać może jedynie brak zdjęć do poszczególnych przepisów.

Do kogo skierowana jest książka? Osoby, które są już weganami nie znajdą tam wielu nowych informacji ale mogą skorzystać z przepisów. „Widelec zamiast noża” jest za to doskonałą propozycją dla tych, którzy dopiero stawiają swoje pierwsze kroki na diecie roślinnej. Najważniejsze fakty podane w skoncentrowanej formie na pierwszych kilkudziesięciu stronach. Warto potraktować tę książkę jako punkt wyjścia do poszukiwania dalszych informacji. Warto tutaj sięgnąć po wymienione wcześniej „Nowoczesne zasady odżywiania”.

Jeżeli chcielibyście przybliżyć temat weganizmu swoim najbliższym i znajomym zacznijcie od „Widelca zamiast noża”. Możecie być pewni, że ich nie zanudzi.


TRENINGI PERSONALNE

SPRAWDŹ JAK W PRAKTYCE POŁĄCZYĆ SPORT I WEGANIZM. Naucz się trenować w oparciu o ciężar własnego ciała, bez potrzeby wydawania pieniędzy na karnety do klubów fitness. Dzięki Vegan Workout masz też unikatową możliwość treningu z odważnikami kettlebells metodą StrongFirst pod okiem certyfikowanego instruktora. Prowadzimy również grupowe zajęcia w ramach Akademii Kettlebells Warszawa.

Dowiedz się więcej o treningach personalnych kilkając tutaj.

6 Responses to Weganizm dla początkujących

  1. Grzegorz says:

    Jan, mogę wspomóc poradą, jako że pracuję jako fizol, czyli jakiekolwiek przygotowanie posiłków na budowie odpada, musiałem sobie stworzyć jakiś system. Pierwsze śniadanie jadłem przed wyjściem do pracy. Dzień wcześniej, wieczorem namaczałem w dzbanku ziarna, tj. słonecznik, siemię lniane, pestki z dyni plus suszone owoce (rodzynki, żurawina itp.). Rano dodawałem do tego owoce jak banan, jabłko, kiwi, blendowałem i wlewałem do termosa 0,5l. TO jadłem ok 9 rano. DO dużego termosa obiadowego gotowałem jedzenie albo wieczorem i rano odgrzanie, albo gotowanie rano. Niestety trochę to czasu kosztuje, ale wiesz co jesz a system się sprawdza. Jeśli się obawiasz utraty wartości odżywczych w wyniku podgrzania, to polecam surową dietę….zabawa z gotowaniem odpada 😉

  2. Agnieszka says:

    jestem weganką od niedawna z konieczności (dłużej wegetarianką, próbowałam też paleo, ale to nie dla mnie, nasiliło bóle stawów), też szukam książki będącej najlepszym kompendium wiedzy w sensie podpowiedzi co powinna zawierać całodzienna dieta, jak wyliczać zapotrzebowanie dzienne- czy tak samo jak na tradycyjnej diecie, czy jednak coś się zmienia… Czy wliczać w bilans każdy liść sałaty, pomidor, ogórek, czy niektórych warzyw nie wliczać?
    Potrzebuję informacji dla weganina intensywnie uprawiającego sporty, ale nie ogólnych, tylko konkretnych. Czy taka książka już jest na polskim rynku?
    Chciałabym perfekcyjnie komponować jadłospis 🙂

    • VeganWorkout.org.PL says:

      Tak, książka jest dostępna. Bardziej polecamy jednak książkę „Dieta roślinna na co dzień”. Jest tam też rozdział o sporcie 🙂

  3. Jan says:

    Cześć,

    Postanowiłem stopniowo zmieniać dietę na rośliną. Obecnie chciałbym już całkowicie wszystkie obiady przygotowywać samodzielnie. W ciągu tygodnia jest to jednak dość kłopotliwe, bo zabieram jedzenie do pracy. Chciałbym prosić o wskazówki jaki sprzęt mógłby być dla mnie najbardziej niezbędny (parowar mam, mikser również)? W Widelcach ponad noże zaznaczony był również crock pot oraz ryżowar. Czy mogę jeszcze gdzieś znaleźć więcej wskazówek?
    Chciałbym również dowiedzieć się więcej o przechowywaniu produktów oraz gotowych posiłków, bo zapewne tutaj można stracić sporo wartości odżywczych.

    Za wszelkie wskazówki lub wskazanie pozycji książkowych dziękuję z góry 🙂

  4. Agudzi says:

    Dopiero przechodzę na weganizm, świadomie unikam nabiału i mięsa chociaż czasami zdarzają się wpadki. Dużo już czytałam lecz brak mi calej kluczowej wiedzy zebranej w jednym miejscu. Stąd rodzi sie pytanie, którą z tych książek wybrać? Któa jest ”pełniejsza” dla początkującego weganina?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to Top ↑








  • .
  • NAJPOPULARNIEJSZE POSTY

  • Magazyn on-line






Shares