Dieta

Published on 13 marca, 2014 | by admininistrator

4

Dlaczego każdy powinien jeść więcej warzyw i owoców?

Prezentujemy tłumaczenie artykułu Richa Rolla – mężczyzny, który w wieku 40 lat porzuca swój dotychczasowy tryb życia, przechodzi na dietę roślinną i rozpoczyna z sukcesem swoje starty w zawodach Ironman i Ultraman. W ciągu tygodnia pokonał pięć triatlonów na dystansie Ironmana. Przez magazyn „Men’s Fitness” zaliczony został do grona 25 najsprawniejszych ludzi na świecie. Jego historię możecie przeczytać w autobiograficznej książce „Ukryta Siła„.

Istnieje błędne wyobrażenie dotyczące diety roślinnej określające ją jako wymysł radykalnych aktywistów, nieakceptowany społecznie i spychany na margines.
Przeciwnie, jestem przekonany ponad wszelką wątpliwość, że jest to najbardziej naturalna, najzdrowsza i zdecydowanie najbardziej polecana dieta, pozwalająca zachować  dobrą kondycję i stać się odpornym na choroby cywilizacyjne.

To skandal!

To naprawdę bulwersujące, jak bardzo pogorszył się stan naszego zdrowia. Jesteśmy najbardziej zamożnym narodem na świecie i jednocześnie najbardziej schorowanym. To właśnie występujące coraz częściej choroby przewlekłe rujnują nie tylko społeczeństwo, ale i naszą gospodarkę. Co trzecia śmierć w Stanach Zjednoczonych spowodowana jest chorobami sercowo-naczyniowymi, stając się zabójcą nr 1 w Ameryce.  Na drugim miejscu znajdują się choroby nowotworowe, zabijające co czwartą osobę. 70% Amerykanów jest  otyłych lub ma nadwagę. Co więcej, do 2050 roku połowa amerykańskiego społeczeństwa będzie mieć stan przedcukrzycowy lub chorować na cukrzycę.

To zupełny obłęd!

Jak do tego doszło? Oczywiście nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ale największym winowajcą jest nasza dieta.

Obecnie, w diecie przeciętnego Amerykanina, odżywiającego się w typowo amerykańskim stylu, 94% stanowią puste kalorie, nie dostarczające substancji odżywczych. Jedynie 6% kalorii pochodzi z wartościowych produktów, takich jak: świeże owoce, warzywa, pełne ziarno, z roślin strączkowych czy nasion.

To co naturalne stało się obce. A to co sztuczne, przyjęliśmy jako naturalne. Wszystko stanęło na głowie, jeśli chodzi odżywianie i zdrowie. Najwyższy czas to zmienić.
Aby wrócić na właściwy kurs, musimy przejrzeć na oczy i zdać sobie sprawę z tego, że jesteśmy uzależnieni od jedzenia, które nas powoli zabija. Na pierwszym miejscu znajduje się  żywność przetworzona – napoje gazowane, przekąski, desery oraz wszelkie paczkowane produkty pełne konserwantów, utwardzonych tłuszczy, cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, sodu oraz inny chemicznych polepszaczy. Choć wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, jak szkodliwe dla naszego zdrowia są te produkty, dla wielu z nas wyeliminowanie ich z diety jest prawie niemożliwe.

Dlaczego?

Ponieważ większość z tych produktów jest tak zaprojektowana, aby oddziaływać na ośrodki odczuwania przyjemności w naszym mózgu, czyniąc nas niewolnikami własnych niezdrowych nawyków – swoista istota uzależnienia.

To one, wspólnie z naszą narodową słabością do nadmiernego spożycia mięsa i nabiału, powodują podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi, zapychanie żył, rakowacenie komórek, a nasz system odpornościowy zaczyna wariować, co prowadzi do przewlekłego zapalenia.

Ten zestaw czynników, wspomagając rozwój chorób, doprowadza nasze ciała do takiego stanu, w którym pojawienie się w przyszłości przewlekłych schorzeń staje się nieuniknione.

Cóż może być bardziej przerażającego?

Standardowe procedury leczenia najczęstszych chorób przewlekłych ? począwszy od podwyższonego poziomu cholesterolu a skończywszy na zaburzeniach erekcji – to przepisywanie leków łagodzących skutki a nie usuwających właściwe przyczyny schorzeń.  Porady i wskazówki pozwalające poprawić sposób odżywiania zostały zastąpione przez Lipitor, Crestor czy Viagrę oraz inne farmaceutyki mające stworzone po to,  aby tłumić symptomy każdej możliwej choroby.

Assortment of fruits and vegetables

Podsumowując, cztery wyżej wymienione choroby cywilizacyjne ( choroby sercowo-naczyniowe, otyłość, nowotwory, cukrzyca ) stanowią około 75% całkowitych kosztów opieki zdrowotnej, w wysokości miliardów dolarów rocznie.

Takiej sytuacji po prostu nie da się utrzymać.

Ironią jest, że aż tyle przewlekłych chorób (wyłączając pewne rodzaje nowotworów)- właściwie 90 % wszystkich chorób cywilizacyjnych – nie musiałoby w ogóle istnieć. Nadeszła pora, aby odwrócić ten trend. Tylko jak to zrobić?

To proste. Jeść więcej roślin. Może wydawać się zaskakujące, ale wykazano, że dieta oparta o produkty roślinne pozwala zapobiegać chorobom, a także w wielu przypadkach powoduje całkowite cofnięcie się objawów.

W dużym uproszczeniu, jeżeli Ameryka porzuci dotychczasowy sposób odżywiania, tak abyśmy zaczęli przyjmować 94% kalorii z nieprzetworzonych produktów roślinnych ( zamiast 6% jak dotychczas), większość chorób cywilizacyjnych zwyczajnie przestanie istnieć. A kryzys  związany z opieką zdrowotną zostanie ostatecznie zażegnany.

Wiem, że to brzmi zniechęcająco. Nie mogę wyobrazić sobie życia bez pizzy! Jak można żyć bez jajek?

Osobiście, zawsze podkreślam, że zmiana diety na 100% Plant Power zrewolucjonizowała moje życie. Zdaję sobie jednak sprawę z tego, że nie każdy jest gotowy na tak drastyczną zmianę, zaraz pierwszego dnia. Rozumiem. I staram się dawać wsparcie.

Tak więc jestem tu, aby rozmawiać, na spokojnie. Nie ma  się czego bać. Na luzie. Zapomnijmy o perfekcjonizmie. Po prostu odpuśćmy.

Nie chodzi o ograniczenia. Przeciwnie, chodzi o gotowość do porzucenia starych utartych przekonań, na temat tego, czego naprawdę wymaga zdrowa dieta.

Ważne jest, żeby być otwartym na przygody i eksperymentowanie, poszukiwanie i ponowne odkrywanie nieprzetworzonych produktów w stanie naturalnym. Chodzi o to, żeby rozwijać silniejszy związek z własnym ciałem, uczyć się zwracać szczególną uwagę na powiązania pomiędzy tym co jesz, a tym jak się czujesz i funkcjonujesz.

W efekcie, doprowadzić do pełnego zrozumienia tego, co naprawę służy twojemu organizmowi, tak abyś mógł przeprogramować siebie na podejmowanie lepszych, długofalowych decyzji, zapewniających fizyczną, psychiczną, emocjonalną oraz duchową równowagę.

Z każdym krokiem zaczniesz zauważać zmiany. W miarę, jak twój poziom energii będzie wzrastał, twoje preferencje będą się zmieniać, i zamiast pustych kalorii zaczniesz częściej sięgać po bardziej pożywne produkty.

Im więcej nieprzetworzonych, roślinnych produktów znajdzie się w twojej codziennej diecie, tym rzadziej będziesz mieć ochotę na niezdrowe produkty. I zanim się zorientujesz, zniknie również tęsknota za serem.

Pomimo wszelkich przeciwności ? i pomimo bycia zdeklarowanym  junk-food junkie / uzależnionym od fast foodów przez większość życia – tak było ze mną. I jestem tu właśnie po to, abyś zrozumiał, że tobie też może się udać.

Koniec końców, jest tylko jedna zasada: jedz więcej warzyw i owoców. Małymi kroczkami do wielkich celów.

Podsumowując, całkowita zmiana stylu życia związana z przejściem na dietą roślinną, nie tylko poprawiła stan mojego zdrowia. Stała się kluczem do otworzenia własnego serca i pozwoliła odkryć, zrozumieć i uwolnić lepszą i bardziej autentyczna wersję samego siebie.

I tego samego wspaniałego doświadczenia tobie życzę. Bo świat potrzebuje tego, kim naprawdę jesteś.

Tekst: Rich Roll
Źródło: http://www.forksoverknives.com/everyone-eat-plants/
Tłumaczenie: Ania Smirkin-Błażejewska


TRENINGI PERSONALNE

SPRAWDŹ JAK W PRAKTYCE POŁĄCZYĆ SPORT I WEGANIZM. Naucz się trenować w oparciu o ciężar własnego ciała, bez potrzeby wydawania pieniędzy na karnety do klubów fitness. Dzięki Vegan Workout masz też unikatową możliwość treningu z odważnikami kettlebells metodą StrongFirst pod okiem certyfikowanego instruktora. Prowadzimy również grupowe zajęcia w ramach Akademii Kettlebells Warszawa.

Dowiedz się więcej o treningach personalnych kilkając tutaj.

4 Responses to Dlaczego każdy powinien jeść więcej warzyw i owoców?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to Top ↑

Shares