Dieta
Published on 8 maja, 2017 | by admininistrator
0Weganizm: porady praktyczne cz.5
Przedstawiamy kolejną porcję informacji na temat diety roślinnej. Krótki przegląd badań na temat najważniejszych kwestii związanych z weganizmem plus kilka porad praktycznych. Mamy nadzieję, że nasz cykl wpisów pomoże wam w skomponowaniu zdrowej i odżywczej diety.
- Roślinożercy nie powinni martwić się o niedobór białka. W rzeczywistości, badania wskazują, że wegetarianie i weganie spożywają zbliżoną ilość protein do osób spożywających mięso i produkty odzwierzęce. Co więcej – wszystkie te grupy spożywają więcej białka niż wskazywałoby dzienne zapotrzebowanie. Przypomnijmy – dla przeciętnej osoby zalecana ilość białka to 0,8-1 g na kg masy ciała. U osób aktywnych fizycznie wartość ta może wzrosnąć do 1,4-2 g na kg.
- Białko roślinne jest równie skuteczne w rozbudowie masy mięśniowej co białka odzwierzęce! Badania na ten temat opublikowano w American Journal of Clinical Nutrition. Jeżeli jesteś aktywny fizycznie i zależy ci na rozbudowie sylwetki osiągniesz równie dobre wyniki niezależnie od tego czy jako źródło białka wybierzesz fasole, tofu i komosę ryżową, czy kurczaka, jaja i steki.
- Zwiększona podaż białka roślinnego w diecie to szansa na dłuższe i zdrowsze życie.
- Demonizowany przez wielu kwas fitynowy, znajdujący się między innymi w roślinach strączkowych, odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowej mineralizacji kości, a jego spożycie może być istotne w profilaktyce zachorowań na nowotwory.
- Oficjalne stanowisko prestiżowej Harvard Medical School nazywa dietę roślinną odżywczą i bezpieczną alternatywą dla diety tradycyjnej z udziałem nabiału i mięsa. Co więcej, zdaniem naukowców, mamy dziś wystarczające dowody przemawiające za istotną rolą diety roślinnej w prewencji chorób przewlekłych.
- Spożywanie dużej ilości świeżo wyciskanych soków może na dłuższą metę prowadzić do zwiększonego ryzyka cukrzycy. Wyciskając sok w rzeczywistości pozbawiamy owoc błonnika i wielu witamin, dostając w efekcie wyłącznie wodę z cukrem i skoncentrowaną dawką kalorii. Dlatego lepszym wyjściem wydają się koktajle bazujące na miksie całych owoców.
- Tofu, przez wielu traktowany jako roślinny odpowiednik białego sera, zawiera więcej białka, cynku, żelaza i wapnia od popularnego serka wiejskiego.
- Obawiasz się niedoborów żelaza? Przygotuj sobie koktajl na bazie natki pietruszki, bananów i mleka roślinnego. Zmiksowanie dwóch pęczków natki dostarczy niemal 100% dziennego zapotrzebowania na żelazo u mężczyzn i około połowę u kobiet. Jeżeli nie odpowiada ci smak pietruszki dodaj do koktajlu masło orzechowe. Całość nabierze bardziej kremowej konsystencji, a pietruszka będzie ledwie wyczuwalna.
- Najlepszym wyborem (w kontekście jakości i przyswajalności) jeżeli chodzi o odżywki białkowe na bazie protein roślinnych będą kolejno: mieszanki (np. Vegan Blend), białko sojowe, białko grochu.
- Woda może być pomocnym źródłem wapnia w codziennej diecie. Szukaj wód wysokozmineralizowanych jak Muszyna, Muszynianka czy Kryniczanka. W litrowej butelce takiej wody znajdziesz od 200 do nawet 450 mg wapnia.