Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//wp-content/plugins/wordfence/waf/bootstrap.php) is not within the allowed path(s): (/home/klient.dhosting.pl/bcdmedia2/veganworkout.org.pl/:/home/klient.dhosting.pl/bcdmedia2/.tmp/:/demonek/www/public/bledy.demonek.com/:/usr/local/lsws/share/autoindex:/usr/local/php/:/dev/urandom:/opt/alt/php74/usr/share/pear/:/opt/alt/php74/usr/share/php:/opt/alt/php74/) in /home/klient.dhosting.pl/bcdmedia2/veganworkout.org.pl/public_html/wordfence-waf.php on line 4
Syrop z agawy, brązowy cukier – zdrowa alternatywa? – Vegan Workout

Dieta

Published on 11 lutego, 2016 | by admininistrator

13

Syrop z agawy, brązowy cukier – zdrowa alternatywa?

W ciągu ostatnich kilku lat, na fali popularności produktów „eko”, pojawiło się kilkanaście nowych, rzekomo zdrowych zamienników białego cukru. Większość osób, nie lubi zmieniać swoich przyzwyczajeń żywieniowych. Dla wielu producentów to prawdziwa żyła złota. Część z nich wypuszczając na rynek nowy produkt stara się przekonać klientów, że nie muszą przejmować się tym co mają na talerzu. Wystarczy podmienić jeden szkodliwy produkt na drugi – rzekomo zdrowszy. Najlepiej opatrzony certyfikatem”bio”.

Powyższy trend najłatwiej zaobserwować na przykładzie cukru – setki nowych odmian płatków śniadaniowych i dziesiątki nowych słodzików. Po przeczytaniu etykiety okazuje się często, że płatki bez cukru to tak naprawdę płatki z dodatkiem syropu glukozowego, a słodziki to nic innego jak zabarwiony cukier.

Cześć osób dało się nabrać, że problem ze słodyczami to wyłącznie kwestia cukru, a nie syropów, białego pieczywa czy przetworzonego jedzenia.

SYROP Z AGAWY VS. OWOCE

W rzeczywistości, popularna alternatywa dla oczyszczonego cukru – syrop z agawy to nic innego jak płynna, wyizolowana fruktoza. Nie tylko sprzyja powstawaniu insuliooporności, ale może również wpływać na wzrost trójglicerydów. Czy syrop z agawy ma niski indeks glikemiczny? Tak, bardzo niski. O wiele niższy niż arbuz. Ale indeks glikemiczny to tylko jedna strona medalu. Spożycie syropu z agawy w żadnym wypadku nie jest zdrowszym wyborem niż zjedzenie arbuza. Wręcz przeciwnie.

Nigdy nie powinniśmy komponować diety przez pryzmat jednego wskaźnika. Często, konkretne dane możemy różnie zinterpretować w zależności od sytuacji. To dlatego syrop z agawy, chociaż ma niższe IG, jest o wiele bardziej niebezpieczny niż owoce o wyższym indeksie. Więcej na ten temat pisaliśmy tutaj.

CO ZAWIERA BRĄZOWY CUKIER?

Biały i brązowy cukier są pod względem żywieniowym niemal identyczne. Brązowy cukier zawiera śladowe ilości żelaza i wapnia – zupełnie nieistotne z punktu widzenia konstruowania pełnowartościowej diety. Nie warto ograniczać białego cukru na rzecz jego ciemniejszej odmiany.

Nie polecamy również syropu glukozowego, który coraz częściej pojawia się w składzie produktów oznaczonych hasłem „Bez cukru”. Szczególnie w batonach i płatkach śniadaniowych.

ZDROWE ALTERNATYWY?

Najlepszym wyborem będzie ksylitol i stewia. Chociaż część badań wskazuje na potencjalnie rakotwórcze właściwości stewii. Prawdopodobnie nie ma to jednak praktycznego znaczenia, bowiem nikt nie byłby w stanie zjeść jej odpowiednio dużo aby wywołać tego typu działanie.

Innym wyjściem jest korzystanie z suszonych owoców i przygotowanych na ich bazie deserów. Zmiksowanie namoczonych wcześniej daktyli z kakao i odrobiną mleka roślinnego pozwoli nam uzyskać w 100% naturalny krem czekoladowy – bardzo słodki, bez dodatku syropów i cukru.

Najlepszym wyborem będzie jednak ograniczenie dodatków słodzących w diecie. Jeżeli będziemy po nie sięgać jedynie okazjonalnie to tak naprawdę nie będzie miało większego znaczenia czy do ciasta wykorzystamy cukier czy pokruszone daktyle. Te drugie wniosą więcej wartości odżywczych ale dla osób, które chciałyby zgubić dodatkowe kilogramy i tak dostarczą zbyt dużą ilość kalorii.

Dlatego w pierwszej kolejności stawiajcie na świeże owoce, potem korzystajcie z wersji suszonej, a na końcu sięgajcie po słodziki i cukier. Jeżeli nie korzystacie z nich codziennie, a wasza dieta opiera się głównie o produkty nisko przetworzone, nie będzie miało dużego znaczenia czy wybierzecie stewie czy brązowy cukier.


TRENINGI PERSONALNE

SPRAWDŹ JAK W PRAKTYCE POŁĄCZYĆ SPORT I WEGANIZM. Naucz się trenować w oparciu o ciężar własnego ciała, bez potrzeby wydawania pieniędzy na karnety do klubów fitness. Dzięki Vegan Workout masz też unikatową możliwość treningu z odważnikami kettlebells metodą StrongFirst pod okiem certyfikowanego instruktora. Prowadzimy również grupowe zajęcia w ramach Akademii Kettlebells Warszawa.

Dowiedz się więcej o treningach personalnych kilkając tutaj.

13 Responses to Syrop z agawy, brązowy cukier – zdrowa alternatywa?

  1. Magdalena pisze:

    Syrop z daktyli jest pyszny. Lepszy niż ksylitol, stewia czy inne slodziki. Najlepsze daktyle to te soczyste z pestka mniam. 🙂

  2. Anonim pisze:

    Ja stosuję Erytrytol i super sprawa. Może ciut mniej słodki niż cukier, ale jak się odstawi całkiem cukier, to jest na prawdę wystarczający 🙂 Albo więcej troszkę dosypać trzeba. I nie trzeba pić rano gorzkiej kawy 😉 Nie miałam po nim nigdy sensacji, co zdarzyło mi się po ksylitolu. Ale nie próbowałam do wypieków itd. więc może większa ilość by zaszkodziła 😛

  3. Monika pisze:

    A ja uważam że 2-3 daktyle albo morele suszone nawet codziennie nie zaszkodza przy ogólnie zdrowym trybie życia!

  4. Anonim pisze:

    Ja na co dzien uzywam syropu daktylowego oraz melasy 🙂

  5. Anonim pisze:

    Na ratunek przychodzi cukier kokosowy o bardzo niskim indeksie, bo 35 🙂 ma te same właściwości co cukier brązowy, więc idealnie nadaje się też do pieczenia. I smak, smak jest obledny, przypomina lekko skarmelizowany cukier 😀 Dla leniowych występuje także w postaci syropu cukrowego;) Uratowani!!! :))

  6. Anonim pisze:

    Hmm ja czytałam, że to ksylitol a nie stewia może powodować raka Emotikon wink Ja używałam i kończę zapasy ksylitolu i erytrolu z zamiarem ich całkowitego odstawienia – po przemyśleniach i przeczytaniu różnych informacji doszłam do wniosku, że te sztucznie wytwarzane słodziki na pewno nie wspierają mojego organizmu w osiągnięciu zdrowia. Zaczęłam natomiast teraz używać cukru palmowego 🙂

  7. Anonim pisze:

    Daktyle z kakao i mlekiem – jak mozecie o takich pychach na noc pisac?! Bedzie mi sie snil tem krem ??

  8. Anonim pisze:

    Fajnie napisany, wyważony artykuł. Od dawna irytuje mnie traktowanie syropu agawowego jako zdrowej alternatywy dla sacharozy. Gdyby ktoś był zainteresowany skąd w ogóle wział się pomysł na popularyzację tego produktu, polecam poniższy artykuł:

    –> http://www.westonaprice.org/health-topics/agave-nectar-worse-than-we-thought/

  9. Anonim pisze:

    slodkiezyciebezcukru.org 🙂

  10. Anonim pisze:

    No nareszcie głos rozsądku, bo jak widzę te prozdrowotne blogerki, polewające wszystko obficie syropem z agawy i jednocześnie hiperwentylujące nad składem cukierków ze sladowa ilością syropu glukozowo fruktozowego to mi się słabo robi 😀

  11. Anonim pisze:

    A dla średnio zdrowej diety co lepsze? 😉 Do herbaty / kawy / kakao (generalnie napojów) daję ksylitol, ale do wypieków cukier – nie wypłaciłabym się w innym wypadku za ksylitol :p Plus w gotowych produktach (jak np. mleko sojowe, które piję codziennie) też cukier, wiadomo.

  12. Anonim pisze:

    A z ciekawości zapytam – co myślicie o erytrolu? Niektóre badania wskazują, że ma on pewien potencjał antyoksydacyjny, a przy okazji nie powoduje biegunki jak ksylitol po spożyciu w trochę większej ilości (+ zero kalorii, dla dietujących).

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to Top ↑