Published on 2 maja, 2021 | by admininistrator
0Sport i wegetarianizm w historii cz.1
Część osób jest przekonana, że dieta bezmięsna w sporcie to nowy wynalazek, moda, która przyszła do polski z zachodu i jak każda moda, niedługo zostanie zapomniana. Nic bardziej mylnego – biorąc pod uwagę historię sportów siłowych (i nie tylko).
Początki diety wegetariańskiej sięgają prawdopodobnie II tysiąclecia przed naszą erą. Studiując historię sportu, znajdziemy przykłady osób, które eliminowały lub ograniczały mięso w diecie na długo przed tym zanim jeszcze narodził się sport, jaki znamy dzisiaj – z ustandaryzowaną techniką, zasadami i kontrolą wyników.
Przedstawiamy pierwszą cześć wpisu poświęconego diecie bezmięsnej w historii sportu!
LIONEL STRONGFORT
Jeden z najbardziej rozpoznawalnych strongmanów przełomu XIX i XX wieku. Naprawdę nazywał się Max Unger. Od urodzenia wychowywał się na diecie bezmięsnej. Był zapaśnikiem, występował w cyrku i zawodowo zajmował się podnoszeniem ciężarów. Pokonał w walce miedzy innymi słynnego Yusufa Ismaliego – jednego z najsilniejszych zapaśników w historii.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Ustanowił jeden z najlepszych wyników w popularnym wówczas ćwiczeniu o nazwie bent press, podnosząc nad głowę jednorącz ponad 140 kg sztangę. Opracowane przez siebie metody treningowe rozpowszechniał w formie kursu o nazwie „Strongfort System of Physical Culture”.
BERNARD MCFADDEN
Jeden z pionierów kultury fizycznej w Stanach Zjednoczonych. Założyciel słynnego magazynu „Physical Cluture” (rok 1899). Był to jeden z pierwszych odpowiedników dzisiejszych magazynów fitness.
W jednym z rozdziałów swojej książki „Strength form Eating” Mcfadden określa siebie jako zwolennika diety wegetariańskiej. Podczas przygotowań do zawodów spożywał głównie pieczywo, warzywa, jaja i owoce. Mięso pojawiało się w jego jadłospisie okazjonalnie, raz na kilka miesięcy. Jego praca (głównie za sprawą pisma „Physical Cluture”) miała ogromny wpływ na późniejszy rozwój kultury fizycznej w USA (i nie tylko).
ROY HILLINGENN
Czterokrotny zwycięzca zawodów Mr. South Africa i zdobywca tytułu The World’s Most Muscular Man z 1952 roku. Roy wychowywał się na diecie wegetariańskiej. Lubił podkreślać jej zalety zarówno w kontekście budowania zdrowej i estetycznej sylwetki.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Zdaniem Clarenca Bassa – kulturysty i jednego z najbardziej szanowanych amerykańskich propagatorów aktywności fizycznej
Przykład Roya sugeruje, że mięso nie jest niezbędne do budowy silnej i umięśnionej sylwetki.
JOE ROLLINO
XX wieczny strongman. Swoją karierę sportową zaczynał jako bokser walcząc pod pseudonimem Kid Dee. Treningi siłowe rozpoczął w 1920 roku. W latach dwudziestych i trzydziestych regularnie brał udział w pokazach dla ówczesnych siłaczy.
Terry Todd, współdyrektor Stark Center for Physical Culture and Sports określał jego występy mianem jednych z najlepszych w historii. Joe Rollino był również członkiem Association of Oldtime Barbell and Strongman.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Stronił od wszelkich używek i jak sam mówił – swoją formę zawdzięczał diecie wegetariańskiej. Zrezygnował z mięsa w wieku 20 lat. Był też wielkim zwolennikiem zimnych kąpieli. Starał się prowadzić regularny tryb życia i do późnej starości (zmarł w wieku 104 lat w wyniku wypadku samochodowego) pozostał aktywny fizycznie.
Część druga naszego wpisu w przygotowaniu.