Published on 24 listopada, 2016 | by admininistrator
0Roślinny niezbędnik – 4 produkty, które warto jeść codziennie!
Wbrew pozorom, ułożenie odpowiednio skomponowanej diety roślinnej nie jest trudne. Podobnie jak ułożenie dobrze zbilansowanej diety tradycyjnej – wymaga tylko kilku podstawowych faktów z dziedziny dietetyki. Temat poruszaliśmy na naszej stronie wielokrotnie, między innymi tutaj.
Dzisiaj pokażemy Wam listę czterech produktów roślinnych, których obecność w codziennej (!) diecie bardzo ułatwia komponowanie menu i sprawia, że nie musimy przejmować się dokładną ilością żelaza czy wapnia w swoich posiłkach.
My staramy się każdy z tych produktów jeść codziennie. To nie jest reklama superfoods. Większość ich, rzekomo cudownych, właściwości to zwykły marketing. Nie ma potrzeby sięgania po drogie i egzotycznie brzmiące suplementy. Wystarczą konwencjonalne produkty roślinne dostępne w każdym większym sklepie. Większość z nich przewyższa swoimi wartościami odżywczymi niejeden tzw. superfood.
#1. Natka pietruszki
Jeden pęczek dziennie doładowuje nasz organizm ogromną dawką witaminy A, C i K. Dodatkowo, natka jest bardzo fajnym źródłem żelaza. Dzięki witaminie C, mamy pewność co do lepszej przyswajalności tego pierwiastka. My staramy się dziennie włączać do diety 1-2 pęczki natki. Jest tania i można ją łatwo zjeść w postaci koktajlu z dodatkiem owoców lub dodawać do posiłków w ciągu całego dnia w formie przyprawy.
#2. Siemię lniane
To jedno z najlepszych, roślinnych źródeł kwasu omega -3. Biorąc pod uwagę kiepską konwersję roślinnego omega – 3 do EPA i DHA, warto codziennie jeść około 1,5 łyżki siemienia lnianego aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu w niezbędne kwasy tłuszczowe. Brak źródeł omega-3 w codziennej (!) diecie wegańskiej może prowadzić do zwiększonego ryzyka chorób serca. Siemię lniane jest najtańszym, roślinnym źródłem omega – 3. Warto kupować surowe ziarna i chwilę przed podaniem zmielić je w młynku do kawy.
#3. Orzechy brazylijskie
Świetne źródło selenu! W zależności od kraju pochodzenia (Brazylia, Peru, Boliwia, etc.), orzechy brazylijskie będą różnić się zawartością selenu. W niektórych wypadkach, dzienne zapotrzebowanie na selen zaspokoi już jeden orzech, w innym, kilka. Mimo to, warto dodać orzechy brazylijskie do codziennej diety. Selen, ze względu na uboga glebę w Europie, może okazać się niedoborowym składnikiem diety u większości osób na naszym kontynencie (…).
Pełną wersję tekstu znajdziecie tutaj.