Published on 15 stycznia, 2016 | by admininistrator
14Masła orzechowe – nowa linia „Active”
W ostatnim czasie Primavika wypuściła serię nowych maseł orzechowych pod nazwą „Active”. Do wyboru mamy trzy produkty – dwa wykonane z orzeszków ziemnych plus jeden miks, w którym znajdziemy orzechy nerkowca, migdały, orzeszki ziemne i laskowe.
Pierwszym plusem nowych produktów jest ich pojemność. Każdy słoik to niemal pół kilograma masła! Szczególnie polecamy wam orzechowy mix. Skład to w ponad 90% orzechy, z niewielkim dodatkiem soli i oleju palmowego. Smakowo bije na głowę większość produktów, które udało nam się do tej pory zjeść. W 100 g zawiera 618 kalorii i ponad 20 g białka. Dzięki zmiksowaniu różnych orzechów w porcji masła dostarczamy sobie nie tylko witaminy E, ale też wapnia, cynku i witamin z grupy B.
Jedynym, ewentualnym minusem jest obecność oleju palmowego. Nie zawiera go jednak drugi produkt – czyli masło wykonane w 100% z prażonych orzechów arachidowych. 100 g to 609 kalorii i 26 g białka. Smakowo wypada bardzo dobrze, ale ustępuje wersji z mixem orzechowym. Fajnie sprawdza się jednak jako dodatek do koktajli. Zwłaszcza jeżeli chcemy dołożyć dużą ilość zielonych warzyw i boimy się, że zdominują smak. Masło orzechowe z dodatkiem banana poprawi smak niemal każdego koktajlu. Przy okazji przypominamy opcję koktajli z mrożonymi bananami.
Ostatni produkt to masło orzechowe bez soli i cukru, również wykonane z orzechów arachidowych. Nie zawiera również oleju. Skład, poza orzechami zawiera: emulgator: lecytyny (ze słonecznika), błonnik pszenny (bez glutenu) i naturalny aromat waniliowy. Ta wersja zawiera najwięcej kalorii z całej trójki: 636 na 100 g plus 25 g białka. W porównaniu do pozostałych produktów z serii Active, ten najmniej przypadł nam do gustu.
Linia Active jest fajną alternatywą dla tradycyjnych maseł, które możemy znaleźć na półkach sklepowych. W zależności od produktu masła zawierają mniej dodatków i są w całości pozbawione cukru. Oferują też większą pojemność (470 g). Dla osób, które szukają maseł wykonanych w 100% z orzechów pozostaje jednak tylko jeden rodzaj.
Masła orzechowe świetnie sprawdzają się w podbijaniu kalorii u osób z dużym zapotrzebowaniu energetycznym. W pozostałych wypadkach, umiarkowane ilości masła świetnie urozmaicają smak przygotowywanych batonów, koktajli, sałatek owocowych czy owsianki. W przeciwieństwie do wielu innych przetworzonych produktów są też wartościowe pod względem odżywczym. Naszym zdaniem będą również lepszym źródłem tłuszczu niż popularne oleje lub oliwa.
Agata Rockinsky info o masłach orzechowych 🙂
Masło orzechowe jest idealnym i wartościowym produktem nie tylko dla sportowców, dla całej rodziny. Polecam produkty tej marki!
Wartościowy produkt, nie tylko dla siłaczy 🙂
Super masło! Dzięki Rafał Borkowski!
Dajcie lepiej dobry przepis na domowe ??
Uwilbiam, ale robie sama, od lat. Dodaje troszke oleju kokosowego i odrobine soli himalajskiej. Najlepsze na swiecie! 😛
Mam nadzieję, że da się je bez problemu dostać stacjonarnie, chętnie wypróbuję 🙂
Szkoda ze to jeden z wiekszych alergenow
Jest w składzie olej palmowy?
Po ile chodzą?
Łukasz Ograbek
masła z orzechów arachidowych nie tykam. Dlaczego? Polecam zgłębić temat 🙂
jestem uzależniona od masła orzechowego !
wolę zrobić sam 😉