Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//wp-content/plugins/wordfence/waf/bootstrap.php) is not within the allowed path(s): (/home/klient.dhosting.pl/bcdmedia2/veganworkout.org.pl/:/home/klient.dhosting.pl/bcdmedia2/.tmp/:/demonek/www/public/bledy.demonek.com/:/usr/local/lsws/share/autoindex:/usr/local/php/:/dev/urandom:/opt/alt/php74/usr/share/pear/:/opt/alt/php74/usr/share/php:/opt/alt/php74/) in /home/klient.dhosting.pl/bcdmedia2/veganworkout.org.pl/public_html/wordfence-waf.php on line 4
Konsumpcja mlek roślinnych rośnie! Przemysł mleczny w opałach – Vegan Workout

Dieta

Published on 19 czerwca, 2017 | by admininistrator

0

Konsumpcja mlek roślinnych rośnie! Przemysł mleczny w opałach

Sprzedaż mleka krowiego w Stanach Zjednoczonych w ciągu ostatnich 40 lat spadła o 40%! Rośnie za to zainteresowanie mlekiem roślinnym. W ciągu najbliższych 6 lat globalna sprzedaż mlek roślinnych ma sięgnąć 21 miliardów dolarów. Szczególnym powodzeniem cieszy się w tym kontekście mleko migdałowe.

W USA konsumpcja mleka roślinnego wzrosła o 30% na przestrzeni ostatnich 6 lat. W Wielkiej Brytanii Alpro sprzedało w ciągu ostatnich dwóch lat ponad 250 tys. litrów mleka roślinnego więcej niż przed 2015 rokiem.

Jak reaguje na to przemysł mleczny? Mike McCloskey, prezes Milk Producers, podsumował sytuację na rynku jednym zdaniem:

Myślę, że zagrożenie jest bardzo poważne.

Dzisiaj przemysł mleczny przepchnął zarządzenie, zgodnie z którym produkty roślinne sprzedawane na terenie UE nie będą mogły być sprzedawane pod nazwą mleka. Zdaniem Dominiki Piaseckiej, rzeczniki The Vegan Society:

Widać, że firmy produkujące nabiał czują się zagrożone. Produkty pochodzenia roślinnego są coraz popularniejsze wśród konsumentów. Ta sprawa jest za to jedynie desperacką próbą ograniczenia możliwości marketingowych produktów pochodzenia roślinnego”.

Czy działania przemysłu mlecznego zahamują wzrost zainteresowania mlekiem roślinnym? Nic na to nie wskazuje. Mamy jednak nadzieję, że zarządzenie dotyczące znakowania napojów roślinnych ulegnie zmianie. Definiowanie produktów roślinnych poprzez znane wszystkim określenia, takie jak „mleko”, „ser”, „parówki” czy „kotlety” są bardzo istotnym elementem promocji diety roślinnej.

Osobom na dietach tradycyjnych nazwy te sugerują znany im już smak i konsystencję, dzięki czemu włączenie do swojego menu większej ilości produktów roślinnych wydaje się znacznie łatwiejsze. Mleka, kotlety i sery roślinne pozwalają też wielu osobom na „bezbolesne” ograniczenie produktów odzwierzęcych na talerzu. Od tej chwili nie ma konieczności zmian w dotychczasowym sposobie odżywienia. Jeżeli wybieramy dietę roślinną z pobudek etycznych, a do tej pory uwielbialiśmy żółty ser i krowie mleko, nic nie stoi na przeszkodzie aby zmienić te produkty na roślinne odpowiedniki. Określone nazewnictwo produktów roślinnych pomaga połapać się w rosnącej ofercie wegańskich alternatyw. To ważne, szczególnie dla osób, które zastanawiają się nad dietą roślinną. Jako aktywistom, powinno zależeć nam aby weganizm stał się wyborem możliwie jak najprostszym i dostępnym dla każdego. A nie zarezerwowanym wyłącznie dla zwolenników zdrowego odżywiania.

Niezależnie jednak od postępujących zmian prawnych, warto włączyć do swojej diety mleka roślinne. Do wyboru mamy mleka sojowe, ryżowe, owsiane, orzechowe, kokosowe, migdałowe czy orkiszowe. Zdecydowana większość z nich jest wzbogacona o wapń, co jest szczególnie ważne dla osób na diecie roślinnej. Dlaczego w tym kontekście nie warto opierać się wyłącznie o mleka roślinne przygotowane samemu w domu? Pisaliśmy o tym między innymi tutaj.

Coraz częściej na rynek trafiają też mleka roślinne bez dodatków słodzących. Polecamy szczególnie mleko ryżowe i orkiszowe, które sprzedawane są bez cukru, a mimo to zachowują naturalnie słodki smak.

Wszystko wskazuje na to, że niezależnie od działań podejmowanych przez przemysł mięsny i mleczny, idea ograniczania produktów odzwierzęcych jak i sama dieta roślinna zyskują coraz więcej zwolenników. Idziemy w dobrym kierunku!

Źródła: http://www.dairyreporter.com/Markets/Dairy-industry-sees-rise-of-plant-based-milk-as-serious-threat
www.bezprawnik.pl
http://www.mercyforanimals.org/milkbye-global-dairy-alternative-sales-to


TRENINGI PERSONALNE

SPRAWDŹ JAK W PRAKTYCE POŁĄCZYĆ SPORT I WEGANIZM. Naucz się trenować w oparciu o ciężar własnego ciała, bez potrzeby wydawania pieniędzy na karnety do klubów fitness. Dzięki Vegan Workout masz też unikatową możliwość treningu z odważnikami kettlebells metodą StrongFirst pod okiem certyfikowanego instruktora. Prowadzimy również grupowe zajęcia w ramach Akademii Kettlebells Warszawa.

Dowiedz się więcej o treningach personalnych kilkając tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to Top ↑