Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//wp-content/plugins/wordfence/waf/bootstrap.php) is not within the allowed path(s): (/home/klient.dhosting.pl/bcdmedia2/veganworkout.org.pl/:/home/klient.dhosting.pl/bcdmedia2/.tmp/:/demonek/www/public/bledy.demonek.com/:/usr/local/lsws/share/autoindex:/usr/local/php/:/dev/urandom:/opt/alt/php74/usr/share/pear/:/opt/alt/php74/usr/share/php:/opt/alt/php74/) in /home/klient.dhosting.pl/bcdmedia2/veganworkout.org.pl/public_html/wordfence-waf.php on line 4
Konkursowe przepisy! – Vegan Workout

Dieta

Published on 12 lipca, 2014 | by admininistrator

1

Konkursowe przepisy!

Publikujemy dzisiaj zestaw nadesłanych przez Was przepisów (z użyciem masła orzechowego), które wysyłaliście w ramach konkursu organizowanego przez nas we współpracy z Primaviką. Dostaliśmy naprawdę sporo maili, i niestety nie udało nam się odpisać na każdy z nich. Dziękujemy jednak za wszystkie wiadomości! Kolejna okazja na zgarnięcie nagród już niedługo. Druga część konkursu i kolejne smakołyki do wygrania już w sierpniu.

Tym razem nagroda wędruje do Anny Kłeczek. Gratulujemy!

Sos orzechowy do sałatki warzywnej

  • 2 kopiaste łyżki masła orzechowego (bez soli i cukru, może byc z orzechów ziemnych)
  • 1-2 łyżki oleju do sałatek (lniany lub oliwa, ilość zależy od gęstości masła orzechowego)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 2 -3 łyżki soku z limonki (ew. z cytryny)
  • 1 łyżeczka musztardy drobnoziarnistej
  • suszone chili
  • ew. sól do smaku

Powyższe składniki zblendować lub po prostu energiczne wymieszać w miseczce. Sos powinien byc gęsty ale w miarę lejący, gestość można regulowac dodając wiecej oleju i soku z cytryny.

Nana koniec doprawić na pikantnie chili i ew. dosolić jeśli ktoś ma takie życzenie. Wymieszać z sałatą przed samym podaniem.

Sos sprawdzi się również jako dip do surowych warzyw, polecam!

Dominika

* * *

Żytnianka z masłem orzechowym

  • 1 szklanka mleka sojowego czekoladowego
  • 2 garście płatków żytnich
  • 1 płaska łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka popingu z amarantusa
  • 1 garść rodzynek
  • kilka owoców żurawiny suszonej
  • kilka jagód goji

Zagotować to razem na małym ogniu, a pod koniec dodać zmielone siemię lniane, mak i sezam (wszystkiego po około 1 płaskiej łyżce)
i 1 kopiastą łyżkę masła orzechowego. Wymieszać wszystko razem i smacznego.

Ania

* * *

Dwukolorowe placki

DSC00404

  • 60g mąki pełnoziarnistej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150ml mleka sojowego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 20g waniliowej sojowej odżywki białkowej
  • czubata łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • trochę oleju kokosowego

 Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, mlekiem, nasionami i odżywką. Z tej masy, na patelni lekko wysmarowanej olejem kokosowym, usmażyć jeden placek. Do pozostałego ciasta dodać masło orzechowe i kakao i również usmażyć. Gotowe placki podać z owocami.

 Sylwia

* * *

Orzechowy wypiek śniadaniowy

SONY DSC

  •  4 łyżki quinoa
  • ok. szklanka mleka orzechowego (u mnie z brazylijskich)
  • 1/2 laski wanilii
  • łyżeczka ksylitolu
  • czubata łyżeczka masła orzechowego
  • cynamon
  • czubata łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 1-2 łyżki otrębów (aby danie było bezglutenowe można użyć otrębów ryżowych)
  • olej do wysmarowania formy

Komosę dokładnie płuczemy i zalewamy w garnku mlekiem orzechowym, zostawiamy na noc do namoczenia w lodówce. Dodajemy ziarenka wydłubane z 1/2 laski wanilii i pustą laskę. Gotujemy, aż quinoa zmięknie i zwiększy objętość, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodajemy ksylitol, masło orzechowe i cynamon, dokładnie mieszamy i wyciągamy laskę wanilii. Zdejmujemy komosę z gazu.

Do gorącej (albo przynajmniej dobrze ciepłej) komosy dodajemy łyżkę zmielonego siemienia lnianego, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy otręby, ponownie mieszamy. Do natłuszczonej formy przekładamy masę i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 25-30 minut.

Gotowy wypiek wyciągamy delikatnie na talerz- najlepiej podważyć nożem brzegi wypieku, a potem obrócić do góry nogami formę i popukać w dno. Jeżeli trochę się zdeformuje- można go łatwo przywrócić do pożądanego kształtu nożem. Można też zaczekać aż wystygnie, wtedy nie powinno być żadnych problemów z wyjęciem z formy bez uszkodzeń.

Najlepiej smakuje z sosem ze zmiksowanych owoców i ekstra porcją masła orzechowego.

Marta (http://szpinakowawrozka.blogspot.com/)

* * *

Lody w stylu snickers
Poniżej opiszę każde z części składowych lodów.

1. Łamane kawałki masła orzechowego

  • 1 szklanka dobrej jakości masła orzechowego (kremowego)
  • 3-4 łyżki mielonego w młynku cukru kokosowego (chodzi o to by miał konsystencje bardzo sypką) można dodać więcej cukru, ale ja standardowo daję tak 3
  • 3-4 łyżek syropu z agawy
  • 1/3 szklanka oleju kokosowego

Wszystkie składniki dokładnie zmieszać na super gładka masę. Rozprowadzić bardzo cienką warstwę szpatułką na blaszce, która wyłożona jest papierem do pieczenie. Włożyć do zamrażalnika. Po 30-45 minutach wyjąć blachę i starać się jakoś elegancko pociąć/połamać „kawałki orzechowego masła”. Jeśli będziemy trzymać dłużej przed podziałem na kawałki, to będzie to trudniejsze). Pokruszone kawałki można spokojnie długo trzymać w zamrażalniku.

2. Łamana gorzka czekolada

Tabliczkę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i za pomocą szpatułki rozprowadzamy po blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do zamrażalki i po 30-45 minutach łamiemy i dalej możemy przechowywać w zamrażalniku.

3. Karmel

  • 1 szklanka syropu z agawy
  • 0,5 szklanki gęstej śmietanki roślinnej

4. Lody finał

  • 2 puszki schłodzonego mleka kokosowego (używamy tylko osiadłą u góry puszki część mleka)
  • ziarenka z 1 laski wanilii (ja daję zawsze dwie – smak i zapach nieprzyzwoity!)
  • 1 łyżka whisky
  • 1,5 szklanki przygotowanego wcześniej karmelu
  • pokruszona czekolada
  • pokruszone masło orzechowe
  • prażone orzeszki różnej maści (im więcej tym lepiej)

Mleko kokosowe doprowadzamy do wrzenia z ziarenkami i laską wanilii. Zdejmujemy z ognia i czekamy aż się schłodzi, ale jednocześnie napowietrzamy mleko zawiesistymi ruchami trzepaczką w jedną stronę. Jak już będzie zimne wstawiamy na 30 minut do zamrażalnika, a po tym czasie dopiero mleko łączymy z karmelem, łamana czekoladą, łamanym masłem orzechowym i różnymi orzeszkami wcześniej prażonymi. Cała mieszankę wstawiamy znów do zamrażalnika i po 30-40 minut lody powinny być idealne.

Anna

* * *

Orzechowe kulki z amarantusem

  • 3/4 szklanki poppingu z amarantusa
  • 3/4 szklanki daktyli
  • 1/2 dojrzałego banana
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • zmielone migdały do obtoczenia

Daktyle zalewamy ciepłą wodą i czekamy aż zmiękną, odcedzamy i miksujemy wraz z bananem na gładką masę. Do poppingu dodajemy masło orzechowe i mieszamy ucierając. Następnie dodajemy daktyle. Masa powinna dobrze się lepić.

Lepimy małe kulki, najlepiej ugniatając je w dłoniach, które obtaczamy w zmielonych migdałach.

Tofu z sosem orzechowym

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • szczypta ksylitolu lub cukru
  • ciepła woda w miarę potrzeby
  • 1 opakowanie tofu naturalnego lub wędzonego
  • dobry olej lub oliwa
  • sól, pieprz, ulubione zioła

Tofu kroimy na cienkie plasterki i obtaczamy w pieprzu, soli i dowolnych przyprawach, np. słodkiej papryce. Smażymy na oleju aż się porządnie zarumienią.

W tym czasie łączymy w kubku masło orzechowe z pozostałymi składnikami. Jeżeli sos jest za gęsty, dodajemy ciepłej wody, aż poprawi się konsystencja (w zależności jaki sos chcecie uzyskać, gęsty lub rzadszy).

Lody orzechowo-bananowe

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki masła orzechowego

Banany i masło miksujemy blenderem na gładką masę. Przekładamy do plastikowego pudełka i wkładamy do zamrażalnika na 3 godziny.

Anna

* * *

Koktajl z kaszy gryczanej i migdałów

2 - Kopia

  • 1/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 1/3 szklanki migdałów
  • 1/2 banana
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1/2-3/4 szklanki truskawek (lub innych owoców)
  • sok jabłkowy 100% (lub woda) według uznania

Kaszę oraz migdały wsypać do miski i zalać ok. 3 szklankami wody. Pozostawić na minimum 12 godzin (ale polecam dłużej). Po tym czasie bardzo dokładnie wypłukać kaszę i migdały na sicie pod bieżącą wodą. Kaszę i migdały przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować na gładko. Gdy dodajemy wodę można dosłodzić według uznania. Jeśli ktoś lubi, można dodać odrobinę cynamonu lub soku z cytryny.

Agnieszka (http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com)

* * *

Pappardelle z masłem orzechowym

  • makaron pappardelle
  • olej sezamowy, kokosowy lub innym
  • 3 szalotki
  • zielona fasolka
  • pomidorki koktajlowe 250g
  • mleko kokosowe (1puszka)
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • chilli

Gotujemy makaron. W międzyczasie na oleju podsmażamy 3 szalotki pokrojone w kółka, dodajemy zieloną fasolkę, dodajemy pomidorki koktajlowe, dodajemy makaron. Następnie zalewamy sosem z 1 mleka kokosowego + 4 łyżki duże masła orzechowego i dodajemy chilli.

Kamil

* * *

Makaron z warzywami i sosem z masła orzechowego:

  • 500g makaronu (ja używam z pełnego ziarna, ale nada się tez orkiczowy, żytni może być za intensywny w smaku… ryzowy tez byłby ok, choć mnie nie zachwycił)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryczka chili (lub pół, jesli nie lubicie na ostro)
  • 1 mała cebula biała lub dwie dymki (idealnie, jesli macie cebulę czosnkową! jest pyszna!)
  • paczka (ok 150g) groszku cukrowego w strączkach
  • 150g kiełków (ja stosuję mieszankę kiełków, bo hoduję przeróżne rodzaje, ale jeśli specjalnie kupujecie, to spróbujcie należć kiełki fasoli mung albo soji/soczewicy)
  • 2 łyżki podprażonego sezamu
  • pół pęczka świeżej kolendry
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżka oleju z pestek winogron albo innego neutralnego
  • 100g masła orzechowego
  • sok z połówki cytryny
  • łyżka sosu sojowego

Paprykę kroimy w paseczki. Chili i cebulę siekamy drobniutko. Makaron gotujemy al’dente, mieszamy z papryką, cebulą, chili, groszkiem cukrowym, kiełkami. W misce mieszamy masło orzechowe, oleje, sos sojowy, sok z cytryny, polewamy makaron z warzywami, mieszamy. Pozypujemy posiekaną kolendra i sezamem. Gotowe!

Justyna

* * *

Razowo dyniowe wegańskie naleśniki z bananami, masłem orzechowym

  • Mąka pszenna razowa (typ 2000) – 1.5 szklanki
  • 250 ml mleka orkiszowo-migdałowego,
  • 100 g puree z upieczonej dyni
  • oliwa z oliwek 1/5 szklanki (50ml)
  • woda przegotowana 0,5 szklanki
  • -szczypta soli
  • szczypta brązowego cukru

Nadzienie:

  • masła orzechowego
  • banany

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy i wlewamy 2/3 łyżki wazowej na rozgrzaną, teflonową patelnie. Smażymy z dwóch stron.
Po usmażeniu naleśników na każdy rozsmarowujemy masło orzechowe i układamy plasterki banana i zawijamy.

Dorota

* * *

Sałatka z masłem orzechowym

  • 100g ciecierzycy
  • 2-3filiżanki warzyw np brokuły, groszek i marchewka
  • garść orzeszków ziemnych

Sos:

  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • łyżka sezamu
  • łyżka syropu z agawy
  • plaster startego imbiru
  • trochę pieprzu

Ciecierzycę oraz warzywa gotujemy. Orzeszki lekko prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i gotowe.

Kasia

* * *

Przekąska okołotreningowa

  • masło orzechowe
  • 4 banany
  • 2 brzoskwinie
  • daktyle (najlepiej świeże)
  • rodzynki lub inne bakalie
  • surowe kakao
  • cynamon
  • kardamon

Kroimy banany w poprzek, posypujemy cynamonem i kardamonem, nadziewamy je grubą warstwą masła orzechowego, dodajemy cienko skrojone brzoskwinie, daktyle i inne bakalie. Na koniec posypujemy zmielonym surowym kakao. Można zjeść w takiej formie (więcej składników odżywczych i więcej energii!), ale dla łasuchów, polecam nastawić piekarnik na 160 st. i włożyć tak nadziewane banany na 15-20 min.

Aneta

* * *

Ciastka owsiane z czekoladą i masłem orzechowym

  • 3 duże, dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

1. Nastaw piekarnik na 180 st. C.
2. W dużej misie rozgnieć banany widelcem. Dodaj masło orzechowe, olej kokosowy (lekko rozgrzany, ale nie roztopiony), syrop i wanilię. Wymieszaj dokładnie.
3. W osobnej misce wymieszaj płatki, cynamon, proszek i sól. Połącz suche składniki z mokrymi i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Na koniec wmieszaj pokruszoną czekoladę.
5. Nabieraj ciasto łyżką i wykładaj na papier do pieczenia, lekko spłaszcz. 6. Piecz 12-14 min.
7. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do wystudzenia.

Gabriela

* * *

Kasza jaglana z masłem orzechowym i bananem

  • kasza jaglana 100g
  • masło orzechowe 15g
  • jeden banan (ok. 180g)

1. Ugotować kaszę jaglaną.
2. Pokroić banana w talarki.
3. Do ugotowanej kaszy dodać pokrojonego banana i masło orzechowe i wymieszać całość.

Witosław

* * *

Bananowe pancakes

  • 3 czubate łyżki masła orzechowego „crunchy”
  • 2 dojrzałe banany
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/4 szklanki płatków owsianych
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szklanka mąki owsianej
  • pół szklanki mleka sojowego
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka kropel soku z cytryny
  • łyżka karobu ( można pominąć )
  • ewentualnie ciepła woda

W misce mieszamy masło orzechowe z rozgniecionymi na gładką masę bananami ( można banany zmiksować w blenderze ). Dodajemy cynamon, płatki, mąkę,gałkę, mleko, mieszamy na gładką masę ( można użyć malaksera ), dosypujemy sodę,dolewamy sok z cytryny, dodajemy karob. Jeśli masa jest zbyt sucha można dodać odrobinę ciepłej wody. Z powstałej masy formujemy na blasze placki dowolnej wielkości i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Dla łasuchów można podawać je z miodem lub syropem klonowym, ewentualnie z kremem kasztanowym.

Monika

* * *

Wegańskie curry z tofu

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki chili
  • 250 ml wody
  • 250 ml mleka kokosowego
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 4 duże pieczarki
  • około 15 strąków groszku cukrowego
  • około 150 g tofu

Rozgrzać głęboką patelnię, wlać olej, dodać rozdrobniony czosnek, pokrojoną w piórka cebulę, posiekaną papryczkę chilli i zeszklić je (około 2-3 minuty). Dodać przyprawy, masło orzechowe podgrzewać przez kilkanaście sekund. Następnie zwiększyć ogień, wlać wodę i mleko kokosowe, wymieszać i zagotować. Dodać sok z cytryny, cukier trzcinowy, szczyptę soli i gotować przez około 3 minuty (nie trzeba mieszać). Dodać pokrojone pieczarki i gotować przez około 3 minuty, lekko wymieszać. Sos ma lekko bulgotać. Dodać groszek cukrowy i pokrojone tofu, gotować przez około 3 minuty. Po tym czasie sos powinien być już gęsty a warzywa ugotowane, ale al dente. Ja zjadam samo ale śmiało można podać z ryżem.

Karolina

* * *

Lody

  • dwa dojrzałe *zmrożone banany
  • 3/4 kubka fortyfikowanego wapniem, niesłodzonego pleka roślinnego np. sojowego
  • czubata łyżka masła orzechowego,
  • po płaskiej łyżeczce mielonego siemienia lnianego, mielonego maku i mielonego zesamu,
  • garść szpinaku,
  • **cynamon, ilość według własnych upodobań

* banany mogą ale nie muszą być zmrożone, osobiście wolę takie, bo mają specyficzną lodową konsystencję i konkretnie chłodzą latem 🙂
**dla miłośników cynamonu 😉

Wszystko miksujemy ok 30sekund w blenderze, smacznego 🙂

Małgorzata

* * *

Pikantne tofu w sosie orzechowym z warzywami

Na początek kawałki tofu zamarynowałam w pikantnej oliwie z papryką, solą, pieprzem i cebulką. zostawiłam na noc w lodówce.

Następnego dnia ugotowałam brokuły, fasolkę, marchewkę i sięgnęłam po kukurydzę z puszki. na oliwie dość mocno podsmażyłam wcześniej przygotowane tofu. dodałam warzywa, podlałam lekko wodą oraz dodałam kilka łyżek masła orzechowego. podsmażałam jeszcze kilka minut aby woda odparowała a całość zgęstniała tworząc wokół tofu warzywno-orzechowy sos.

Całość podawać z ryżem.

Ewa

* * *

Kus-Kus magnus

  • kukkus
  • fasola czerwona/biała lub mieszanka
  • pieczarki
  • oliwa z oliwek
  • masło orzechowe
  • przyprawy
  • zielone oliwki
  • pasta sezamowa

Pół szklanki kukusu zalewamy  szklanką gorącej wody i zostawiamy pod przykryciem aż kuskus namoknie, powinien być miękki ale nie mokry, w międzyczasie kroimy pieczarki na w grube plasterki, odcedzamy mieszankę fasolową – biała i czerwona (można też dodać cieciorkę ale to trochę psuje efekt), i odcedzamy zielone oliwki – bez nadzienia.

Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek, ustawiamy na mały ogień i dodajemy pieczarki, gdy trochę nasiąkną oliwą ale nie wysuszą patelni dodajemy porządną łyżkę masła orzechowego – łyżka jak od herbaty albo jak od zupy – jak się bawić to się bawić 🙂

Jak masło się trochę rozpuści i połączy z pieczarkami, wrzucamy fasolę i podgrzewamy razem na wolnym ogniu

Wariacja: po dodaniu fasoli można wrzucić jeszcze małą łyżkę pasty sezamowej – mówię mają ponieważ pasty często jest słodzona sokiem z agawy albo cukrem więc radzę być oszczędnym / w ten sposób otrzymujemy słodko orzechowy smak który świetnie łączy się z kwaśnym smakiem zielonych oliwek

Gdy mieszanka się zrobi ciepła zdejmujemy patelnię z ognia i przekładamy mieszankę na porcję kukusu. Można je też razem wymieszać.

Doprawiamy wedle uznania. UWAGA doprawiamy dopiero po zakończeniu podgrzewania tak aby przyprawy zachowały intensywność.

Dodajemy zielone oliwki lub nie. Ważne nie dodawajcie oliwek do mieszanki kiedy jeszcze siedzi na ogniu. Niech pozostaną „chłodne” wtedy lepiej czuć ich smak.
Zamiast oliwek można też dodać marynowanego czosnku.

Przyprawy – myślę że możecie śmiało poeksperymentować. Nie polecam przypraw z Indii jak Curry czy wszelkiego rodzaju Massale. Polecam – pikantna papryka / kruszona czy sproszkowana nie ma znaczenia, mieszankę ziół włoskich

Mateusz

* * *

Zupa krem kurkowa z masłem orzechowym

  • 2 szklanki kurek
  • 3 łyżki masła orzechowego (gładkiego lub crunchy)
  • 2 cebulki dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 szklanki wywaru warzywnego
  • tymianek
  • pieprz, sól
  • łyżka oleju
  • grzanki z pełnoziarnistego pieczywa

Kurki z tymiankiem podsmażamy na łyżce oleju, tak aby puściły sok, dodajemy posiekaną dymkę i czosnek, smażymy dalej pod przykryciem na małym ogniu (aby NIE odparował cały płyn), doprawiamy solą i pieprzem.

W międzyczasie, w garnku na bardzo małym płomieniu (aby się nie zważyło) rozpuszczamy masło orzechowe. Gdy masło orzechowe się rozpuści dodajemy od razu kurki z płynem, mieszamy, po czym zalewamy wywarem warzywnym. Zagotowujemy, następnie ściągamy z ognia, blendujemy na krem, doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Zagotowujemy jeszcze raz. Gotowe.

Wedle preferencji można użyć więcej kurek bądź masła orzechowego. Podawać z grzankami.

Szczepan

***

Babeczki orzechowe z kremowym musem  truskawkowym

IMG_0922

  • 200 g masła orzechowego bez cukru
  • 1 kubek zmielonych płatków owsianych
  • 1 kubek mąki pełnoziarnistej
  • 10 łyżek wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ew. szczypta soli

Mus truskawkowy:

  • 0,5 kg oczyszczonych truskawek
  • 2 obrane, pokrojone banany
  • 1 pokrojone jabłko bez gniazda nasiennego
  • 1 dojrzałe, obrane awokado

I jeszcze…

  • 200 g daktyli
  • 1 tabliczka czekolady

1. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 10-15 minut do namoczenia. Po tym czasie zmielić je na gładką pastę.
2. Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto, dodać połowę pasty daktylowej i zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej wody.
3. Ciasto wyłożyć do foremek i piec ok. 20 minut w 180°C. Odstawić do wystygnięcia.
4. W osobnej misce umieścić składniki na mus i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. W gorące dni można otrzymany mus schłodzić w lodówce lub wręcz zamrozić.
5. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Wystudzone babeczki posmarować w środku grubą warstwą roztopionej czekolady. Odstawić do zastygnięcia.
6. Do tak przygotowanych babeczek nałożyć mus, przyozdobić truskawkami lub wiórkami czekoladowymi.

Ewa http://www.vegeup.blogspot.com/


TRENINGI PERSONALNE

SPRAWDŹ JAK W PRAKTYCE POŁĄCZYĆ SPORT I WEGANIZM. Naucz się trenować w oparciu o ciężar własnego ciała, bez potrzeby wydawania pieniędzy na karnety do klubów fitness. Dzięki Vegan Workout masz też unikatową możliwość treningu z odważnikami kettlebells metodą StrongFirst pod okiem certyfikowanego instruktora. Prowadzimy również grupowe zajęcia w ramach Akademii Kettlebells Warszawa.

Dowiedz się więcej o treningach personalnych kilkając tutaj.

One Response to Konkursowe przepisy!

  1. Anonim pisze:

    dziękujęęęę <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to Top ↑