Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//wp-content/plugins/wordfence/waf/bootstrap.php) is not within the allowed path(s): (/home/klient.dhosting.pl/bcdmedia2/veganworkout.org.pl/:/home/klient.dhosting.pl/bcdmedia2/.tmp/:/demonek/www/public/bledy.demonek.com/:/usr/local/lsws/share/autoindex:/usr/local/php/:/dev/urandom:/opt/alt/php74/usr/share/pear/:/opt/alt/php74/usr/share/php:/opt/alt/php74/) in /home/klient.dhosting.pl/bcdmedia2/veganworkout.org.pl/public_html/wordfence-waf.php on line 4
” Białko roślinne wpływa na mięśnie równie skutecznie co białko odzwierzęce” – Vegan Workout

Dieta

Published on 20 lutego, 2017 | by admininistrator

0

” Białko roślinne wpływa na mięśnie równie skutecznie co białko odzwierzęce”

Przedstawiamy tłumaczenie artykułu, który ukazał się niedawno na reuters.com i portalu gazety Time. Publikujemy go w formie ciekawostki, jako uzupełnienie dotychczasowych informacji. 

Białko pomaga nam budować masę mięśniową, dlatego właśnie mądrze jest zregenerować się po ciężkim treningu korzystając ze smoothie, batoników lub innych wysokobiałkowych przekąsek. Nie było jednak pewności czy białko roślinne działa tak samo jak białko pochodzenia zwierzęcego. Wyniki nowego badania opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition są dobrą wiadomością zarówno dla wegetarian jak i wszystkożerców – białko roślinne i odzwierzęce tak samo korzystnie wpływa na mięśnie.

Naukowcy zbadali dokumentację zdrowotną oraz kwestionariusze dotyczące żywienia prawie 3000 mężczyzn i kobiet w wieku od 19 do 72 lat. Wyliczyli podaż białka uczestników oraz procent białka pochodzącego z różnych źródeł takich jak fast food, pełnotłusty i odtłuszczony nabiał, czerwone mięso, ryby, kurczaki i strączki. Przyglądali się beztłuszczowej masie mięśni, zmineralizowaniu gęstości kości oraz sile mięśnia czworogłowego. Wszystkie te wytyczne są istotne dla sprawności, zdrowia i dobrego funkcjonowania.

Kiedy naukowcy porównali dane, odkryli, że ludzie, którzy spożywali najmniej białka (0,8 g białka na kg masy ciała) mieli najniższy wynik masy mięśniowej i siły. Jednak pochodzenie białka nie miało znaczenia. Kiedy wzięto pod uwagę inne czynniki, okazało się, że różnica w pochodzeniu białka nie ma wpływu na zdrowie układu mięśniowo-szkieletowego, zarówno wśród mężczyzn jak i kobiet.

Według autorów badania, spożywanie większej ilości białka (około 1,8 g na kg masy ciała) wiąże się z lepszym stanem mięśni. Staje się to szczególnie ważne w średnim wieku i później, ponieważ ludzie zaczynają tracić masę mięśniową z wiekiem.

Prowadząca badanie Kelsey Mangano, docent nauk żywieniowych na University of Massachusetts Lowell, mówi, że wyniki to dobra wiadomość zarówno dla miłośników mięsa jak i warzyw. Powiedziała:

Jeśli dana osoba będzie przekraczała zalecane dzienne dawki białka, niezależnie od ich źródła w diecie, może poprawić zdrowie swoich mięśni.

Innymi słowy – ludzie, którzy nie chcą jeść mięsa wciąż mogą budować masę mięśniową dzięki quinoi, orzechom, fasoli i soi. A jeśli ktoś ma ochotę na potreningową kanapkę z indykiem czy serem – to też będzie działało. Badanie miało charakter obserwacyjny, nie da się więc wyciągnąć wniosków przyczynowo-skutkowych, a ponieważ przedział wiekowy uczestników był szeroki, to powinno być powtórzone wśród osób starszych, którzy zwykle dostarczają sobie dziennie mniej białka.

Warto pamiętać, że badanie przyglądało się tylko dwóm wyznacznikom zdrowia: kościom i mięśniom. Mangano, która jest także dietetyczką, dodaje, że

Jeśli myślimy o naszym zdrowiu jako całości, ważne jest by ograniczyć spożycie tłuszczy nasyconych, sodu i cukru.

Dlatego, dodaje, ludzie powinni wybierać źródła białka w oparciu o dietetyczne zalecenia by ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych oraz sodu. To oznacza unikanie przetworzonego mięsa jak np. bekon.

Jeśli chodzi o inne korzyści, jak np. dłuższe życie czy obniżenie wagi – niektóre badania sugerują, że przewagę może mieć białko pochodzenia roślinnego.

W innym badaniu zaobserwowano zależność pomiędzy źródłem białka, a gęstością mineralną kości u osób starszych. Zdaniem Mangano:

Ludzie, którzy większość białka pozyskiwali z czerwonego, lub przetworzonego mięsa mieli niższą gęstość mineralną kości niż inne grupy badanych.

Źródło: http://www.reuters.com/article/us-health-muscle-dietary-protein-idUSKBN15N2TX

http://time.com/4664468/plant-protein-meat-muscle-health/?utm_source=Beyond+Meat+Newsletter&utm_campaign=f55a078b17-Beyond+Meat+Digest+-+January&utm_medium=email&utm_term=0_a8ae128ec7-f55a078b17-83929841

 


TRENINGI PERSONALNE

SPRAWDŹ JAK W PRAKTYCE POŁĄCZYĆ SPORT I WEGANIZM. Naucz się trenować w oparciu o ciężar własnego ciała, bez potrzeby wydawania pieniędzy na karnety do klubów fitness. Dzięki Vegan Workout masz też unikatową możliwość treningu z odważnikami kettlebells metodą StrongFirst pod okiem certyfikowanego instruktora. Prowadzimy również grupowe zajęcia w ramach Akademii Kettlebells Warszawa.

Dowiedz się więcej o treningach personalnych kilkając tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to Top ↑