Białko grochu
Pisząc o roślinnych odżywkach białkowych najczęściej wspomina się o białku sojowym. W rzeczywistości jednak dostępnych jest coraz więcej alternatywnych odżywek, bazujących na białku ryżu czy konopi.
W dzisiejszym wpisie przedstawiamy wam krótką recenzję jednej z odżywek firmy MyProtein – białka grochu. Produkt jest w 100% roślinny, nie zawiera żadnych dodatków smakowych ani słodzików. Skład produktu trzeba zaliczyć na plus.
Czy białko grochu to dobra alternatywa dla odżywek bazujących na serwatce czy soi?
Często pytacie nas o wskazanie najlepszych, dostępnych na rynku, odżywek wegańskich. Sprawdźmy jak białko grochu wypada na tle innych produktów.
Poziom przyswajalności (PDCAAS) omawianego białka wynosi 0.69 w skali od 0 do 1. Dla porównania PDCAAS białka serwetkowego i sojowego to 1.0. Wynik niemal 0.7 to jednak wciąż przyzwoity poziom i białko grochu plasuje się w rankingu odżywek roślinnych na drugim miejscu, zaraz po białku sojowym.
Zawartość makroskładników w białku MyProtein (porcja 30 g.):
- Energia – 119.7 Kcal
- Białko – 24,6 g
- Węglowodany – 3,2 g
- Tłuszcze – 0,9 g
- Sód – 0,4 g
Plusem jest relatywnie wysoka zawartość białka w w porcji. Dla porównania niektóre odżywki na bazie białka konopi zawierają jedyne 14 g. Poniżej zamieszczamy tabelkę z rozpiską aminokwasów.
Opakowanie 1 kg to około 30 porcji, czyli produkt wystarczy na kilka tygodni w zależności od naszego zapotrzebowania na białko. Do zestawu dołączona jest również wygodna miarka.
Jeśli chodzi o smak, nam bardzo fajnie komponował się w koktajlach na bazie mleka sojowego i bananów, które fajnie sprawdzają się bezpośrednio po treningu. Białko grochu z jednej strony zagęszczało, a z drugiej nadawało nieco waniliowego posmaku. To oczywiście, wyłącznie nasza opinia. Znamy osoby, które nie były w stanie znieść smaku odżywki nawet z dodatkiem owoców i kakao. Naszym zdaniem, smakowo białko grochu wypada bardzo dobrze. Chociaż ciężko je wypić miksując je wyłącznie z wodą.
Jeżeli szukacie dobrej, w 100% wegańskiej, odżywki białkowej w pierwszej kolejności skorzystajcie z białka sojowego, które ma najlepszy poziom wchłanialności i bardzo dobry profil aminokwasów. Jeżeli jednak z jakiś powodów wolicie unikać soi, lub chcecie spróbować czegoś nowego białko grochu to całkiem przyzwoita alternatywa. Zarówno jeżeli chodzi o wartości odżywcze jak i cenę.
22 Responses to Białko grochu