Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//wp-content/plugins/wordfence/waf/bootstrap.php) is not within the allowed path(s): (/home/klient.dhosting.pl/bcdmedia2/veganworkout.org.pl/:/home/klient.dhosting.pl/bcdmedia2/.tmp/:/demonek/www/public/bledy.demonek.com/:/usr/local/lsws/share/autoindex:/usr/local/php/:/dev/urandom:/opt/alt/php74/usr/share/pear/:/opt/alt/php74/usr/share/php:/opt/alt/php74/) in /home/klient.dhosting.pl/bcdmedia2/veganworkout.org.pl/public_html/wordfence-waf.php on line 4
5 powodów, dla których nie musisz umieć gotować przechodząc na weganizm – Vegan Workout

Dieta

Published on 18 października, 2016 | by admininistrator

1

5 powodów, dla których nie musisz umieć gotować przechodząc na weganizm

Istnieje silne, nie do końca uprawnione, przekonanie, że przechodząc na dietę roślinną musimy znaleźć czas na kilka nadprogramowych godzin, które będziemy spędzać w kuchni. Z jednej strony, wiele osób zainteresowanych weganizmem to ludzie, którzy interesują się dobrą kuchnią i lubią eksperymentować z nowymi dietami, a z drugiej, wiele osób przechodzi na weganizm wyłącznie z powodów etycznych. Część z nich nie interesuje się zdrowym odżywianiem i nie ma ochoty spędzać w kuchni ani minuty dłużej niż zwykle. Niektórzy wybierają posiłki na mieście, inni jedzą proste i szybkie posiłki przygotowane w domu, a jeszcze inni lubią po pracy spędzić godzinę przygotowując wykwintny obiad. Każda z tych opcji jest dobra i każda z nich sprawdza się na weganizmie. Co więcej – każda z tych opcji może nam zapewnić zdrową i urozmaiconą dietę.

Chcesz przejść na weganizm, ale boisz się niedoborów? Nie masz pojęcia o przygotowywaniu posiłków i przypalasz większość własnoręcznie przygotowanych dań? Nie ma problemu! Przejdź na weganizm. Nie musisz umieć gotować!

#1. Osoby na diecie tradycyjnej nie potrzebują umiejętności kulinarnych

Większość osób, która na co dzień spożywa produkty odzwierzęce nie umie gotować. Czy to powód do zaprzestania jedzenia i przerzucenia się na powietrze? Nie, takie osoby świetnie sobie radzą korzystając z gotowców, jedząc na mieście lub przygotowując posiłki na bazie miksowania wszystkich dostępnych w lodówce składników. Nic nie stoi na przeszkodzie aby osoby na diecie roślinnej robiły dokładnie to samo!

#2. Komponowanie pełnowartościowych posiłków jest proste

Nie masz specjalnie wyszukanych potrzeb kulinarnych, ale przeczytałeś, że ułożenie dobrze skomponowanej diety wegańskiej wymaga kilku godzin dziennie przesiedzianych w kuchni? Nieprawda. Pełnowartościowy posiłek to zwykle ten złożony z prostych i nieprzetworzonych produktów. Umieść na talerzu jakieś warzywo, dodaj strączek, jakieś zboże i źródło tłuszczu (np. orzechy/pestki/nasiona/oliwa). To wszystko. Czerwona soczewica z ryżem z dodatkiem pomidora i nasion słonecznika. Makaron z fasolką z puszki plus oliwa i natka pietruszki. Płatki owsiane zalane wrzątkiem z orzechami ziemnymi, kakao i bananem. Opcji jest mnóstwo. Ani jeden z tych posiłków nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.

#3. Zdrowe produkty też możesz przygotować w 10 minut

To mit, że zdrowe jedzenie wymaga czasu. Pierwszym rozwiązaniem dla zabieganych jest blender. Wrzuć do niego dowolny miks owoców/warzyw z dodatkiem np. kakao albo płatków owsianych i zalej mlekiem roślinnym. Posiłek będzie gotowy w mniej niż 5 minut. Nie masz czasu moczyć i gotować strączków? Wybierz czerwoną soczewicę, która nie wymaga moczenia, a gotuje się jedyne 10 minut. Makaron razowy jest gotowy w cztery minuty, a kuskus i płatki owsiane wystarczy zalać wrzątkiem. Tofu w wersji naturalnej, marynowanej czy wędzonej możesz jeść od razu po odpakowaniu. Puszkowane strączki wystarczy przepłukać pod bieżącą wodą z nadmiaru soli i można śmiało nakładać na talerz.

#4. Coraz więcej knajp oferuje dania kuchnia roślinnej

Według zestawienia HappyCow Warszawa należy do najszybciej rozwijających się miast w Europie pod względem lokali z dostępną kuchnią roślinną. Inne miasta w Polsce gonią stolicę. Nawet restauracje, które do tej pory nie miały pojęcia o weganizmie zaczynają wprowadzać do karty oddzielne menu dedykowano osobom na diecie roślinnej.

Jeżeli wcześniej lubiłeś jeść na mieście, możesz robić to nadal. Wybór lokali będzie mniejszy, ale jeżeli nie jesteś wybredny i wcześniej zadowalała cię drożdżówka popijana kefirem, możesz wybrać wafle ryżowe z czekoladą popijane sokiem lub mlekiem sojowym.

#5. Weganizm nie musi być zdrowy

Lubisz pizze, burgery i słodycze, a mimo to chcesz spróbować diety roślinnej z pobudek etycznych? Nie ma problemu. Na diecie wegańskiej możesz nadal jeść pizze, burgery i słodycze. To twój wybór czy dieta roślinna będzie opierać się o zdrowe i nisko przetworzone produkty czy nie. Ta sama zasada dotyczy się diety tradycyjnej. Może lubisz przygotować sobie na śniadanie zdrowy koktajl na bazie owoców, zielonych warzyw i mleka ryżowego, ale na obiad wolisz zjeść tłustego burgera popijanego gazowanym napojem? A na deser zjeść jakieś dobre ciastko? Nie szkodzi. Burgery, gazowane napoje, czekolada, ciastka, batony, pizze, ser, nawet salami – wszystko to znajdziesz w wersji roślinnej.

Weganizm nie oznacza dietetycznej ascezy, nie wymaga żadnej wiedzy tajemnej ani nie powinien być postrzegany w kategoriach poświęcenia. Weganizm to po prostu nie jedzenie produktów odzwierzęcych. I jest dostępny dla każdego!


TRENINGI PERSONALNE

SPRAWDŹ JAK W PRAKTYCE POŁĄCZYĆ SPORT I WEGANIZM. Naucz się trenować w oparciu o ciężar własnego ciała, bez potrzeby wydawania pieniędzy na karnety do klubów fitness. Dzięki Vegan Workout masz też unikatową możliwość treningu z odważnikami kettlebells metodą StrongFirst pod okiem certyfikowanego instruktora. Prowadzimy również grupowe zajęcia w ramach Akademii Kettlebells Warszawa.

Dowiedz się więcej o treningach personalnych kilkając tutaj.

One Response to 5 powodów, dla których nie musisz umieć gotować przechodząc na weganizm

  1. olo pisze:

    dobrze napisane 😀

Skomentuj olo Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to Top ↑