Published on 12 grudnia, 2013 | by admininistrator
2Konkurs z białkiem konopnym
Zapraszamy do udziału w naszym kolejny konkursie! Tym razem do wygrania białko konopne z evergreen.pl.
Odżywki na bazie białka konopnego są jedną z najpopularniejszych obecnie alternatyw dla białka sojowego. Są wprawdzie gorzej przyswajalne, ale ich wartość biologiczna zbliżona jest do białka sojowego.
Proteiny konopne z Evergreenu doskonale nadają się jako dodatek do porannego koktajlu, płatków owsianych/żytnich, fajnie komponują się też w sałatkach na bazie owoców z orzechami. Bezpośrednio po treningu można zmiksować je z ulubionym mlekiem roślinnym i szybko dostarczyć porcję kilkudziesięciu gram białka. Ciężko wypić miks na bazie samej wody i białka. Proszek ma lekko ziemisty posmak. O ile nie jest on wyczuwalny w formie dodatku do dania głównego, ciężko go wypić z samą wodą.
Wbrew pozorom, recenzowany produkt, nie jest typową odżywką białkową. Zawiera sporo węglowodanów, tłuszcz plus dodatkowe mikroskładniki. Dla jednych plus, dla drugich minus. Każdy musi sam ocenić na ile tego rodzaju dodatek przyda mu się w diecie.
Wartości odżywcze w 100g białka konopnego:
- Energia: 400 kcal
- Białko: 54 g
- Węglowodany: 23 g
- Tłuszcz: 10 g
- B1: 100%
- B3: 70%
- B6: 80%
- B9 (Kwas foliowy): 100%
- Żelazo: 160%
- Magnez: 300%
- Cynk: 130%
- Miedź: 110%
- Fosfor: 160%
- Potas: 37%
* % zalecanego dziennego spożycia (dane zgodnie z opisem na opakowaniu)
Aby wziąć udział w naszym konkursie wystarczy, że wyślecie nam swój pomysł na przepis z wykorzystaniem białka konopnego. Mogą to być koktajle, naleśniki, płatki, co tylko przyjdzie wam do głowy. Jedyny warunek – przepisy muszą być w 100% wegańskie czyli nie mogą zawierać żadnych składników pochodzenia zwierzęcego.
Najciekawsze przepisy opublikujemy na Vegan Workout. Jeden z nich nagrodzimy.
Przepisy będą oceniane pod kątem gęstości odżywczej (zawartości makro i mikroskładników na jednostkę kalorii) i pomysłowości.
Zgłoszenia wysyłajcie na: veganworkout@gmail.com
Na maile czekamy do 16stego grudnia włącznie.
Zapraszamy do udziału!
Podpowiedzcie jaką to ma konsystencję, czy zagęszcza potrawę i jaki ma posmak, będzie łatwiej wymyślić przepis 🙂
Tak jak napisaliśmy – zielony proszek o lekko ziemistym smaku 🙂 Nie specjalnie zagęszcza. Chyba, że go do dodasz naprawdę sporo.