Published on 12 czerwca, 2014 | by admininistrator
2Kulinarne „China Study”
Niedawno nakładem Wydawnictwa Galaktyka ukazała się kulinarna kontynuacja głośnej książki „China Study” – „Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce„. Nowa praca to dzieło córki Colina Campbella – Lean.
Pierwsza część książki to krótkie wprowadzenie w świat diety roślinnej. Autorka opisuje swoje własne doświadczenia z weganizmem.
Badania jej ojca miały ogromny wpływ na całą rodzinę, która z czasem krok po kroku odrzucała z menu produkty pochodzenia zwierzęcego.
Mięso nie było już serwowane jako danie główne, ale jako przystawka lub dodatek smakowy. Wcześniej każdy z nas zjadał na obiad wielkiego kotleta wieprzowego z makaronem, a później stopniowo zeszliśmy do dwóch plasterków szynki, pokrojonych w kosteczkę, w dużej zapiekance ziemniaczanej dla ośmiu osób.
Wkrótce, metodą małych kroków, Lean przeszła na 100% dietę roślinną. Dodatkowym bodźcem do zmian były aspekty związane z ekologią i marnowaniem przez współczesny przemysł mięsny zasobów środowiska naturalnego.
Druga cześć pierwszego rozdziału to krótki artykuł w formie pytań i odpowiedzi na temat doświadczenia autorki w wychowaniu dzieci na diecie roślinnej. Dalej czytelnik znajdzie podstawowe informacje na temat bilansowania diety wegańskiej, tabelę z ikongrafikami, które pomogą później zorientować się w wartości odżywczej publikowanych przepisów.
Wstęp do książki ma charakter czysto praktyczny i może być bardzo pomocny dla wszystkich, którzy zastanawiają się nad dietą roślinną. Trzon książki stanowią jednak przepisy. Autorka pogrupowała je w 8 rozdziałów. Kolejno są to:
- chleby i babeczki
- dania śniadaniowe
- przystawki i sałatki
- zupy i gulasze
- kanapki
- dania główne
- przekąski
- desery
Przepisy są rozpisane bardzo czytelnie, część z nich zawiera dodatkowe wskazówki. Dla niektórych mankamentem może być brak zdjęć. Jedynie część przepisów została zilustrowana w środku książki w kolorowej wkładce.
Wszystkie dania realizowane są na bazie informacji zawartych w China Study – to jest są w 100% roślinne, możliwie nisko przetworzone, pozbawione dodanych cukrów i olejów. Na końcu książki znajdziemy również pomocny indeks przepisów.
Polecamy „Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce” wszystkim zainteresowanym dietą roślinną. Garść informacji praktycznych + ponad 100 przepisów!
Właśnie kilka dni temu zakupiłem tę książkę 😉
Dzięki, zastanawiam się nad tą książką od jakiegoś czasu. Jeżeli faktycznie jest dużo fajnych przepisów bez cukru i oleju to chętnie zakupię i się zainspiruję 🙂