Książki

Published on 12 czerwca, 2014 | by admininistrator

2

Kulinarne „China Study”

Niedawno nakładem Wydawnictwa Galaktyka ukazała się kulinarna kontynuacja głośnej książki „China Study” – „Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce„. Nowa praca to dzieło córki Colina Campbella – Lean.

Pierwsza część książki to krótkie wprowadzenie w świat diety roślinnej. Autorka opisuje swoje własne doświadczenia z weganizmem.

Now_zas_zywienia_w_praktyceBadania jej ojca miały ogromny wpływ na całą rodzinę, która z czasem krok po kroku odrzucała z menu produkty pochodzenia zwierzęcego.

Mięso nie było już serwowane jako danie główne, ale jako przystawka lub dodatek smakowy. Wcześniej każdy z nas zjadał na obiad wielkiego kotleta wieprzowego z makaronem, a później stopniowo zeszliśmy do dwóch plasterków szynki, pokrojonych w kosteczkę, w dużej zapiekance ziemniaczanej dla ośmiu osób.

Wkrótce, metodą małych kroków, Lean przeszła na 100% dietę roślinną. Dodatkowym bodźcem do zmian były aspekty związane z ekologią i marnowaniem przez współczesny przemysł mięsny zasobów środowiska naturalnego.

Druga cześć pierwszego rozdziału to krótki artykuł w formie pytań i odpowiedzi na temat doświadczenia autorki w wychowaniu dzieci na diecie roślinnej. Dalej czytelnik znajdzie podstawowe informacje na temat bilansowania diety wegańskiej, tabelę z ikongrafikami, które pomogą później zorientować się w wartości odżywczej publikowanych przepisów.

Wstęp do książki ma charakter czysto praktyczny i może być bardzo pomocny dla wszystkich, którzy zastanawiają się nad dietą roślinną. Trzon książki stanowią jednak przepisy. Autorka pogrupowała je w 8 rozdziałów. Kolejno są to:

  • chleby i babeczki
  • dania śniadaniowe
  • przystawki i sałatki
  • zupy i gulasze
  • kanapki
  • dania główne
  • przekąski
  • desery

Przepisy są rozpisane bardzo czytelnie, część z nich zawiera dodatkowe wskazówki. Dla niektórych mankamentem może być brak zdjęć. Jedynie część przepisów została zilustrowana w środku książki w kolorowej wkładce.

Wszystkie dania realizowane są na bazie informacji zawartych w China Study – to jest są w 100% roślinne, możliwie nisko przetworzone, pozbawione dodanych cukrów i olejów. Na końcu książki znajdziemy również pomocny indeks przepisów.

Polecamy „Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce” wszystkim zainteresowanym dietą roślinną. Garść informacji praktycznych + ponad 100 przepisów!


TRENINGI PERSONALNE

SPRAWDŹ JAK W PRAKTYCE POŁĄCZYĆ SPORT I WEGANIZM. Naucz się trenować w oparciu o ciężar własnego ciała, bez potrzeby wydawania pieniędzy na karnety do klubów fitness. Dzięki Vegan Workout masz też unikatową możliwość treningu z odważnikami kettlebells metodą StrongFirst pod okiem certyfikowanego instruktora. Prowadzimy również grupowe zajęcia w ramach Akademii Kettlebells Warszawa.

Dowiedz się więcej o treningach personalnych kilkając tutaj.

2 Responses to Kulinarne „China Study”

  1. Avatar Anonim says:

    Właśnie kilka dni temu zakupiłem tę książkę 😉

  2. Avatar Marta says:

    Dzięki, zastanawiam się nad tą książką od jakiegoś czasu. Jeżeli faktycznie jest dużo fajnych przepisów bez cukru i oleju to chętnie zakupię i się zainspiruję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to Top ↑

  • Bezpłatny poradnik


Shares