Cze\u015b\u0107 przeciwnik\u00f3w diety ro\u015blinnej odwo\u0142uje si\u0119 w swojej argumentacji do rzekomo, antyod\u017cywczych substancji ro\u015blinnych, kt\u00f3re w za\u0142o\u017ceniach nie tylko maj\u0105 ogranicza\u0107 biodost\u0119pno\u015b\u0107 minera\u0142\u00f3w, ale te\u017c negatywnie wp\u0142ywa\u0107 na zdrowie. <\/p>\n\n\n\n
Warto pami\u0119ta\u0107, \u017ce w kwestiach dietetyki (i treningu r\u00f3wnie\u017c) nic nie jest czarno bia\u0142e, a dana substancja mo\u017ce pe\u0142ni\u0107 rol\u0119 zar\u00f3wno prozdrowotn\u0105 jak i antyod\u017cwycz\u0105, w zale\u017cno\u015bci od kontekstu. <\/p>\n\n\n\n
Dzisiaj odnosimy si\u0119 do kilku, najcz\u0119\u015bciej wymienianych sk\u0142adnik\u00f3w, kt\u00f3rych obecno\u015b\u0107 postrzega si\u0119 jako wad\u0119 diety wega\u0144skiej.<\/p>\n\n\n\n
#1. <\/strong>Kwas fitynowy<\/em><\/p>\n\n\n\n Okre\u015blanie kwasu fitynowego mianem sk\u0142adnika antyod\u017cywczego to poniek\u0105d nadu\u017cycie<\/a>. Mo\u017ce on pe\u0142ni\u0107 rol\u0119 antyoksydacyjn\u0105<\/a>, a ponadto pozytywnie wp\u0142ywa\u0107 na prewencj\u0119 chor\u00f3b kr\u0105\u017cenia<\/a> i zmniejsza\u0107 ryzyko osteoporozy.<\/p>\n\n\n\n Z drugiej strony du\u017ce ilo\u015bci kwasu fitynowego mog\u0105 pogarsza\u0107 absorpcj\u0119 mi\u0119dzy innymi \u017celaza i cynku. Negatywnym skutkom kwasu fitynowego w du\u017cej mierze zapobiega moczenie (np. orzech\u00f3w i nasion) i gotowanie (zbo\u017ca\/ro\u015bliny str\u0105czkowe). Warto o tym pami\u0119ta\u0107 je\u017celi borykamy si\u0119 z niedobrani pokarmowymi. Szczeg\u00f3lnie w kontek\u015bcie \u017celaza.<\/p>\n\n\n\n #2. <\/strong>Szczawiany<\/em><\/p>\n\n\n\n W kontek\u015bcie szczawion\u00f3w nale\u017cy przede wszystkim zadba\u0107 o odpowiedni poziom wapnia i witaminy D w diecie (konieczna suplementacja w okresie jesienno – zimowym). Aby zapobiec negatywnym skutkom wysokiego spo\u017cycia szczawian\u00f3w (np. obni\u017cony poziom st\u0119\u017cenia wapnia we krwi) warto produkty bogate w szczawiany (np. kawa, szpinak, herbata, buraki) spo\u017cywa\u0107 w towarzystwie produkt\u00f3w bogatych w wap\u0144 (np. mleka ro\u015blinne\/tofu fortyfikowane wapniem).<\/p>\n\n\n\n #3. <\/strong>Fitoestrogeny<\/em><\/p>\n\n\n\n Argument na temat fitoestrogen\u00f3w pojawia si\u0119 najcz\u0119\u015bciej w kontek\u015bcie soi i jej rzekomo feminizuj\u0105cych w\u0142a\u015bciwo\u015bci. W rzeczywisto\u015bci soja nie ma negatywnego wp\u0142ywu na gospodark\u0119 hormonaln\u0105 m\u0119\u017cczyzn<\/a> i nie ma zwi\u0105zku z obni\u017ceniem poziomu testosteronu<\/a>, a same fitoestrogeny mog\u0105 mie\u0107 korzystny wp\u0142yw na zdrowie w kontek\u015bcie obni\u017cenia ryzyka rozwoju nowotwor\u00f3w estrogenozale\u017cnych. <\/p>\n\n\n\n