W dietetyce nic nie jest czarno bia\u0142e. Mimo to wielu samozwa\u0144czych ekspert\u00f3w stara si\u0119 sprzedawa\u0107 swoje teorie demonizuj\u0105c poszczeg\u00f3lne produkty spo\u017cywcze. Takie zero jedynkowe spojrzenie na diet\u0119 jest wygodne, ale nieprawdziwe. Czy krowie mleko jest niebezpieczne dla zdrowia? To zale\u017cy<\/a>. Wszystko o czym m\u00f3wimy powinni\u015bmy umie\u015bci\u0107 w kontek\u015bcie ca\u0142ej diety i stylu \u017cycia. Inaczej na dany sk\u0142adnik mo\u017ce reagowa\u0107 organizm osoby sp\u0119dzaj\u0105cej osiem godzin za biurkiem, a inaczej organizm sportowca, kt\u00f3ry sp\u0119dza na sali treningowej ponad 15 godzin w tygodniu.<\/p>\n Jednym z najlepszych przyk\u0142ad\u00f3w, kiedy brak kontekstu, powoduje mn\u00f3stwo niepotrzebnych nieporozumie\u0144 jest kwestia indeksu glikemicznego.<\/p>\n TABELE MOG\u0104 WPROWADZA\u0106 W B\u0141\u0104D<\/strong><\/span><\/p>\n W skr\u00f3cie – indeks glikemiczny okre\u015bla poziom glukozy we krwi po zjedzeniu danego produktu. Im wy\u017cszy IG, tym wy\u017cszy poziom glukozy w organizmie. Cz\u0119\u015b\u0107 os\u00f3b stara si\u0119 kierowa\u0107 na zakupach tabelami IG, szukaj\u0105c produkt\u00f3w o najni\u017cszym indeksie glikemicznym. Czy to dobra strategia? I tak i nie. Za spraw\u0105 magazyn\u00f3w fitness i portali dietetycznych uwierzyli\u015bmy, \u017ce IG to jeden z najwa\u017cniejszych wska\u017anik\u00f3w okre\u015blaj\u0105cych pro zdrowotno\u015b\u0107 danego produktu. Tutaj pojawia si\u0119 pierwszy problem.<\/p>\n Przyk\u0142adowo – indeks glikemiczny arbuza to 70 jednostek, podczas gdy porcja przetworzonego mi\u0119sa to IG r\u00f3wne 0. Czy w takim wypadku,\u00a0z dietetycznego punktu widzenia, arbuz b\u0119dzie niekorzystnym wyborem? Wr\u0119cz przeciwnie!<\/p>\n Producenci syropu z agawy lubi\u0105 podkre\u015bla\u0107 jego rzekomo, pro zdrowotne w\u0142a\u015bciwo\u015bci pisz\u0105c o niskim indeksie glikemicznym. Je\u017celi jednak spojrzymy na szerzy kontekst zauwa\u017cymy, \u017ce niskie IG syropu z agawy jest wynikiem du\u017cej zawarto\u015bci fruktozy, kt\u00f3ra w wyizolowanej formie syropu jest dla nas bardzo niekorzystna.<\/p>\n