W kontek\u015bcie spo\u017cywania orzech\u00f3w i nasion bardzo cz\u0119sto pojawia si\u0119 pytanie o moczenie wcze\u015bniej przygotowanych ziaren. Czy powinni\u015bmy moczy\u0107 orzechy przed spo\u017cyciem? Czy siemi\u0119 lniane mo\u017ce by\u0107 spo\u017cywane w ca\u0142o\u015bci? Jak je\u015b\u0107 sezam i mak aby dostarczy\u0107 sobie mo\u017cliwie najwi\u0119kszej ilo\u015bci witamin i minera\u0142\u00f3w? Na wszystkie pytania postaramy si\u0119 odpowiedzie\u0107 w dzisiejszym po\u015bcie!<\/p>\n
NIEBEZPIECZNE PO\u0141\u0104CZENIA<\/strong><\/span><\/p>\n Cz\u0119\u015b\u0107 os\u00f3b jest przekonanych, \u017ce w kontek\u015bcie uk\u0142adania jad\u0142ospisu istniej\u0105 jakie\u015b zabronione po\u0142\u0105czenia, produkty, kt\u00f3rych nie wolno nam spo\u017cywa\u0107 razem. To prawda \u2013 spo\u017cywanie posi\u0142ku bogatego w wap\u0144 mo\u017ce obni\u017cy\u0107 poziom przyswajalno\u015bci \u017celaza z tego samego posi\u0142ku. Herbata wypita po posi\u0142ku obni\u017ca poziom absorpcji \u017celaza. Szpinak nie wp\u0142ynie pozytywnie na przyswajalno\u015b\u0107 wapnia. Pytanie czy powinni\u015bmy si\u0119 tym przejmowa\u0107 i podchodzi\u0107 do diety w tak zero \u2013 jedynkowy spos\u00f3b. Nie \u2013 je\u017celi jeste\u015bmy zdrowi. Je\u017celi nasz poziom hemoglobiny i ferrytyny jest w normie to znaczy, \u017ce spo\u017cywamy na tyle du\u017c\u0105 ilo\u015b\u0107 \u017celaza w diecie, \u017ce nawet picie herbaty 3 razy dziennie nie przeszkadza nam w pokryciu dziennego zapotrzebowania.<\/p>\n Je\u017celi mamy wysoki poziom mineralizacji ko\u015bci to znaczy, \u017ce nawet kawa pita do owsianki z mlekiem ro\u015blinnym nie przeszkadza nam w uzupe\u0142nienie dziennej porcji wapnia.<\/p>\n Na poszczeg\u00f3lne po\u0142\u0105czenia sk\u0142adnik\u00f3w warto zwr\u00f3ci\u0107 uwag\u0119 je\u017celi faktycznie mamy problem z dostarczeniem sobie odpowiedniej ilo\u015bci wapnia, \u017celaza czy cynku. Ta sama zasada dotyczy moczenia orzech\u00f3w.<\/p>\n LEPSZA PRZYSWAJALNO\u015a\u0106<\/strong><\/span><\/p>\n To prawda \u2013 moczenie orzech\u00f3w i nasion poprawia przyswajalno\u015b\u0107 poszczeg\u00f3lnych sk\u0142adnik\u00f3w mineralnych. Minimalizujemy w ten spos\u00f3b udzia\u0142 kwasu fitynowego. Jednak wbrew powszechnej opinii, kwas fitynowy nie jest sk\u0142adnikiem antyod\u017cywczym<\/a> i r\u00f3wnie\u017c spe\u0142nia swoj\u0105 rol\u0119<\/a> w dobrze zbilansowanej diecie!<\/p>\n Moczenie orzech\u00f3w mo\u017ce by\u0107 jednak dla niekt\u00f3rych os\u00f3b niepraktyczne. Migda\u0142y, orzechy w\u0142oskie, orzechy ziemne \u2013 to \u015bwietne przek\u0105ski, po kt\u00f3re warto si\u0119ga\u0107 w ci\u0105gu dnia nie przejmuj\u0105c si\u0119 tym czy wcze\u015bniej odpowiednio d\u0142ugo le\u017ca\u0142y w wodzie.<\/p>\n