Wiemy, \u017ce dieta ro\u015blinna sprawdza si\u0119 bardzo dobrze w profilaktyce<\/a> chor\u00f3b cywilizacyjnych, wiemy, \u017ce odpowiednio skomponowana <\/a>dostarcza wszystkich niezb\u0119dnych sk\u0142adnik\u00f3w od\u017cywczych i jest adekwatna \u017cywieniowo na ka\u017cdym etapie \u017cycia<\/a>.<\/p>\n Mimo to cz\u0119\u015b\u0107 os\u00f3b na diecie ro\u015blinnej staraj\u0105c si\u0119 interpretowa\u0107 j\u0105 przez pryzmat ideologii, zaczyna mija\u0107 si\u0119 z prawd\u0105 i badaniami naukowymi, podpieraj\u0105c swoje wypowiedzi fa\u0142szywymi informacjami. Jednocze\u015bnie dieta ro\u015blinna wzbudza te\u017c zainteresowanie wszelkiej ma\u015bci szarlatan\u00f3w i internetowych ekspert\u00f3w, kt\u00f3rzy staraj\u0105 si\u0119 nam wm\u00f3wi\u0107 jej rzekomo cudowne w\u0142a\u015bciwo\u015bci lecznicze w odniesieniu do ka\u017cdej mo\u017cliwej choroby. Cz\u0119\u015b\u0107 p\u00f3\u0142prawd powtarzanych przez niekt\u00f3rych zwolennik\u00f3w diety ro\u015blinnej mo\u017ce by\u0107 niebezpieczna i prowadzi\u0107 do powa\u017cnych niedobor\u00f3w – t\u0142uszczu, witaminy B12 czy nawet bia\u0142ka i kalorii.<\/p>\n W dzisiejszym wpisie przedstawiamy zestawienie kilku najpopularniejszych, naszym zdaniem, mit\u00f3w rozpowszechnianych przez cz\u0119\u015b\u0107 wegan.<\/p>\n #1.<\/strong> Bia\u0142ko ro\u015blinne jest lepiej przyswajalne ni\u017c bia\u0142ko odzwierz\u0119ce<\/em><\/p>\n Niestety, osoby na diecie tradycyjnej cz\u0119sto pr\u00f3buj\u0105 nas przekona\u0107, \u017ce bia\u0142ko ro\u015blinne nie dzia\u0142a, ma bardzo z\u0142y aminogram i jest przyswajalne zaledwie w 10%. W odpowiedzi na to, cz\u0119\u015b\u0107 os\u00f3b przekonuje, \u017ce to w\u0142a\u015bnie bia\u0142ko ro\u015blinne jest lepiej trawionym sk\u0142adnikiem, a bia\u0142ko odzwierz\u0119ce nie tylko jest \u017ale tolerowane przez organizm ale prowadzi automatycznie do wielu schorze\u0144. Oba te twierdzenia s\u0105 b\u0142\u0119dne!<\/p>\n Procent przyswajalno\u015bci bia\u0142ka mierzymy w skali PDCAAS<\/a>. Bia\u0142ko odzwierz\u0119ce odznaczaj\u0105 si\u0119 \u015brednio 90-100% poziomem przyswajalno\u015bci. Bia\u0142ka ro\u015blinne, w zale\u017cno\u015bci od produktu mog\u0105 przyswaja\u0107 si\u0119 w 91% (soja), 86% (komosa ry\u017cowa) czy 75% (fasola). Nie da si\u0119 obroni\u0107 twierdzenia, \u017ce bia\u0142ko ro\u015blinne jest najlepiej przyswajalnym bia\u0142kiem. Z drugiej strony, nie jest prawd\u0105, \u017ce bia\u0142ko ro\u015blinne nie powinno by\u0107 liczone w dziennej puli makrosk\u0142adnik\u00f3w. Powinni\u015bmy zawsze liczy\u0107 sk\u0142adniki w kontek\u015bcie ca\u0142ego posi\u0142ku w ramach kt\u00f3rego znajdziemy kilka r\u00f3\u017cnych \u017ar\u00f3de\u0142 bia\u0142ka ro\u015blinnego (np. soczewica + makaron). W efekcie przyswajalno\u015b\u0107 bia\u0142ka z ca\u0142ego posi\u0142ku ro\u015bnie!<\/p>\n #2. <\/strong>Weganie potrzebuj\u0105 mniej wapnia od os\u00f3b na diecie tradycyjnej<\/em><\/p>\n Nieprawda. W rzeczywisto\u015bci, weganie cz\u0119\u015bciej cierpi\u0105 na niedobory wapnia<\/a> od os\u00f3b spo\u017cywaj\u0105cych produkty odzwierz\u0119ce. Nie jest to jednak wina diety ro\u015blinnej jako takiej, ale zbyt ma\u0142ej poda\u017cy wapnia w codziennym menu. Normy dotycz\u0105ce tego sk\u0142adnika wahaj\u0105 si\u0119 w zakresie 600-1000 mg dziennie. Diety o ni\u017cszej zawarto\u015bci wapnia mog\u0105 powodowa\u0107 odwapnienie ko\u015bci i zwi\u0119kszone ryzyko osteoporozy. Uzupe\u0142nienie wapnia na diecie ro\u015blinnej mo\u017ce by\u0107 problematyczne je\u017celi nie wiemy jakich konkretnie produkt\u00f3w powinni\u015bmy u\u017cywa\u0107. Wi\u0119cej na ten temat pisali\u015bmy tutaj<\/a>.<\/p>\n #3.<\/strong> Weganie nie potrzebuj\u0105 suplementowa\u0107 witaminy B12, znajdziemy j\u0105 w spirulinie<\/em><\/p>\n To bardzo niebezpieczny mit. Brak suplementacji B12 na diecie ro\u015blinnej na d\u0142u\u017csz\u0105 met\u0119 mo\u017ce prowadzi\u0107 do nieodwracalnej degeneracji uk\u0142adu nerwowego. Spirulina nie zawiera<\/a> aktywnej formy witaminy B12, jedynie jej analogi. Nawet chlorella, jako potencjalne \u017ar\u00f3d\u0142o aktywnej B12, jest w praktyce bezu\u017cyteczna<\/a>. Niezale\u017cnie od tego jakich zapewnie\u0144 u\u017cywa producent – glony nie s\u0105 \u017ar\u00f3d\u0142em B12 dla ludzkiego organizmu!<\/p>\n #4.<\/strong> Nie powinni\u015bmy je\u015b\u0107 soi. Wszystkie jej uprawy s\u0105 GMO<\/em><\/p>\n W Stanach Zjednoczonych, przewa\u017caj\u0105ca wi\u0119kszo\u015b\u0107 upraw soi jest rzeczywi\u015bcie modyfikowana genetycznie. To soja wykorzystywana w formie paszy dla zwierz\u0105t przetrzymywanych w hodowlach. Jej po\u015brednimi konsumentami s\u0105 wszyscy, kt\u00f3rzy spo\u017cywaj\u0105 produkty odzwierz\u0119ce na terenie USA i nie tylko. W Europie istniej\u0105 o wiele wi\u0119ksze obostrzenia w przypadku wprowadzania na rynek produkt\u00f3w GMO. W Polsce ogromna cz\u0119\u015b\u0107 produkt\u00f3w sojowych (mleka, tofu, par\u00f3wki itp.) oznaczone s\u0105 certyfikatami „non gmo”. Wszystkie produkty zawieraj\u0105ce GMO musz\u0105 tak\u0105 informacj\u0119 zawrze\u0107 na etykiecie<\/a>. Wszystko to na marginesie dyskusji czy strach przed GMO ma jakiekolwiek racjonalne uzasadnienie (…).<\/a><\/p>\n