Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//wp-content/plugins/wordfence/waf/bootstrap.php) is not within the allowed path(s): (/home/klient.dhosting.pl/bcdmedia2/veganworkout.org.pl/:/home/klient.dhosting.pl/bcdmedia2/.tmp/:/demonek/www/public/bledy.demonek.com/:/usr/local/lsws/share/autoindex:/usr/local/php/:/dev/urandom:/opt/alt/php74/usr/share/pear/:/opt/alt/php74/usr/share/php:/opt/alt/php74/) in /home/klient.dhosting.pl/bcdmedia2/veganworkout.org.pl/public_html/wordfence-waf.php on line 4
{"id":7851,"date":"2017-03-07T12:22:36","date_gmt":"2017-03-07T11:22:36","guid":{"rendered":"http:\/\/veganworkout.org.pl\/?p=7851"},"modified":"2017-03-07T13:11:50","modified_gmt":"2017-03-07T12:11:50","slug":"niebezpieczny-gluten-czy-jest-sie-czego-bac","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/veganworkout.org.pl\/niebezpieczny-gluten-czy-jest-sie-czego-bac\/","title":{"rendered":"(Nie)bezpieczny gluten. Czy jest si\u0119 czego ba\u0107?"},"content":{"rendered":"

Produkty gluten free nadal ciesz\u0105 si\u0119 nies\u0142abn\u0105c\u0105 popularno\u015bci\u0105. Osoby zainteresowane dietetyk\u0105 coraz cz\u0119\u015bciej zwracaj\u0105 uwag\u0119 na gluten. Cz\u0119\u015b\u0107 z nich demonizuje pszenic\u0119 i gluten dopatruj\u0105c si\u0119 w nich \u017ar\u00f3de\u0142 wszelkich chor\u00f3b autoimmunologicznych i depresji. Druga cz\u0119\u015b\u0107 ca\u0142kowicie bagatelizuje rol\u0119 glutenu.<\/p>\n

Coraz trudniej odr\u00f3\u017cni\u0107 naukowe fakty na temat nietolerancji zwi\u0105zanych z glutenem od opinii i p\u00f3\u0142prawd rozpowszechnianych na serwisach spo\u0142eczno\u015bciowych i pseudo medycznych portalach.<\/p>\n

Przekonanie o szkodliwo\u015bci glutenu szybko podchwyci\u0142y serwisy specjalizuj\u0105ce si\u0119 w teoriach spiskowych na temat globalnego ocieplenia, p\u0142askiej ziemi i truj\u0105cych szczepionek. Przekonanie, \u017ce jeden jedyny produkt, czyli gluten, odpowiada za wszystkie powszechne problemy ze zdrowiem, \u015bwietnie pasowa\u0142 do ich wizji zero jedynkowego \u015bwiata. Tym bardziej powinni\u015bmy zwraca\u0107 uwag\u0119 na \u017ar\u00f3d\u0142a, z kt\u00f3rych pochodz\u0105 informacje na temat pszenicy i glutenu.<\/p>\n

Pojawia si\u0119 r\u00f3wnie\u017c problem cherry pickingu – czyli wybi\u00f3rczej analizy bada\u0144,\u00a0 kt\u00f3ra dopasuje wyniki do z g\u00f3ry za\u0142o\u017conej tezy. Cherry\u00a0pickingu w temacie glutenu nie wystrzegli si\u0119 <\/a>nawet najbardziej znani polscy dietetycy.<\/p>\n

Celem dzisiejszego wpisu nie jest jednoznaczne rozstrzygni\u0119cie kwestii glutenu w diecie. Badania na ten temat wci\u0105\u017c trwaj\u0105, a my chcemy wam przekaza\u0107 tylko gar\u015b\u0107 naszych refleksji i kilka ciekawych odno\u015bnik\u00f3w, kt\u00f3re by\u0107 mo\u017ce pomog\u0105 wam po\u0142apa\u0107 si\u0119 w g\u0105szczu sprzecznych informacji.<\/p>\n

B\u0141\u0118DY LOGICZNE<\/strong><\/span><\/p>\n

Od momentu, w kt\u00f3rym kwestia glutenu przesta\u0142a by\u0107 jedynie domen\u0105 nauki i dietetyki, a kwestia nietolerancji zacz\u0119\u0142a pojawia\u0107 si\u0119 na coraz wi\u0119kszej ilo\u015bci portali nie zwi\u0105zanych w \u017caden spos\u00f3b ze \u015brodowiskiem naukowym, zacz\u0119\u0142o pojawia\u0107 si\u0119 coraz wi\u0119cej argument\u00f3w opartych na „appeal to nature<\/a>„.<\/p>\n

To jeden z najpowszechniejszych b\u0142\u0119d\u00f3w logicznych, kt\u00f3ry „opisuje zjawisko jako po\u017c\u0105dane, poniewa\u017c jest naturalne, b\u0105d\u017a jako niepo\u017c\u0105dane, poniewa\u017c jest nienaturalne”. Jak dzia\u0142a „appeal to nature” w kontek\u015bcie glutenu?<\/p>\n

Cz\u0119\u015b\u0107 os\u00f3b zwi\u0105zanych z dietami low carb stara si\u0119 dyskredytowa\u0107 gluten przekonuj\u0105c, \u017ce zbo\u017ca nie s\u0105 naturalnym po\u017cywieniem dla Homo Sapiens, a tym samym szkodz\u0105 naszemu zdrowiu. Z jednej strony, mamy tu do czynienia z b\u0142\u0119dem logicznym, z drugiej wiemy, \u017ce zbo\u017ca pojawia\u0142y si\u0119 w diecie naszych przodk\u00f3w jeszcze na d\u0142ugo przed rewolucj\u0105 neolityczn\u0105 (1<\/a>,2<\/a>,3<\/a>,4<\/a>,).<\/p>\n

Innym problemem zwi\u0105zanym z „appeal to nature” jest przekonanie, \u017ce wsp\u00f3\u0142czesne odmiany zb\u00f3\u017c s\u0105 dla nas szkodliwe ze wzgl\u0119du na modyfikacje genetyczne. Informacja ta jest cz\u0119sto powielana w sieci, bez jakichkolwiek odno\u015bnik\u00f3w do bada\u0144, kt\u00f3re by j\u0105 uwiarygodnia\u0142y. Nie jest te\u017c prawd\u0105<\/a>, \u017ce zawarto\u015b\u0107 glutenu w dzisiejszej pszenicy jest w ka\u017cdym wypadku wy\u017csza ni\u017c kiedy\u015b.<\/p>\n

CELIAKIA I NIETOLERANCJA<\/strong><\/span><\/p>\n

Wbrew opiniom sceptyk\u00f3w NNG, czyli nieceliakalna nadwra\u017cliwo\u015b\u0107 na gluten istnieje. Nie dotyczy ona jednak ca\u0142ej populacji, a tylko kilku procent<\/a>.<\/p>\n

Nie warto<\/a> w tym kontek\u015bcie ufa\u0107 doniesieniom medialnym, kt\u00f3re z jednej strony bagatelizuj\u0105, a z drugiej demonizuj\u0105 rol\u0119 glutenu w diecie.<\/p>\n

Warto w tym kontek\u015bcie pos\u0142ucha\u0107 co do powiedzenia na temat glutenu ma Dr Alessio Fasano z Harvard Medical School, jeden z pierwszych naukowc\u00f3w, kt\u00f3ry bada\u0142 temat nieszczelnego jelita w kontek\u015bcie problem\u00f3w z glutenem.<\/p>\n