Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//wp-content/plugins/wordfence/waf/bootstrap.php) is not within the allowed path(s): (/home/klient.dhosting.pl/bcdmedia2/veganworkout.org.pl/:/home/klient.dhosting.pl/bcdmedia2/.tmp/:/demonek/www/public/bledy.demonek.com/:/usr/local/lsws/share/autoindex:/usr/local/php/:/dev/urandom:/opt/alt/php74/usr/share/pear/:/opt/alt/php74/usr/share/php:/opt/alt/php74/) in /home/klient.dhosting.pl/bcdmedia2/veganworkout.org.pl/public_html/wordfence-waf.php on line 4
{"id":7789,"date":"2017-01-23T15:29:20","date_gmt":"2017-01-23T13:29:20","guid":{"rendered":"http:\/\/veganworkout.org.pl\/?p=7789"},"modified":"2017-01-23T15:54:06","modified_gmt":"2017-01-23T13:54:06","slug":"weganski-schabowy-4-powody-dla-ktorych-roslinne-zamienniki-miesa-to-strzal-w-dziesiatke","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/veganworkout.org.pl\/weganski-schabowy-4-powody-dla-ktorych-roslinne-zamienniki-miesa-to-strzal-w-dziesiatke\/","title":{"rendered":"Wega\u0144ski schabowy? 4 powody, dla kt\u00f3rych ro\u015blinne zamienniki mi\u0119sa to strza\u0142 w dziesi\u0105tk\u0119!"},"content":{"rendered":"

Kotlet sojowy, salami na bazie seitanu, sojowe sznycle, ro\u015blinne nuggetsy – rynek zamiennik\u00f3w ro\u015blinnych ro\u015bnie z roku na rok. Jeszcze kilka lat temu, jedynym dost\u0119pnym w Polsce zamiennikiem mi\u0119sa przygotowanym na bazie ro\u015blin by\u0142y kotlety sojowe. Teraz mamy do wyboru coraz wi\u0119cej firm i producent\u00f3w, kt\u00f3rzy przygotowuj\u0105 swoje produkty korzystaj\u0105c z fasoli, pszenicy, orzech\u00f3w czy grochu. Rozwija si\u0119 r\u00f3wnie\u017c rynek mlek, ser\u00f3w i jogurt\u00f3w ro\u015blinnych. Nie tylko na bazie soi ale te\u017c ry\u017cu, owsa czy np. soczewicy (w Polsce dost\u0119pne s\u0105 pyszne majonezy ro\u015blinne na bazie czerwonej soczewicy).<\/p>\n

Od samego pocz\u0105tku produkty te wzbudzaj\u0105 kontrowersj\u0119 i niech\u0119\u0107 zar\u00f3wno w\u015br\u00f3d cz\u0119\u015bci wegetarian i wegan jak i os\u00f3b na diecie tradycyjnej. Naszym zdaniem, ro\u015blinne zamienniki mi\u0119s sprawdzaj\u0105 si\u0119 znakomicie i, je\u017celi zale\u017cy nam na promocji diety ro\u015blinnej, powinni\u015bmy d\u0105\u017cy\u0107 do dalszego rozwoju podobnych produkt\u00f3w. Dlaczego?<\/p>\n

#1.<\/strong> Zamienniki ro\u015blinne si\u0119 sprzedaj\u0105!<\/em><\/p>\n

W samej tylko Wielkiej Brytanii rynek produkt\u00f3w dla wegan i wegetarian wzr\u00f3s\u0142 o 1500%<\/a>! Firma Alpro sprzeda\u0142a w mijaj\u0105cym roku o ponad 260 tys. litr\u00f3w mleka wi\u0119cej w stosunku do 2015 roku. I chocia\u017c nie znamy polskich statystyk, liczba restauracji<\/a> wega\u0144skich oferuj\u0105cych w swoim menu ro\u015blinne zamienniki ro\u015bnie z miesi\u0105ca na miesi\u0105c.<\/p>\n

#2.<\/strong> Zamienniki u\u0142atwiaj\u0105 przej\u015bcie na weganizm<\/em><\/p>\n

Dla wielu os\u00f3b najwi\u0119kszych problemem w przej\u015bciu na diet\u0119 ro\u015blinn\u0105 jest \u015bwiadomo\u015b\u0107 porzucenia smaku\/tekstury mi\u0119sa. Dzi\u0119ki nowym produktom ro\u015blinnym osoby takie maj\u0105 mo\u017cliwo\u015b\u0107 przetestowania wega\u0144skich zamiennik\u00f3w, kt\u00f3re z roku na rok coraz bardziej upodabniaj\u0105 si\u0119 smakiem i konsystencj\u0105 do orygina\u0142u. Efekt? Argument „Ale ja lubi\u0119 mi\u0119so” powoli traci sens. Dodatkowym plusem jest coraz wi\u0119ksza ilo\u015b\u0107 producent\u00f3w – je\u017celi nie zasmakuj\u0105 nam par\u00f3wki sojowe danej firmy, mo\u017cemy si\u0119gn\u0105\u0107 p\u00f3\u0142k\u0119 obok i wybra\u0107 konkurencyjny produkt.<\/p>\n

#3.<\/strong> Weganizm staje si\u0119 bardziej uniwersalny<\/em><\/p>\n

Przestaje by\u0107 zarezerwowany wy\u0142\u0105cznie dla os\u00f3b, kt\u00f3re dbaj\u0105 o zdrowie. Je\u017celi interesuje nas kwestia dobrostanu zwierz\u0105t, przejmuje nas problem masowych hodowli, a z drugiej strony zniech\u0119ca nas perspektywa diety opartej wy\u0142\u0105cznie o zdrowe, pe\u0142nowarto\u015bciowe produkty ro\u015blinne, mamy szans\u0119 nadal pozosta\u0107 przy swoich starych przyzwyczajeniach \u017cywieniowych<\/a>. Zamiast kupowa\u0107 pizz\u0119 z tradycyjnym serem, mo\u017cemy zam\u00f3wi\u0107 pizz\u0119 z dodatkiem ro\u015blinnego sera i salami. Pizza pozostaje pizz\u0105, a my przestajemy wspiera\u0107 fermy hodowlane.<\/p>\n

#4.<\/strong> Zamienniki ro\u015blinne s\u0105 bardziej przyjazne dla \u015brodowiska<\/em><\/p>\n

Przekonanie, \u017ce mo\u017cemy zmieni\u0107 nawyki \u017cywieniowe kilku miliard\u00f3w ludzi i przekona\u0107 ich do diety opartej o nisko przetworzone produkty ro\u015blinne jest z\u0142udne. Dlatego coraz wi\u0119cej firm i koncern\u00f3w inwestuje w ro\u015blinne zamienniki tradycyjnych potraw. Wsp\u00f3\u0142czesne fermy hodowlane to tykaj\u0105ca bomba ekologiczna. Raporty FAO<\/a>, ONZ<\/a> i IPCC<\/a> coraz cz\u0119\u015bciej wskazuj\u0105 na potrzeb\u0119 ograniczenia produkt\u00f3w odzwierz\u0119cych w menu. Wi\u0119kszo\u015b\u0107 ludzi jest bardzo sceptycznie nastawiona do zmiany tradycyjnych przekona\u0144 na temat diety. Czasu jest jednak coraz mniej. Dlatego rynek zamiennik\u00f3w ro\u015blinnych ro\u015bnie i sprawdza si\u0119 coraz lepiej. W pierwszej kolejno\u015bci powinni\u015bmy przekona\u0107 ludzi do porzucenia produkt\u00f3w odzwierz\u0119cych i zast\u0105pienia ich produktami ro\u015blinnymi. Dopiero w drugiej kolejno\u015bci mo\u017cemy si\u0119 zastanawia\u0107 czy te zamienniki to najlepszy wyb\u00f3r pod wzgl\u0119dem zdrowotnym. Priorytetem (w kontek\u015bcie praw zwierz\u0105t i ekologii) jest wyeliminowanie nabia\u0142u i mi\u0119sa.<\/p>\n

Warto\u015bci od\u017cywcze zamiennik\u00f3w potrafi\u0105 si\u0119 bardzo r\u00f3\u017cni\u0107 w zale\u017cno\u015bci od produktu. U\u015bredniaj\u0105c – wi\u0119kszo\u015b\u0107 z nich mo\u017cemy zaliczy\u0107 do kategorii fast food. Wyj\u0105tkiem mog\u0105 by\u0107 popularne kotlety sojowe, kt\u00f3re nie tyle s\u0105 niezdrowe, co po prostu nie maj\u0105 \u017cadnych warto\u015bci, nie licz\u0105c wysokiej zawarto\u015bci bia\u0142ka (ponad 40 g na 100 g produktu). Dlatego, w niekt\u00f3rych wypadkach, r\u00f3wnie\u017c one mog\u0105 mie\u0107 swoje zastosowanie. Nie namawiamy do jedzenia zamiennik\u00f3w ro\u015blinnych, ale jeste\u015bmy przeciwni ich niepotrzebnemu demonizowaniu. Nie jeste\u015bmy te\u017c zwolennikami w 100% „czystej” diety. Je\u017celi 80-90% kalorii w ci\u0105gu dnia pochodzi w naszym menu z pe\u0142nowarto\u015bciowych produkt\u00f3w ro\u015blinnych, 10% energii z przetworzonych zamiennik\u00f3w nie b\u0119dzie stanowi\u0142o wielkiej r\u00f3\u017cnicy. Oczywi\u015bcie, pod warunkiem kontrolowania kalorii.<\/p>\n

Je\u017celi nie jecie zamiennik\u00f3w, nie ma powodu, dla kt\u00f3rego mieliby\u015bcie zacz\u0105\u0107 je je\u015b\u0107. Je\u017celi jednak kotlety, sery i par\u00f3wki ro\u015blinne maj\u0105 u\u0142atwi\u0107 Wam przej\u015bcie na weganizm i polubienie kuchni ro\u015blinnej – korzystajcie z nich \u015bmia\u0142o!<\/p>\n

P.S.<\/em> Wbrew opinii malkontent\u00f3w – sformu\u0142owanie „kotlet sojowy” czy „pasztet z fasoli” jest jak najbardziej zgodne z regu\u0142ami j\u0119zyka polskiego<\/a>.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Kotlet sojowy, salami na bazie seitanu, sojowe sznycle, ro\u015blinne nuggetsy – rynek zamiennik\u00f3w ro\u015blinnych ro\u015bnie z roku na rok. Jeszcze kilka lat temu, jedynym dost\u0119pnym w Polsce zamiennikiem mi\u0119sa przygotowanym na bazie ro\u015blin by\u0142y kotlety sojowe. Teraz mamy do wyboru coraz wi\u0119cej firm i producent\u00f3w, kt\u00f3rzy przygotowuj\u0105 swoje produkty korzystaj\u0105c z fasoli, pszenicy, orzech\u00f3w czy [&hellip<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":7798,"comment_status":"open","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[9],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/veganworkout.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/7789"}],"collection":[{"href":"https:\/\/veganworkout.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/veganworkout.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/veganworkout.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/veganworkout.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=7789"}],"version-history":[{"count":3,"href":"https:\/\/veganworkout.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/7789\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":7795,"href":"https:\/\/veganworkout.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/7789\/revisions\/7795"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/veganworkout.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media\/7798"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/veganworkout.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=7789"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/veganworkout.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=7789"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/veganworkout.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=7789"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}