Czy powinni\u015bmy wlicza\u0107 bia\u0142ko ro\u015blinne do diety? Czy bia\u0142ko z produkt\u00f3w ro\u015blinnych mo\u017ce by\u0107 pe\u0142nowarto\u015bciowe? Czy soja rzeczywi\u015bcie mo\u017ce zast\u0105pi\u0107 mi\u0119so i stanowi\u0107 \u017ar\u00f3d\u0142o dobrej jako\u015bci bia\u0142ka?<\/p>\n
W dzisiejszym wpisie postaramy si\u0119 odpowiedzie\u0107 na kilka, najcz\u0119\u015bciej zadawanych pyta\u0144 o jako\u015b\u0107 i \u017ar\u00f3d\u0142a bia\u0142ka na diecie wega\u0144skiej.<\/p>\n
#1.<\/strong> Czy bia\u0142ko ro\u015blinne jest dobrze przyswajalne?<\/em><\/p>\n W zale\u017cno\u015bci od produktu, bia\u0142ko ro\u015blinne przyswaja si\u0119 w 10-40% gorzej od bia\u0142ka zwierz\u0119cego. W skali tzw. skorygowanego wska\u017anika strawno\u015bci aminokwas\u00f3w bia\u0142ek (PDCAAS), bia\u0142ka odzwierz\u0119ce uzyskuj\u0105 zwykle wyniki powy\u017cej 90%. Dla bia\u0142ek ro\u015blinnych wska\u017anik ten wynosi 91% dla soi, 86% dla komosy ry\u017cowej i oko\u0142o 70% dla ro\u015blin str\u0105czkowych. Najgorzej w tym zestawieniu wypada gluten, z przyswajalno\u015bci\u0105 poni\u017cej 30%. Dlatego cz\u0119\u015b\u0107 ekspert\u00f3w radzi aby doliczy\u0107 do swojego zapotrzebowania na bia\u0142ko dodatkowe 10%, czyli zamiast przyk\u0142adowych 130 g bia\u0142ka dziennie, je\u015b\u0107 oko\u0142o 145-150 g. Jednak w pierwszej kolejno\u015bci warto zadba\u0107 o odpowiedni\u0105 ilo\u015b\u0107 kalorii, a dopiero w drugiej kolejno\u015bci przeliczy\u0107 bia\u0142ko. Mo\u017cna odnosi\u0107 wyniki <\/a>nawet na diecie z mniejsz\u0105 poda\u017c\u0105 bia\u0142ka.<\/p>\n #2.<\/strong> Czy bia\u0142ko ro\u015blinne jest pe\u0142nowarto\u015bciowe?<\/em><\/p>\n Wszystkie (!) bia\u0142ka ro\u015blinne zawieraj\u0105 komplet aminokwas\u00f3w egzogennych. Profil aminokwas\u00f3w poszczeg\u00f3lnych produkt\u00f3w mo\u017cna sprawdzi\u0107 np. tutaj<\/a>. Niestety, nie wszystkie produkty ro\u015blinne zawieraj\u0105 optymalne dla organizmu cz\u0142owieka, proporcje aminokwas\u00f3w. Jednak, wbrew temu co twierdz\u0105 krytycy diet bezmi\u0119snych, nie ma to praktycznego znaczenia. Przygotowuj\u0105c dany posi\u0142ek wykorzystujemy kilka r\u00f3\u017cnych produkt\u00f3w ro\u015blinnych, kt\u00f3re wzajemnie uzupe\u0142niaj\u0105 sw\u00f3j aminogram. Pe\u0142nowarto\u015bciowe bia\u0142ko da nam dowolne po\u0142\u0105czenie zb\u00f3\u017c, ro\u015blin str\u0105czkowych i orzech\u00f3w\/pestek\/nasion. Problem z niedoborem poszczeg\u00f3lnych aminokwas\u00f3w pojawi\u0142by si\u0119 w momencie gdyby nasza dieta przez kilka kolejnych miesi\u0119cy opiera\u0142a si\u0119 wy\u0142\u0105cznie (!) o jedzenie soczewicy.<\/p>\n #3.<\/strong> Czy bia\u0142ko sojowe jest dobrej jako\u015bci?<\/em><\/p>\n