W ci\u0105gu ostatnich kilku lat, na fali popularno\u015bci produkt\u00f3w „eko”, pojawi\u0142o si\u0119 kilkana\u015bcie nowych, rzekomo zdrowych zamiennik\u00f3w bia\u0142ego cukru. Wi\u0119kszo\u015b\u0107 os\u00f3b, nie lubi zmienia\u0107 swoich przyzwyczaje\u0144 \u017cywieniowych. Dla wielu producent\u00f3w to prawdziwa \u017cy\u0142a z\u0142ota. Cz\u0119\u015b\u0107 z nich wypuszczaj\u0105c na rynek nowy produkt stara si\u0119 przekona\u0107 klient\u00f3w, \u017ce nie musz\u0105 przejmowa\u0107 si\u0119 tym co maj\u0105 na talerzu. Wystarczy podmieni\u0107 jeden szkodliwy produkt na drugi – rzekomo zdrowszy. Najlepiej opatrzony certyfikatem”bio”.<\/p>\n
Powy\u017cszy trend naj\u0142atwiej zaobserwowa\u0107 na przyk\u0142adzie cukru – setki nowych odmian p\u0142atk\u00f3w \u015bniadaniowych i dziesi\u0105tki nowych s\u0142odzik\u00f3w. Po przeczytaniu etykiety okazuje si\u0119 cz\u0119sto, \u017ce p\u0142atki bez cukru to tak naprawd\u0119 p\u0142atki z dodatkiem syropu glukozowego, a s\u0142odziki to nic innego jak zabarwiony cukier.<\/p>\n
Cze\u015b\u0107 os\u00f3b da\u0142o si\u0119 nabra\u0107, \u017ce problem ze s\u0142odyczami to wy\u0142\u0105cznie kwestia cukru, a nie syrop\u00f3w, bia\u0142ego pieczywa czy przetworzonego jedzenia.<\/p>\n
SYROP Z AGAWY VS. OWOCE<\/span><\/strong><\/p>\n W rzeczywisto\u015bci, popularna alternatywa dla oczyszczonego cukru – syrop z agawy to nic innego jak p\u0142ynna, wyizolowana fruktoza. Nie tylko sprzyja powstawaniu insuliooporno\u015bci, ale mo\u017ce r\u00f3wnie\u017c wp\u0142ywa\u0107 na wzrost tr\u00f3jgliceryd\u00f3w. Czy syrop z agawy ma niski indeks glikemiczny? Tak, bardzo niski. O wiele ni\u017cszy ni\u017c arbuz. Ale indeks glikemiczny to tylko jedna strona medalu. Spo\u017cycie syropu z agawy w \u017cadnym wypadku nie jest zdrowszym wyborem ni\u017c zjedzenie arbuza. Wr\u0119cz przeciwnie.<\/p>\n