Publikujemy dzisiaj zestaw nades\u0142anych przez Was przepis\u00f3w (z u\u017cyciem mas\u0142a orzechowego), kt\u00f3re wysy\u0142ali\u015bcie w ramach konkursu<\/a> organizowanego przez nas we wsp\u00f3\u0142pracy z Primavik\u0105<\/a>. Dostali\u015bmy naprawd\u0119 sporo maili, i niestety nie uda\u0142o nam si\u0119 odpisa\u0107 na ka\u017cdy z nich. Dzi\u0119kujemy jednak za wszystkie wiadomo\u015bci! Kolejna okazja na zgarni\u0119cie nagr\u00f3d ju\u017c nied\u0142ugo. Druga cz\u0119\u015b\u0107 konkursu i kolejne smako\u0142yki do wygrania ju\u017c w sierpniu.<\/p>\n Tym razem nagroda w\u0119druje do Anny K\u0142eczek. Gratulujemy<\/strong>!<\/p>\n Sos orzechowy do sa\u0142atki warzywnej<\/strong><\/p>\n Powy\u017csze sk\u0142adniki zblendowa\u0107 lub po prostu energiczne wymiesza\u0107 w miseczce. Sos powinien byc g\u0119sty ale w miar\u0119 lej\u0105cy, gesto\u015b\u0107 mo\u017cna regulowac dodaj\u0105c wiecej oleju i soku z cytryny.<\/p>\n Nana koniec doprawi\u0107 na pikantnie chili i ew. dosoli\u0107 je\u015bli kto\u015b ma takie \u017cyczenie. Wymiesza\u0107 z sa\u0142at\u0105 przed samym podaniem.<\/p>\n Sos sprawdzi si\u0119 r\u00f3wnie\u017c jako dip do surowych warzyw, polecam!<\/p>\n Dominika<\/em><\/p>\n * * *<\/strong><\/strong><\/p>\n \u017bytnianka z mas\u0142em orzechowym<\/strong><\/p>\n Zagotowa\u0107 to razem na ma\u0142ym ogniu, a pod koniec doda\u0107 zmielone siemi\u0119 lniane, mak i sezam (wszystkiego po oko\u0142o 1 p\u0142askiej \u0142y\u017cce) Ania<\/em><\/p>\n * * *<\/strong><\/p>\n Dwukolorowe placki<\/strong><\/p>\n <\/a><\/p>\n \u00a0M\u0105k\u0119 wymiesza\u0107 z proszkiem do pieczenia, mlekiem, nasionami i od\u017cywk\u0105. Z tej masy, na patelni lekko wysmarowanej olejem kokosowym, usma\u017cy\u0107 jeden placek. Do pozosta\u0142ego ciasta doda\u0107 mas\u0142o orzechowe i kakao i r\u00f3wnie\u017c usma\u017cy\u0107. Gotowe placki poda\u0107 z owocami.<\/p>\n \u00a0Sylwia<\/em><\/p>\n * * *<\/strong><\/p>\n Orzechowy wypiek \u015bniadaniowy<\/strong><\/p>\n <\/a><\/p>\n Komos\u0119 dok\u0142adnie p\u0142uczemy i zalewamy w garnku mlekiem orzechowym, zostawiamy na noc do namoczenia w lod\u00f3wce. Dodajemy ziarenka wyd\u0142ubane z 1\/2 laski wanilii i pust\u0105 lask\u0119. Gotujemy, a\u017c quinoa zmi\u0119knie i zwi\u0119kszy obj\u0119to\u015b\u0107, mieszaj\u0105c od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodajemy ksylitol, mas\u0142o orzechowe i cynamon, dok\u0142adnie mieszamy i wyci\u0105gamy lask\u0119 wanilii. Zdejmujemy komos\u0119 z gazu.<\/p>\n Do gor\u0105cej (albo przynajmniej dobrze ciep\u0142ej) komosy dodajemy \u0142y\u017ck\u0119 zmielonego siemienia lnianego, mieszamy dok\u0142adnie i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy otr\u0119by, ponownie mieszamy. Do nat\u0142uszczonej formy przek\u0142adamy mas\u0119 i wyr\u00f3wnujemy powierzchni\u0119. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakie\u015b 25-30 minut.<\/p>\n Gotowy wypiek wyci\u0105gamy delikatnie na talerz- najlepiej podwa\u017cy\u0107 no\u017cem brzegi wypieku, a potem obr\u00f3ci\u0107 do g\u00f3ry nogami form\u0119 i popuka\u0107 w dno. Je\u017celi troch\u0119 si\u0119 zdeformuje- mo\u017cna go \u0142atwo przywr\u00f3ci\u0107 do po\u017c\u0105danego kszta\u0142tu no\u017cem. Mo\u017cna te\u017c zaczeka\u0107 a\u017c wystygnie, wtedy nie powinno by\u0107 \u017cadnych problem\u00f3w z wyj\u0119ciem z formy bez uszkodze\u0144.<\/p>\n Najlepiej smakuje z sosem ze zmiksowanych owoc\u00f3w i ekstra porcj\u0105 mas\u0142a orzechowego.<\/p>\n Marta (http:\/\/szpinakowawrozka.blogspot.com\/<\/a>)<\/em><\/p>\n * * *<\/strong><\/p>\n Lody w stylu snickers<\/strong> 1. \u0141amane kawa\u0142ki mas\u0142a orzechowego<\/em><\/p>\n Wszystkie sk\u0142adniki dok\u0142adnie zmiesza\u0107 na super g\u0142adka mas\u0119. Rozprowadzi\u0107 bardzo cienk\u0105 warstw\u0119 szpatu\u0142k\u0105 na blaszce, kt\u00f3ra wy\u0142o\u017cona jest papierem do pieczenie. W\u0142o\u017cy\u0107 do zamra\u017calnika. Po 30-45 minutach wyj\u0105\u0107 blach\u0119 i stara\u0107 si\u0119 jako\u015b elegancko poci\u0105\u0107\/po\u0142ama\u0107 „kawa\u0142ki orzechowego mas\u0142a”. Je\u015bli b\u0119dziemy trzyma\u0107 d\u0142u\u017cej przed podzia\u0142em na kawa\u0142ki, to b\u0119dzie to trudniejsze). Pokruszone kawa\u0142ki mo\u017cna spokojnie d\u0142ugo trzyma\u0107 w zamra\u017calniku.<\/p>\n 2. \u0141amana gorzka czekolada<\/em><\/p>\n Tabliczk\u0119 rozpuszczamy w k\u0105pieli wodnej i za pomoc\u0105 szpatu\u0142ki rozprowadzamy po blaszce wy\u0142o\u017conej papierem do pieczenia. Wstawiamy do zamra\u017calki i po 30-45 minutach \u0142amiemy i dalej mo\u017cemy przechowywa\u0107 w zamra\u017calniku.<\/p>\n 3. Karmel<\/em><\/p>\n 4. Lody fina\u0142<\/em><\/p>\n Mleko kokosowe doprowadzamy do wrzenia z ziarenkami i lask\u0105 wanilii. Zdejmujemy z ognia i czekamy a\u017c si\u0119 sch\u0142odzi, ale jednocze\u015bnie napowietrzamy mleko zawiesistymi ruchami trzepaczk\u0105 w jedn\u0105 stron\u0119. Jak ju\u017c b\u0119dzie zimne wstawiamy na 30 minut do zamra\u017calnika, a po tym czasie dopiero mleko \u0142\u0105czymy z karmelem, \u0142amana czekolad\u0105, \u0142amanym mas\u0142em orzechowym i r\u00f3\u017cnymi orzeszkami wcze\u015bniej pra\u017conymi. Ca\u0142a mieszank\u0119 wstawiamy zn\u00f3w do zamra\u017calnika i po 30-40 minut lody powinny by\u0107 idealne.<\/p>\n Anna<\/em><\/p>\n * * *<\/strong><\/p>\n Orzechowe kulki z amarantusem<\/strong><\/p>\n Daktyle zalewamy ciep\u0142\u0105 wod\u0105 i czekamy a\u017c zmi\u0119kn\u0105, odcedzamy i miksujemy wraz z bananem na g\u0142adk\u0105 mas\u0119. Do poppingu dodajemy mas\u0142o orzechowe i mieszamy ucieraj\u0105c. Nast\u0119pnie dodajemy daktyle. Masa powinna dobrze si\u0119 lepi\u0107.<\/p>\n Lepimy ma\u0142e kulki, najlepiej ugniataj\u0105c je w d\u0142oniach, kt\u00f3re obtaczamy w zmielonych migda\u0142ach.<\/p>\n Tofu z sosem orzechowym<\/strong><\/p>\n Tofu kroimy na cienkie plasterki i obtaczamy w pieprzu, soli i dowolnych przyprawach, np. s\u0142odkiej papryce. Sma\u017cymy na oleju a\u017c si\u0119 porz\u0105dnie zarumieni\u0105.<\/p>\n W tym czasie \u0142\u0105czymy w kubku mas\u0142o orzechowe z pozosta\u0142ymi sk\u0142adnikami. Je\u017celi sos jest za g\u0119sty, dodajemy ciep\u0142ej wody, a\u017c poprawi si\u0119 konsystencja (w zale\u017cno\u015bci jaki sos chcecie uzyska\u0107, g\u0119sty lub rzadszy).<\/p>\n Lody orzechowo-bananowe<\/strong><\/p>\n Banany i mas\u0142o miksujemy blenderem na g\u0142adk\u0105 mas\u0119. Przek\u0142adamy do plastikowego pude\u0142ka i wk\u0142adamy do zamra\u017calnika na 3 godziny.<\/p>\n Anna<\/em><\/p>\n * * *<\/strong><\/p>\n Koktajl z kaszy gryczanej i migda\u0142\u00f3w<\/strong><\/p>\n <\/a><\/p>\n Kasz\u0119 oraz migda\u0142y wsypa\u0107 do miski i zala\u0107 ok. 3 szklankami wody. Pozostawi\u0107 na minimum 12 godzin (ale polecam d\u0142u\u017cej). Po tym czasie bardzo dok\u0142adnie wyp\u0142uka\u0107 kasz\u0119 i migda\u0142y na sicie pod bie\u017c\u0105c\u0105 wod\u0105. Kasz\u0119 i migda\u0142y prze\u0142o\u017cy\u0107 do blendera, doda\u0107 pozosta\u0142e sk\u0142adniki i dok\u0142adnie zmiksowa\u0107 na g\u0142adko. Gdy dodajemy wod\u0119 mo\u017cna dos\u0142odzi\u0107 wed\u0142ug uznania. Je\u015bli kto\u015b lubi, mo\u017cna doda\u0107 odrobin\u0119 cynamonu lub soku z cytryny.<\/p>\n Agnieszka (http:\/\/nietracczasunagotowanie.blogspot.com<\/a>)<\/em><\/p>\n * * *<\/strong><\/p>\n Pappardelle z mas\u0142em orzechowym<\/strong><\/p>\n Gotujemy makaron. W mi\u0119dzyczasie na oleju podsma\u017camy 3 szalotki pokrojone w k\u00f3\u0142ka, dodajemy zielon\u0105 fasolk\u0119, dodajemy pomidorki koktajlowe, dodajemy makaron. Nast\u0119pnie zalewamy sosem z 1 mleka kokosowego + 4 \u0142y\u017cki du\u017ce mas\u0142a orzechowego i dodajemy chilli.<\/p>\n Kamil<\/em><\/p>\n * * *<\/strong><\/p>\n Makaron z warzywami i sosem z mas\u0142a orzechowego:<\/strong><\/p>\n Papryk\u0119 kroimy w paseczki. Chili i cebul\u0119 siekamy drobniutko. Makaron gotujemy al’dente, mieszamy z papryk\u0105, cebul\u0105, chili, groszkiem cukrowym, kie\u0142kami. W misce mieszamy mas\u0142o orzechowe, oleje, sos sojowy, sok z cytryny, polewamy makaron z warzywami, mieszamy. Pozypujemy posiekan\u0105 kolendra i sezamem. Gotowe!<\/p>\n Justyna<\/em><\/p>\n * * *<\/strong><\/p>\n Razowo dyniowe wega\u0144skie nale\u015bniki z bananami, mas\u0142em orzechowym<\/strong><\/p>\n Nadzienie:<\/p>\n Mieszamy wszystkie sk\u0142adniki do uzyskania g\u0142adkiej masy i wlewamy 2\/3 \u0142y\u017cki wazowej na rozgrzan\u0105, teflonow\u0105 patelnie. Sma\u017cymy z dw\u00f3ch stron. Dorota<\/em><\/p>\n * * *<\/strong><\/p>\n Sa\u0142atka z mas\u0142em orzechowym<\/strong><\/p>\n Sos:<\/p>\n Ciecierzyc\u0119 oraz warzywa gotujemy. Orzeszki lekko pra\u017cymy na suchej patelni. Wszystkie sk\u0142adniki sosu mieszamy ze sob\u0105. \u0141\u0105czymy ze sob\u0105 wszystkie sk\u0142adniki i gotowe.<\/p>\n Kasia<\/em><\/p>\n * * *<\/strong><\/p>\n Przek\u0105ska oko\u0142otreningowa<\/strong><\/p>\n Kroimy banany w poprzek, posypujemy cynamonem i kardamonem, nadziewamy je grub\u0105 warstw\u0105 mas\u0142a orzechowego, dodajemy cienko skrojone brzoskwinie, daktyle i inne bakalie. Na koniec posypujemy zmielonym surowym kakao. Mo\u017cna zje\u015b\u0107 w takiej formie (wi\u0119cej sk\u0142adnik\u00f3w od\u017cywczych i wi\u0119cej energii!), ale dla \u0142asuch\u00f3w, polecam nastawi\u0107 piekarnik na 160 st. i w\u0142o\u017cy\u0107 tak nadziewane banany na 15-20 min.<\/p>\n Aneta<\/em><\/p>\n * * *<\/strong><\/p>\n Ciastka owsiane z czekolad\u0105 i mas\u0142em orzechowym<\/strong><\/p>\n 1. Nastaw piekarnik na 180 st. C. Gabriela<\/em><\/p>\n * * *<\/strong><\/p>\n Kasza jaglana z mas\u0142em orzechowym i bananem<\/strong><\/p>\n 1. Ugotowa\u0107 kasz\u0119 jaglan\u0105. Witos\u0142aw<\/em><\/p>\n * * *<\/strong><\/p>\n Bananowe pancakes<\/strong><\/p>\n W misce mieszamy mas\u0142o orzechowe z rozgniecionymi na g\u0142adk\u0105 mas\u0119 bananami ( mo\u017cna banany zmiksowa\u0107 w blenderze ). Dodajemy cynamon, p\u0142atki, m\u0105k\u0119,ga\u0142k\u0119, mleko, mieszamy na g\u0142adk\u0105 mas\u0119 ( mo\u017cna u\u017cy\u0107 malaksera ), dosypujemy sod\u0119,dolewamy sok z cytryny, dodajemy karob. Je\u015bli masa jest zbyt sucha mo\u017cna doda\u0107 odrobin\u0119 ciep\u0142ej wody. Z powsta\u0142ej masy formujemy na blasze placki dowolnej wielko\u015bci i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Smakuj\u0105 dobrze zar\u00f3wno na ciep\u0142o jak i na zimno. Dla \u0142asuch\u00f3w mo\u017cna podawa\u0107 je z miodem lub syropem klonowym, ewentualnie z kremem kasztanowym.<\/p>\n Monika<\/em><\/p>\n * * *<\/strong><\/p>\n Wega\u0144skie curry z tofu<\/strong><\/p>\n Rozgrza\u0107 g\u0142\u0119bok\u0105 patelni\u0119, wla\u0107 olej, doda\u0107 rozdrobniony czosnek, pokrojon\u0105 w pi\u00f3rka cebul\u0119, posiekan\u0105 papryczk\u0119 chilli i zeszkli\u0107 je (oko\u0142o 2-3 minuty). Doda\u0107 przyprawy, mas\u0142o orzechowe podgrzewa\u0107 przez kilkana\u015bcie sekund. Nast\u0119pnie zwi\u0119kszy\u0107 ogie\u0144, wla\u0107 wod\u0119 i mleko kokosowe, wymiesza\u0107 i zagotowa\u0107. Doda\u0107 sok z cytryny, cukier trzcinowy, szczypt\u0119 soli i gotowa\u0107 przez oko\u0142o 3 minuty (nie trzeba miesza\u0107). Doda\u0107 pokrojone pieczarki i gotowa\u0107 przez oko\u0142o 3 minuty, lekko wymiesza\u0107. Sos ma lekko bulgota\u0107. Doda\u0107 groszek cukrowy i pokrojone tofu, gotowa\u0107 przez oko\u0142o 3 minuty. Po tym czasie sos powinien by\u0107 ju\u017c g\u0119sty a warzywa ugotowane, ale al dente. Ja zjadam samo ale \u015bmia\u0142o mo\u017cna poda\u0107 z ry\u017cem.<\/p>\n Karolina<\/em><\/p>\n * * *<\/strong><\/p>\n Lody<\/strong><\/p>\n * banany mog\u0105 ale nie musz\u0105 by\u0107 zmro\u017cone, osobi\u015bcie wol\u0119 takie, bo maj\u0105 specyficzn\u0105 lodow\u0105 konsystencj\u0119 i konkretnie ch\u0142odz\u0105 latem \ud83d\ude42 Wszystko miksujemy ok 30sekund w blenderze, smacznego \ud83d\ude42<\/p>\n Ma\u0142gorzata<\/em><\/p>\n * * *<\/strong><\/p>\n Pikantne tofu w sosie orzechowym z warzywami <\/strong><\/p>\n Na pocz\u0105tek kawa\u0142ki tofu zamarynowa\u0142am w pikantnej oliwie z papryk\u0105, sol\u0105, pieprzem i cebulk\u0105. zostawi\u0142am na noc w lod\u00f3wce.<\/p>\n Nast\u0119pnego dnia ugotowa\u0142am broku\u0142y, fasolk\u0119, marchewk\u0119 i si\u0119gn\u0119\u0142am po kukurydz\u0119 z puszki. na oliwie do\u015b\u0107 mocno podsma\u017cy\u0142am wcze\u015bniej przygotowane tofu. doda\u0142am warzywa, podla\u0142am lekko wod\u0105 oraz doda\u0142am kilka \u0142y\u017cek mas\u0142a orzechowego. podsma\u017ca\u0142am jeszcze kilka minut aby woda odparowa\u0142a a ca\u0142o\u015b\u0107 zg\u0119stnia\u0142a tworz\u0105c wok\u00f3\u0142 tofu warzywno-orzechowy sos.<\/p>\n Ca\u0142o\u015b\u0107 podawa\u0107 z ry\u017cem.<\/p>\n Ewa<\/em><\/p>\n * * *<\/strong><\/p>\n Kus-Kus magnus<\/strong><\/p>\n P\u00f3\u0142 szklanki kukusu zalewamy\u00a0 szklank\u0105 gor\u0105cej wody i zostawiamy pod przykryciem a\u017c kuskus namoknie, powinien by\u0107 mi\u0119kki ale nie mokry, w mi\u0119dzyczasie kroimy pieczarki na w grube plasterki, odcedzamy mieszank\u0119 fasolow\u0105 – bia\u0142a i czerwona (mo\u017cna te\u017c doda\u0107 cieciork\u0119 ale to troch\u0119 psuje efekt), i odcedzamy zielone oliwki – bez nadzienia.<\/p>\n Rozgrzewamy na patelni oliw\u0119 z oliwek, ustawiamy na ma\u0142y ogie\u0144 i dodajemy pieczarki, gdy troch\u0119 nasi\u0105kn\u0105 oliw\u0105 ale nie wysusz\u0105 patelni dodajemy porz\u0105dn\u0105 \u0142y\u017ck\u0119 mas\u0142a orzechowego – \u0142y\u017cka jak od herbaty albo jak od zupy – jak si\u0119 bawi\u0107 to si\u0119 bawi\u0107 \ud83d\ude42<\/p>\n Jak mas\u0142o si\u0119 troch\u0119 rozpu\u015bci i po\u0142\u0105czy z pieczarkami, wrzucamy fasol\u0119 i podgrzewamy razem na wolnym ogniu<\/p>\n Wariacja:<\/em> po dodaniu fasoli mo\u017cna wrzuci\u0107 jeszcze ma\u0142\u0105 \u0142y\u017ck\u0119 pasty sezamowej – m\u00f3wi\u0119 maj\u0105 poniewa\u017c pasty cz\u0119sto jest s\u0142odzona sokiem z agawy albo cukrem wi\u0119c radz\u0119 by\u0107 oszcz\u0119dnym \/ w ten spos\u00f3b otrzymujemy s\u0142odko orzechowy smak kt\u00f3ry \u015bwietnie \u0142\u0105czy si\u0119 z kwa\u015bnym smakiem zielonych oliwek<\/p>\n Gdy mieszanka si\u0119 zrobi ciep\u0142a zdejmujemy patelni\u0119 z ognia i przek\u0142adamy mieszank\u0119 na porcj\u0119 kukusu. Mo\u017cna je te\u017c razem wymiesza\u0107.<\/p>\n Doprawiamy wedle uznania. UWAGA doprawiamy dopiero po zako\u0144czeniu podgrzewania tak aby przyprawy zachowa\u0142y intensywno\u015b\u0107.<\/p>\n Dodajemy zielone oliwki lub nie. Wa\u017cne nie dodawajcie oliwek do mieszanki kiedy jeszcze siedzi na ogniu. Niech pozostan\u0105 „ch\u0142odne” wtedy lepiej czu\u0107 ich smak. Przyprawy – my\u015bl\u0119 \u017ce mo\u017cecie \u015bmia\u0142o poeksperymentowa\u0107. Nie polecam przypraw z Indii jak Curry czy wszelkiego rodzaju Massale. Polecam – pikantna papryka \/ kruszona czy sproszkowana nie ma znaczenia, mieszank\u0119 zi\u00f3\u0142 w\u0142oskich<\/p>\n Mateusz<\/em><\/p>\n * * *<\/strong><\/p>\n Zupa krem kurkowa z mas\u0142em orzechowym<\/strong><\/p>\n Kurki z tymiankiem podsma\u017camy na \u0142y\u017cce oleju, tak aby pu\u015bci\u0142y sok, dodajemy posiekan\u0105 dymk\u0119 i czosnek, sma\u017cymy dalej pod przykryciem na ma\u0142ym ogniu (aby NIE odparowa\u0142 ca\u0142y p\u0142yn), doprawiamy sol\u0105 i pieprzem.<\/p>\n W mi\u0119dzyczasie, w garnku na bardzo ma\u0142ym p\u0142omieniu (aby si\u0119 nie zwa\u017cy\u0142o) rozpuszczamy mas\u0142o orzechowe. Gdy mas\u0142o orzechowe si\u0119 rozpu\u015bci dodajemy od razu kurki z p\u0142ynem, mieszamy, po czym zalewamy wywarem warzywnym. Zagotowujemy, nast\u0119pnie \u015bci\u0105gamy z ognia, blendujemy na krem, doprawiamy wedle uznania sol\u0105 i pieprzem. Zagotowujemy jeszcze raz. Gotowe.<\/p>\n Wedle preferencji mo\u017cna u\u017cy\u0107 wi\u0119cej kurek b\u0105d\u017a mas\u0142a orzechowego. Podawa\u0107 z grzankami.<\/p>\n\n
\n
\ni 1 kopiast\u0105 \u0142y\u017ck\u0119 mas\u0142a orzechowego. Wymiesza\u0107 wszystko razem i smacznego.<\/p>\n\n
\n
\nPoni\u017cej opisz\u0119 ka\u017cde z cz\u0119\u015bci sk\u0142adowych lod\u00f3w.<\/p>\n\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\nPo usma\u017ceniu nale\u015bnik\u00f3w na ka\u017cdy rozsmarowujemy mas\u0142o orzechowe i uk\u0142adamy plasterki banana i zawijamy.<\/p>\n\n
\n
\n
\n
\n2. W du\u017cej misie rozgnie\u0107 banany widelcem. Dodaj mas\u0142o orzechowe, olej kokosowy (lekko rozgrzany, ale nie roztopiony), syrop i wanili\u0119. Wymieszaj dok\u0142adnie.
\n3. W osobnej misce wymieszaj p\u0142atki, cynamon, proszek i s\u00f3l. Po\u0142\u0105cz suche sk\u0142adniki z mokrymi i mieszaj do uzyskania g\u0142adkiej konsystencji.
\n4. Na koniec wmieszaj pokruszon\u0105 czekolad\u0119.
\n5. Nabieraj ciasto \u0142y\u017ck\u0105 i wyk\u0142adaj na papier do pieczenia, lekko sp\u0142aszcz. 6. Piecz 12-14 min.
\n7. Po wyj\u0119ciu z piekarnika pozostaw do wystudzenia.<\/p>\n\n
\n2. Pokroi\u0107 banana w talarki.
\n3. Do ugotowanej kaszy doda\u0107 pokrojonego banana i mas\u0142o orzechowe i wymiesza\u0107 ca\u0142o\u015b\u0107.<\/p>\n\n
\n
\n
\n**dla mi\u0142o\u015bnik\u00f3w cynamonu \ud83d\ude09<\/p>\n\n
\nZamiast oliwek mo\u017cna te\u017c doda\u0107 marynowanego czosnku.<\/p>\n\n