Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//wp-content/plugins/wordfence/waf/bootstrap.php) is not within the allowed path(s): (/home/klient.dhosting.pl/bcdmedia2/veganworkout.org.pl/:/home/klient.dhosting.pl/bcdmedia2/.tmp/:/demonek/www/public/bledy.demonek.com/:/usr/local/lsws/share/autoindex:/usr/local/php/:/dev/urandom:/opt/alt/php74/usr/share/pear/:/opt/alt/php74/usr/share/php:/opt/alt/php74/) in /home/klient.dhosting.pl/bcdmedia2/veganworkout.org.pl/public_html/wordfence-waf.php on line 4
{"id":4373,"date":"2013-12-18T20:21:48","date_gmt":"2013-12-18T20:21:48","guid":{"rendered":"http:\/\/veganworkout.org.pl\/?p=4373"},"modified":"2015-10-11T20:25:14","modified_gmt":"2015-10-11T20:25:14","slug":"konkursowe-przepisy","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/veganworkout.org.pl\/konkursowe-przepisy\/","title":{"rendered":"Konkursowe przepisy"},"content":{"rendered":"

Publikujemy list\u0119 najciekawszych przepis\u00f3w jakie nades\u0142ali\u015bcie na nasz ostatni konkurs. Nagroda w postaci opakowania bia\u0142ka konopnego z evergreen.pl<\/a> trafia do Darii Gyedu. Gratulujemy!<\/p>\n

Dzi\u0119kujemy wszystkim, kt\u00f3rzy wzi\u0119li udzia\u0142 w konkursie. Kolejna szansa na wygran\u0105 ju\u017c po nowym roku!<\/p>\n

Tymczasem wrzucamy poni\u017cej kilka nades\u0142anych przez Was propozycji na wykorzystanie bia\u0142ka ro\u015blinnego w posi\u0142ku. Smacznego!<\/p>\n

#1. <\/strong>Nale\u015bniki ze szpinakiem<\/em><\/p>\n

Ciasto
\nMleko sojowe (lub inne ro\u015blinne, nies\u0142odzone)<\/em>
\n M\u0105ka pe\u0142noziarnista<\/em>
\nBia\u0142ko konopne<\/em>
\nP\u0142atki owsiane<\/em>
\n Siemi\u0119 lniane<\/em>
\n Zio\u0142a (np. zio\u0142a prowansalskie lub wed\u0142ug uznania inna mieszanka, np.bazylia,oregano i cz\u0105ber) + drobno posiekana \u015bwie\u017ca natka pietruszki (ewentualnie suszona)<\/em>
\n Ewentualnie woda<\/em><\/p>\n

Mleka oko\u0142o litra; m\u0105ki tyle by konsystencja odpowiada\u0142a osobie przygotowuj\u0105cej ciasto. W razie potrzeby by ciasto rozrzedzi\u0107 mo\u017cna doda\u0107 wody lub wi\u0119cej mleka; bia\u0142ka konopnego w proszku kilka czubatych \u0142y\u017cek; p\u0142atk\u00f3w owsianych na oko (u mnie p\u00f3\u0142 szklanki), tak samo siemienia lnianego (u mnie dobra 1\/3 szklanki). Ca\u0142o\u015b\u0107 we wskazanej wy\u017cej kolejno\u015bci mieszamy w g\u0142\u0119bokiej misce, najlepiej kuchenn\u0105 trzepaczk\u0105.<\/p>\n

Farsz
\nSzpinak mro\u017cony, opakowanie 500 – 1000 g
\nCebula do\u015b\u0107 du\u017ca<\/em>
\n 4 z\u0105bki czosnku<\/em>
\n \u015amietanka – np.owsiana 200 ml<\/em>
\n Nasiona s\u0142onecznika – ok.3\/4 szklanki<\/em>
\n Kostka tofu<\/em>
\n Do smaku odrobin\u0119 soli i pieprzu.<\/em><\/p>\n

Na g\u0142\u0119bokiej patelni rozgrzewamy oliw\u0119 z oliwek, na to wrzucamy pokrojon\u0105 w kosteczk\u0119 cebulk\u0119, po zeszkleniu cebuli, dodajemy do niej przeci\u015bni\u0119te przez prask\u0119 z\u0105bki czosnku i chwile jeszcze przesma\u017camy, na to wrzucamy szpinak oraz nasiona s\u0142onecznika i dusimy.Po odpowiednim podduszeniu dolewamy \u015bmietanki wega\u0144skiej dla uzyskania delikatnego kremowego smaku i bardziej zwartej konsystencji, podgotowujemy nieco je\u015bli masa jest zbyt wodnista.Dodajemy pieprz i odrobin\u0119 soli do smaku, na koniec do masy wrzucamy drobno pokrojon\u0105 w kosteczk\u0119 tofu.<\/p>\n

Na p\u0142askiej patelni (najlepiej typowej do nale\u015bnik\u00f3w) rozgrzewamy par\u0119 kropel oliwki z oliwy i wylewamy porcj\u0119 ciasta nale\u015bnikowego (u mnie jedna chochla do zupy), sma\u017cymy nale\u015bniki standardowo. Do gotowego nale\u015bnika, na jedna jego polowe nak\u0142adamy kilka \u0142y\u017cek masy szpinakowej.<\/p>\n

Gotowy nale\u015bnik serwujemy z sa\u0142atk\u0105 z ruccoli i pomidor\u00f3w.<\/p>\n

#2. <\/strong>Jaglane batony energetyczne<\/em><\/p>\n

\u0106wier\u0107 szklanki kaszy jaglanej <\/em>
\nOko\u0142o 50 gram gorzkiej czekolady <\/em>
\nKilka \u0142y\u017ceczek bia\u0142ka konopnego<\/em>
\n\u0141y\u017ceczka zmielonego sezamu<\/em>
\nKilka namoczonych wcze\u015bniej daktyli<\/em><\/p>\n

Kasz\u0119 gotujemy a\u017c wch\u0142onie ca\u0142\u0105 wod\u0119, potem odstawiamy. Gdy si\u0119 wystudzi i odparuje cz\u0119\u015b\u0107 wilgoci topimy czekolad\u0119, a daktyle traktujemy rozdrabniaczem a\u017c wyjdzie z nich co\u015b w rodzaju g\u0119stej masy.<\/p>\n

Porz\u0105dnie mieszamy wszystkie sk\u0142adniki: kasz\u0119, czekolad\u0119, mas\u0119 z daktyli, bia\u0142ko ro\u015blinne, zmielony w m\u0142ynku sezam, Uzyskan\u0105 mas\u0119 formujemy na blasze tak, by by\u0142a roz\u0142o\u017cona r\u00f3wnomiernie i da\u0142o si\u0119 potem wyci\u0105\u0107 z niej batoniki. Ca\u0142o\u015b\u0107 do lod\u00f3wki. Po ostygni\u0119ciu mo\u017cna wycina\u0107 batony.<\/p>\n

#3. <\/strong>Batoniki bia\u0142kowe<\/em><\/p>\n

Szklanka owsianki (100 g)<\/em>
\n50 g bia\u0142ka konopnego w proszku<\/em>
\n100-150 ml mleka migda\u0142owego lub sojowego <\/em>
\n3-4 du\u017ce \u0142y\u017cki mas\u0142a orzechowego<\/em><\/p>\n

Wszystko mieszamy blenderem. W ci\u0105gu 10-15 min b\u0119dzie z tego mo\u017cna zrobi\u0107 prostok\u0105t kt\u00f3ry p\u00f3\u017aniej stawimy do lod\u00f3wki na przyk\u0142ad na 8 godzin (najlepiej na noc).
\nKiedy stwardnieje pokroi\u0107 na kawa\u0142ki.<\/p>\n

#4. <\/strong>Placki z d\u017cemem<\/em><\/p>\n

Do pojemnika wsypujemy:
\nOko\u0142o 5 \u0142y\u017cek p\u0142atk\u00f3w owsianych <\/em>
\nOko\u0142o 3-4 \u0142y\u017cki bia\u0142ka konopnego<\/em>
\n\u0141y\u017ck\u0119 siemienia lnianego<\/em>
\n\u0141y\u017ck\u0119 oleju<\/em>
\nOdrobin\u0119 cynamonu<\/em><\/p>\n

Wlewamy do tego wod\u0119 ,tak do poziomu sk\u0142adnik\u00f3w, i blendujemy wszystko razem. Papka powinna osi\u0105gn\u0105\u0107 konsystencje miodu. Nast\u0119pnie na rozgrzanej patelni, z niewielk\u0105 ilo\u015bci\u0105 oleju ,robimy \u0142y\u017ck\u0105 placki z naszej mikstury. W czasie podpiekania si\u0119 plack\u00f3w na drug\u0105 rozgrzan\u0105 patelnie wsypujemy \u0142uskany s\u0142onecznik i mieszaj\u0105c czekamy a\u017c si\u0119 zarumieni. Gdy placki si\u0119 upiek\u0105 na lekko br\u0105zowy kolor mo\u017cemy je \u015bci\u0105ga\u0107 na talerz. Placki smarujemy powid\u0142ami \/d\u017cemem (mo\u017cna te\u017c pokroi\u0107 owoce) a na nie posypujemy nasz pra\u017cony s\u0142onecznik. Mo\u017cna pola\u0107 je te\u017c syropem klonowym.<\/p>\n

#5. <\/strong>Koktajl z \u017curawin\u0105<\/em><\/p>\n

Blendujemy:
\nPorcja bia\u0142ka ro\u015blinnego (30-35g)<\/em>
\n 1 \u0142y\u017ceczka kakao<\/em>
\n 1 banan<\/em>
\n Gar\u015b\u0107 \u017curawiny<\/em>
\n \u015awie\u017co zmielone siemi\u0119 lniane (ok. 1 du\u017cej \u0142y\u017cki)<\/em>
\n Woda (400-500 ml)<\/em><\/p>\n

#5. <\/strong>Koktajl z awokado<\/em><\/p>\n

Blendujemy:
\n250ml mleka sojowego<\/em>
\n Gar\u015b\u0107 orzech\u00f3w laskowych<\/em>
\n 1 banan<\/em>
\n 1\/2 awokado<\/em>
\n 1 miarka bia\u0142ka konopnego<\/em>
\n 1 \u0142y\u017cka kakao naturalnego<\/em><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Publikujemy list\u0119 najciekawszych przepis\u00f3w jakie nades\u0142ali\u015bcie na nasz ostatni konkurs. Nagroda w postaci opakowania bia\u0142ka konopnego z evergreen.pl trafia do Darii Gyedu. Gratulujemy! Dzi\u0119kujemy wszystkim, kt\u00f3rzy wzi\u0119li udzia\u0142 w konkursie. Kolejna szansa na wygran\u0105 ju\u017c po nowym roku! Tymczasem wrzucamy poni\u017cej kilka nades\u0142anych przez Was propozycji na wykorzystanie bia\u0142ka ro\u015blinnego w posi\u0142ku. Smacznego! #1. Nale\u015bniki [&hellip<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":6722,"comment_status":"open","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[9],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/veganworkout.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/4373"}],"collection":[{"href":"https:\/\/veganworkout.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/veganworkout.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/veganworkout.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/veganworkout.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=4373"}],"version-history":[{"count":15,"href":"https:\/\/veganworkout.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/4373\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":8995,"href":"https:\/\/veganworkout.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/4373\/revisions\/8995"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/veganworkout.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media\/6722"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/veganworkout.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=4373"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/veganworkout.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=4373"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/veganworkout.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=4373"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}