Ka\u017cdy sportowiec wie, \u017ce po intensywnym treningu niezwykle wa\u017cna jest regeneracja. Okazuje si\u0119, \u017ce w\u00a0 od\u017cywieniu kom\u00f3rek po wysi\u0142ku fizycznym zbawienne i niezwykle pomocne mog\u0105 okaza\u0107 si\u0119 pewne produkty spo\u017cywcze. Jedzenie w doskona\u0142y spos\u00f3b mo\u017ce przyczyni\u0107 si\u0119 do odnowy struktury naszych tkanek. Przedstawiamy 5 produkt\u00f3w, kt\u00f3re powinny znale\u017a\u0107 si\u0119 na talerzu ka\u017cdego sportowca!<\/p>\n
ANANAS<\/span><\/strong><\/p>\n Zawiera enzym bromelin\u0119 charakteryzuj\u0105cy si\u0119 w\u0142a\u015bciwo\u015bciami przeciwzapalnymi, chroni\u0105cy nasze kom\u00f3rki i umo\u017cliwiaj\u0105cy ich odbudow\u0119.\u00a0 Owoc doskonale nawadnia, poniewa\u017c 3\/4 jego masy to frakcja p\u0142ynna. Mi\u0119\u015bnie w 80 % sk\u0142adaj\u0105 si\u0119 z wody, a skutkiem jej utraty podczas wysi\u0142ku mo\u017ce by\u0107 spowolniona regeneracja.<\/p>\n <\/p>\n Poza tym synteza bia\u0142ek (kolejny budulec) jest efektywniejsza w tkankach nawodnionych. Witamina C, antyoksydant, od\u017cywia kom\u00f3rki i bierze udzia\u0142 w tworzeniu kolagenu. Jest to sk\u0142adnik w\u0142\u00f3kien wzmacniaj\u0105cy odbudowane mi\u0119\u015bnie, jednocze\u015bnie zmniejszaj\u0105c ryzyko ich uszkodzenia.<\/p>\n CYNAMON<\/span><\/strong><\/p>\n Badania, prowadzone w grupie ira\u0144skich sportsmenek,<\/a> pokaza\u0142y, \u017ce spo\u017cycie cynamonu zmniejsza b\u00f3l w mi\u0119\u015bniach po treningu, a tak\u017ce \u0142agodzi stany zapalne. Poza tym zwi\u0119ksza on ilo\u015b\u0107 wch\u0142aniane przez kom\u00f3rki mi\u0119\u015bniowe glukozy – z tej samej ilo\u015bci insuliny powoduje wi\u0119ksz\u0105 adsorpcj\u0119 tego sk\u0142adnika. Przyprawa sprawia wi\u0119c, \u017ce w\u0119glowodany zostaj\u0105 zmagazynowane w mi\u0119\u015bniach zamiast w kom\u00f3rkach t\u0142uszczowych.<\/p>\n MIGDA\u0141Y<\/span><\/strong><\/p>\n Znajdziemy w nich witamin\u0119 E w najlepiej przyswajalnej formie. Antyoksydant ten oczyszcza organizm z toksyn i przyspiesza regeneracj\u0119. Warto pami\u0119ta\u0107, \u017ce dzi\u0119ki du\u017cej zawarto\u015bci bia\u0142ka pomog\u0105 nam w przyro\u015bcie bezt\u0142uszczowej masy mi\u0119\u015bniowej. Antykataboliczne dzia\u0142anie zapewniaj\u0105 obecne w orzechach mononienasycone kwasy t\u0142uszczowe. Redukuj\u0105 te\u017c ilo\u015b\u0107 stresu oksydacyjnego , kt\u00f3ry pojawia si\u0119 przy spo\u017cywaniu du\u017cej ilo\u015bci produkt\u00f3w wysokobia\u0142kowych.<\/p>\n QUINOA<\/span><\/strong><\/p>\n Zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te, kt\u00f3rych organizm sam nie potrafi zsyntetyzowa\u0107, a s\u0105 niezb\u0119dne do budowy bia\u0142ek. Jeden z nich to lizyna,\u00a0 przy\u015bpieszaj\u0105ca odnow\u0119 tkanek i wzrost masy mi\u0119\u015bniowej.\u00a0 Badania wykaza\u0142y tak\u017ce<\/a>, \u017ce quinoa mo\u017ce przyczyni\u0107 si\u0119 do wzrostu w organizmie insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF – 1).<\/p>\n