Warto nauczy\u0107 si\u0119 je\u015b\u0107 \u015bniadania. Nie koniecznie dlatego, \u017ce jest to najwa\u017cniejszy posi\u0142ek dnia, bo nie jest, ale dlatego \u017ce w ten spos\u00f3b \u0142atwiej wyrobi\u0107 sobie zdrowe nawyki \u017cywieniowe. Tym czasem wi\u0119kszo\u015b\u0107 os\u00f3b przyzwyczajona jest do si\u0119gania rano po puste kalorie popijane kaw\u0105 z mlekiem i cukrem. Na naszych sto\u0142ach wci\u0105\u017c kr\u00f3luj\u0105 bu\u0142ki, dro\u017cd\u017c\u00f3wki, p\u0105czki, bagietki, przetworzone musli i p\u0142atki kukurydziane pe\u0142ne cukru i dodatkowych kalorii. Nic dziwnego, \u017ce chwil\u0119 p\u00f3\u017aniej ogarnia nas senno\u015b\u0107 i dopada uczucie g\u0142odu.<\/p>\n
Odpowiednio zbilansowane \u015bniadanie powinno zawiera\u0107 mi\u0119dzy innymi dobre \u017ar\u00f3d\u0142o bia\u0142ka i w\u0119glowodan\u00f3w. Spr\u00f3bujcie w\u0142\u0105czy\u0107 do swojego porannego menu kilka z poni\u017cszych sk\u0142adnik\u00f3w:<\/p>\n
Unikajcie:<\/p>\n
Dieta wega\u0144ska, na szcz\u0119\u015bcie sprzyja przygotowywaniu domowych posi\u0142k\u00f3w, dzi\u0119ki czemu zazwyczaj omijamy \u015bmieciowe jedzenie. W miar\u0119 mo\u017cliwo\u015bci nale\u017cy wi\u0119c przygotowywa\u0107 sobie \u015bniadanie przed wyj\u015bciem do szko\u0142y\/pracy. Nie musi to by\u0107 nic pracoch\u0142onnego. Poni\u017cej kilka bardzo prostych i szybkich pomys\u0142\u00f3w:<\/p>\n
Jaglanka lub owsianka z owocami i orzechami<\/strong><\/p>\n Kasz\u0119 jaglan\u0105 nale\u017cy ugotowa\u0107 (na szklank\u0119 kaszy wlewamy dwie szklanki wody, delikatnie solimy i gotujemy 10 minut, nast\u0119pnie przykrywamy i wy\u0142\u0105czamy ogie\u0144, ale garnek zostawiamy na ciep\u0142ym palniku – na kolejne 10 minut). Je\u015bli owoce s\u0105 \u015bwie\u017ce to wystarczy je wkroi\u0107 do ciep\u0142ej kaszy, je\u015bli mro\u017cone to nale\u017cy je pogotowa\u0107 chwil\u0119 z kasz\u0105.<\/p>\n Rewelacyjnie smakuje tak\u017ce kasza jaglana zmiksowana z kakao i bananami.<\/p>\n Je\u015bli to b\u0119dzie owsianka to p\u0142atki mo\u017cemy dzie\u0144 wcze\u015bniej wieczorem zala\u0107 dwiema szklankami wody i zostawi\u0107 do rana, ewentualnie zala\u0107 rano wod\u0105 lub mlekiem ro\u015blinnym, dorzuci\u0107 owoce, orzechy i pestki i gotowa\u0107 oko\u0142o 10 minut, mieszaj\u0105c od czasu do czasu. Mo\u017cna tak\u017ce doda\u0107 kakao.<\/p>\n Owsiank\u0119 mo\u017cna zje\u015b\u0107 tak\u017ce na zimno. Uprzednio namoczone p\u0142atki miksujemy w blenderze z owocami, orzechami, kakao i mlekiem ro\u015blinnym. Przelewamy do szklanki i pijemy To samo danie mo\u017cna zrobi\u0107 z inn\u0105 kasz\u0105 lub ry\u017cem.<\/p>\n Sok warzywno – owocowy<\/strong><\/p>\n Baz\u0105 jest tutaj marchew. Rewelacyjnie \u0142\u0105czy si\u0119 z burakami, imbirem i selerem naciowym. Do tego odrobina soku z cytryny i kapni\u0119cie oleju lnianego lub innego nierafinowanego.<\/p>\n Razowy chleb z mas\u0142em orzechowym i bananami \/ z awokado\/ past\u0105<\/strong><\/p>\n \u017bytni chleb razowy (na zakwasie, z dobrej piekarni) smarujemy mas\u0142em orzechowym i k\u0142adziemy plastry banana, ewentualnie d\u017cem domowej roboty. W wersji wytrawnej smarujemy dojrza\u0142ym awokado, na g\u00f3r\u0119 k\u0142adziemy kie\u0142ki i pomidora lub inne ulubione warzywo. Mo\u017cemy tak\u017ce zrobi\u0107 szybk\u0105 past\u0119 na chleb: z groszku zielonego, z fasoli i oliwek.<\/p>\n Nie zapominajmy o koktajlach! Bardzo szybkie i syc\u0105ce. Miksujemy wszystkie sk\u0142adniki i dolewamy wody lub mleka ro\u015blinnego do uzyskania po\u017c\u0105danej g\u0119sto\u015bci.<\/p>\n Koktajl egzotyczny<\/strong><\/p>\n Koktajl\u00a0 kremowy<\/strong><\/p>\n Koktajl bakaliowy<\/strong><\/p>\n Koktajl bia\u0142kowy<\/strong> (np. po treningu)<\/p>\n Koktajl klasyk<\/strong><\/p>\n Na g\u00f3r\u0119 koktajlu dobrze jest sypn\u0105\u0107 zmielonego siemienia lnianego, otr\u0119b\u00f3w lub zarodk\u00f3w pszennych.<\/p>\n\n
\n
\n
\n
\n
\n