Dieta pod siłownie
W jednym z archiwalnych już numerów magazynu Vege opublikowano przykładowy wegański jadłospis dla osób uprawiających sporty siłowe, opracowany przez Dagmarę Miler we współpracy z portalem kulturystyka-online.pl.
Część z was zastanawiać może duża ilość soi w posiłkach. Niestety, izolat białka sojowego to w Polsce chyba jedyne wyizolowane białko roślinne dostępne w sklepach. Stąd tak, a nie inaczej ułożone menu. Za granicą wybór jest dużo większy. W sklepach dostępne jest np. białko ryżowe. Jest jeszcze internet, w którym znajdziecie min. białko z konopi siewnych i spiruliny, ale to wciąż trudno dostępne i drogie produkty w naszym kraju. Więcej o tzw. superfoods napiszemy jeszcze przy okazji kolejnych notek na stronie.
- I posiłek 8.00
16 łyżek muesli z suszonymi owocami; 0,5 l mleka sojowego; 1 pomarańcza - II posiłek 11.00
2 łyżki naturalnego masła orzechowego; pełnoziarnista bułka, pudełko rodzynek/banan - III posiłek 14.00 (przed treningiem)
2 kromki pełnoziarnistego chleba; banan; 20 g białka sojowego w proszku - IV posiłek 16.00 (po treningu)
20 g białka sojowego lub ryżowego; 300ml izotoniku - V posiłek 18.00
150 g tofu zmieszanego z warzywami strączkowymi; 400g innych warzyw (brokuły, szpinak, marchew, cebula) lub warzywny burger (1 kotlet sojowy, 2 plasterki tofu, 2 kromki pełnoziarnistego chleba, pokrojona sałata, pokrojona cebula, 1-2 plasterki pomidora) lub duża sałatka (200-300 g sałaty rzymskiej, 1 cebula, 1 pomidor, 200 g ciecierzycy, 100 g czarnych oliwek, 2 łyżki dressingu do sałatek) - VI posiłek 21.00
Sojowy baton proteinowy; 2 łyżki naturalnego masła orzechowego
17 Responses to Dieta pod siłownie