Published on 18 grudnia, 2013 | by admininistrator
1Konkursowe przepisy
Publikujemy listę najciekawszych przepisów jakie nadesłaliście na nasz ostatni konkurs. Nagroda w postaci opakowania białka konopnego z evergreen.pl trafia do Darii Gyedu. Gratulujemy!
Dziękujemy wszystkim, którzy wzięli udział w konkursie. Kolejna szansa na wygraną już po nowym roku!
Tymczasem wrzucamy poniżej kilka nadesłanych przez Was propozycji na wykorzystanie białka roślinnego w posiłku. Smacznego!
#1. Naleśniki ze szpinakiem
Ciasto
Mleko sojowe (lub inne roślinne, niesłodzone)
Mąka pełnoziarnista
Białko konopne
Płatki owsiane
Siemię lniane
Zioła (np. zioła prowansalskie lub według uznania inna mieszanka, np.bazylia,oregano i cząber) + drobno posiekana świeża natka pietruszki (ewentualnie suszona)
Ewentualnie woda
Mleka około litra; mąki tyle by konsystencja odpowiadała osobie przygotowującej ciasto. W razie potrzeby by ciasto rozrzedzić można dodać wody lub więcej mleka; białka konopnego w proszku kilka czubatych łyżek; płatków owsianych na oko (u mnie pół szklanki), tak samo siemienia lnianego (u mnie dobra 1/3 szklanki). Całość we wskazanej wyżej kolejności mieszamy w głębokiej misce, najlepiej kuchenną trzepaczką.
Farsz
Szpinak mrożony, opakowanie 500 – 1000 g
Cebula dość duża
4 ząbki czosnku
Śmietanka – np.owsiana 200 ml
Nasiona słonecznika – ok.3/4 szklanki
Kostka tofu
Do smaku odrobinę soli i pieprzu.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, na to wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę, po zeszkleniu cebuli, dodajemy do niej przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwile jeszcze przesmażamy, na to wrzucamy szpinak oraz nasiona słonecznika i dusimy.Po odpowiednim podduszeniu dolewamy śmietanki wegańskiej dla uzyskania delikatnego kremowego smaku i bardziej zwartej konsystencji, podgotowujemy nieco jeśli masa jest zbyt wodnista.Dodajemy pieprz i odrobinę soli do smaku, na koniec do masy wrzucamy drobno pokrojoną w kosteczkę tofu.
Na płaskiej patelni (najlepiej typowej do naleśników) rozgrzewamy parę kropel oliwki z oliwy i wylewamy porcję ciasta naleśnikowego (u mnie jedna chochla do zupy), smażymy naleśniki standardowo. Do gotowego naleśnika, na jedna jego polowe nakładamy kilka łyżek masy szpinakowej.
Gotowy naleśnik serwujemy z sałatką z ruccoli i pomidorów.
#2. Jaglane batony energetyczne
Ćwierć szklanki kaszy jaglanej
Około 50 gram gorzkiej czekolady
Kilka łyżeczek białka konopnego
Łyżeczka zmielonego sezamu
Kilka namoczonych wcześniej daktyli
Kaszę gotujemy aż wchłonie całą wodę, potem odstawiamy. Gdy się wystudzi i odparuje część wilgoci topimy czekoladę, a daktyle traktujemy rozdrabniaczem aż wyjdzie z nich coś w rodzaju gęstej masy.
Porządnie mieszamy wszystkie składniki: kaszę, czekoladę, masę z daktyli, białko roślinne, zmielony w młynku sezam, Uzyskaną masę formujemy na blasze tak, by była rozłożona równomiernie i dało się potem wyciąć z niej batoniki. Całość do lodówki. Po ostygnięciu można wycinać batony.
#3. Batoniki białkowe
Szklanka owsianki (100 g)
50 g białka konopnego w proszku
100-150 ml mleka migdałowego lub sojowego
3-4 duże łyżki masła orzechowego
Wszystko mieszamy blenderem. W ciągu 10-15 min będzie z tego można zrobić prostokąt który później stawimy do lodówki na przykład na 8 godzin (najlepiej na noc).
Kiedy stwardnieje pokroić na kawałki.
#4. Placki z dżemem
Do pojemnika wsypujemy:
Około 5 łyżek płatków owsianych
Około 3-4 łyżki białka konopnego
Łyżkę siemienia lnianego
Łyżkę oleju
Odrobinę cynamonu
Wlewamy do tego wodę ,tak do poziomu składników, i blendujemy wszystko razem. Papka powinna osiągnąć konsystencje miodu. Następnie na rozgrzanej patelni, z niewielką ilością oleju ,robimy łyżką placki z naszej mikstury. W czasie podpiekania się placków na drugą rozgrzaną patelnie wsypujemy łuskany słonecznik i mieszając czekamy aż się zarumieni. Gdy placki się upieką na lekko brązowy kolor możemy je ściągać na talerz. Placki smarujemy powidłami /dżemem (można też pokroić owoce) a na nie posypujemy nasz prażony słonecznik. Można polać je też syropem klonowym.
#5. Koktajl z żurawiną
Blendujemy:
Porcja białka roślinnego (30-35g)
1 łyżeczka kakao
1 banan
Garść żurawiny
Świeżo zmielone siemię lniane (ok. 1 dużej łyżki)
Woda (400-500 ml)
#5. Koktajl z awokado
Blendujemy:
250ml mleka sojowego
Garść orzechów laskowych
1 banan
1/2 awokado
1 miarka białka konopnego
1 łyżka kakao naturalnego
fajnie jakby jeszcze wartości były podane na sto gram;]