Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//wp-content/plugins/wordfence/waf/bootstrap.php) is not within the allowed path(s): (/home/klient.dhosting.pl/bcdmedia2/veganworkout.org.pl/:/home/klient.dhosting.pl/bcdmedia2/.tmp/:/demonek/www/public/bledy.demonek.com/:/usr/local/lsws/share/autoindex:/usr/local/php/:/dev/urandom:/opt/alt/php74/usr/share/pear/:/opt/alt/php74/usr/share/php:/opt/alt/php74/) in /home/klient.dhosting.pl/bcdmedia2/veganworkout.org.pl/public_html/wordfence-waf.php on line 4
Dieta roślinna w badaniach naukowych cz.1 – Vegan Workout

Dieta

Published on 4 maja, 2016 | by admininistrator

5

Dieta roślinna w badaniach naukowych cz.1

O tym jak komponować dobrze zbilansowaną dietę wegańską pisaliśmy wielokrotnie – podstawę powinny stanowić niskoprzetworzone produkty roślinne – warzywa, owoce, rośliny strączkowe, zboża i orzechy. Pomijając aspekty etyczne i ekologiczne, czy istnieją jakiekolwiek argumenty zdrowotne przemawiające na korzyść diety roślinnej? Zdecydowanie tak. W dzisiejszym wpisie, postaramy się Wam przybliżyć część badań naukowych, które mogą okazać się pomocne podczas dyskusji nad zdrowotnymi aspektami diet bezmięsnych.

NIEDOBORY

Badanie EPIC, które brało pod uwagę zwyczaje dietetyczne ponad 30 tys. badanych, w tym wegetarian i wegan, wskazuje na większą ilość niedoborów u osób na diecie tradycyjnej. Osoby na dietach bezmięsnych powinny zwrócić uwagę na odpowiednią podaż wapnia, cynku i suplementację witaminą B12. Osoby na diecie tradycyjnej również miały niższy poziom wapnia i cynku, a dodatkowo niedobór witaminy E, C, magnezu i folianów.

RAPORTY

Jednym z najważniejszych raportów dotyczących diet bezmięsnych jest stanowisko Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego – jednej z największych organizacji dietetycznych na świecie. Zdaniem badaczy, diety wegetariańskie, w tym wegańskie, są odpowiednie na każdym etapie życia, w tym również dla osób aktywnych fizycznie i sportowców.

CHOROBY SERCA

Wykluczenie z diety mięsa (oraz pozostałych produktów odzwierzęcych) to doskonała profilaktyka współczesnych chorób cywilizacyjnych. Dowodzi tego między innymi program dr. Ornisha. Jego metoda, w 2010 roku, została oficjalnie zatwierdzona przez Departament Zdrowia USA, dzięki czemu pacjenci kwalifikujący się do wszczepienia bypassów mają szansę uniknąć operacji i poprawić swój stan zdrowia stosując się do programu dietetycznego Ornisha. Jego teorie zostały gruntownie przebadane i ponad wszelką wątpliwość dowiedziono, że dieta oparta o produkty roślinne może nie tylko chronić przed chorobami krążenia, ale również w niektórych wypadkach cofać zmiany miażdżycowe.

W 2013 roku opublikowano również wyniki badań epidemiologicznych, które wskazują na 32% niższe ryzyko hospitalizacji z powodu chorób serca u wegetarian, w stosunku do osób na diecie tradycyjnej. Badacze korygowali wynik biorąc pod uwagę również poziom aktywności fizycznej, ilość spożywanego alkoholu itp.

Wiemy też, że spożywanie 4 porcji nasion roślin strączkowych w tygodniu redukuje ryzyko choroby niedokrwiennej serca o ponad 10%.

Podobne właściwości wykazują orzechy. Konsumpcja 5 porcji orzechów w tygodniu wiąże się z 29% mniejszym ryzykiem śmierci z powodu chorób serca.

Zarówno orzechy jak i rośliny strączkowe to produkty, które powinny się znaleźć w codziennym jadłospisie osób komponujących zdrową dietę roślinną.

NOWOTWORY

Wbrew opiniom hurra optymistów, dieta roślinna nie leczy raka i nie powinna być traktowana jako alternatywa dla tradycyjnych metod leczenia. Mimo to osoby na diecie wegetariańskiej są o 18% mniej narażone na ryzyko nowotworów ogółem.

Warto również dodać, że stała konsumpcja roślin strączkowych, czyli jednego z podstawowych źródeł białka na diecie bezmięsnej, wiąże się z mniejszym ryzykiem zachorowania na nowotwór jelita grubego. I nie są to wnioski z pojedynczego badania, tylko wyniki metaanaliz.

Jednocześnie, Amerykański Instytutu Badań nad Rakiem, zaleca wyeliminowanie czerwonego mięsa z diety, nie tylko ze względu na ryzyko nowotworów, ale również cukrzycy.

OWOCE I WARZYWA

Podstawą dobrze zbilansowanej diety roślinnej powinny stanowić warzywa. Dowody wyraźnie wskazują, że zwiększona konsumpcja warzyw pozytywnie wpływa na prewencję chorób cywilizacyjnych, w tym chorób serca i nowotworów. W tym zestawieniu ważną rolę odgrywają również owoce. Popularna pseudonauka boi się owoców i zawartej w niej fruktozy, obwiniając ją o współczesną plagę otyłości. W rzeczywistości owoce będą raczej wspomagać proces odchudzania niż nabierania kilogramów. Ważny jest kontekst – mowa tu o pełnowartościowym produkcie, a nie wyrabianych na bazie owoców dżemach, sokach i ciastach.

Zwiększona podaż warzyw i owoców w diecie minimalizuje również ryzyko złamań kości.

Oczywiście, źle prowadzona dieta roślinna nie przyniesie nam żadnych korzyści zdrowotnych. Możemy unikać produktów odzwierzęcych, a mimo to nadal korzystać z wysoko przetworzonej żywności. To, w jaki sposób ułożymy naszą dietę wegańską i czy weźmiemy tu pod uwagę również kontekst zdrowotny, zależy od nas.


TRENINGI PERSONALNE

SPRAWDŹ JAK W PRAKTYCE POŁĄCZYĆ SPORT I WEGANIZM. Naucz się trenować w oparciu o ciężar własnego ciała, bez potrzeby wydawania pieniędzy na karnety do klubów fitness. Dzięki Vegan Workout masz też unikatową możliwość treningu z odważnikami kettlebells metodą StrongFirst pod okiem certyfikowanego instruktora. Prowadzimy również grupowe zajęcia w ramach Akademii Kettlebells Warszawa.

Dowiedz się więcej o treningach personalnych kilkając tutaj.

5 Responses to Dieta roślinna w badaniach naukowych cz.1

  1. Gosia pisze:

    Zważając na to jakiej jakości mamy teraz warzywa i owoce, nie wiem czy dieta roślinna jest lepsza.
    Jedzenie nas zatruwa, ilość chorób wzrasta.
    Poza tym…mięso jest ważne…z warzyw kolagenu nie weźmiesz….

    • admin pisze:

      Skąd informacje, że jedzenie nas zatruwa, a warzywa są gorszej jakości? Kolagen to zwykłe białko – konkretny skład aminokwasów, z których wszystkie znajdziemy w roślinach.

  2. Aleksandra pisze:

    Przeczytałam dokładnie badanie EPIC z linku i nie jest tam wspomniane, że mięsożercy mają większe niedobory. Porównane było spożycie tłuszczy. W wynikach opisane jest, że weganie wykazywali się największym spożyciem błonnika, witaminy C, E, magnezu i żelaza, natomiast najmniejszym B12, wapnia, wit D i cynku. Nie jest niepisane, jak wypadła grupa mięsożerców na tle wegan i powyższych pierwiastków. Skąd więc taka Wasza analiza? Czy macie inne bardziej dokładne wyniki tych badań, czy źle przeczytaliście?
    Poproszę o dokładnego linka jak co, bo jestem ciekawa 🙂 pozdrawiam

  3. Od lat powtarzam, że weganizm to przyszłość! 🙂

Skomentuj admin Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to Top ↑